Rådhussalen på Københavns Rådhus var fyldt, da 65 unge nyuddannede håndværkere i hovedstadsområdet tirsdag modtog en sølv- eller bronzemedalje for deres særdeles veludførte svendeprøver af Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn.
En af dem er Radoslaw Rakowicz. Han kommer oprindeligt fra Polen og har kun været i Danmark i seks år, men er allerede på vej op ad håndværkerstigen som bager og ind i danskernes hjerter.
Selv beskriver han sit danske som mindre godt, men det er en tydeligt beæret og klart forståelig bagersvend, som Avisen.dk møder i den store sal.
- Det betyder meget. Efter kun fem år har jeg mødt dronningen og fået denne her medalje. Det er dejligt at blive hyldet for sit hårde arbejde. Jeg er meget glad, siger Radoslaw Rakowicz.
En del af Danmark
Radoslaw Radowicz kom til Danmark med en tidligere kæreste, men forholdet brast ikke længe efter. Han blev og arbejdede som ufaglært rengøringsassistent og i en bagerbutik. Efter omkring halvandet år besluttede han sig for at gå i gang med uddannelsen som bager, og han fik en praktikplads hos Søren Bager i Holte.
- Jeg har aldrig nøjedes med at arbejde 100 procent. Jeg lægger altid 110 procent i mit arbejde, og min mester er meget tilfreds med mit arbejde. Derfor ville han gerne have mig i lære, siger Radoslaw Radowicz.
Og det er netop det hårde arbejde, der nu har båret frugt og Radoslaw Radowicz helt til Københavns Rådhus, hvor han har givet selveste dronningen hånden. Det har givet ham en billet ind i det danske samfund.
- At jeg har været i gang med bageruddannelsen har virkelig hjulpet mig til at lære dansk og blive en del af Danmark, siger han.
Arbejdet som bager er ikke for alle
Sidste år ved samme ceremoni talte Avisen.dk med den nyudlærte bagersvend Ludovic Stephan Tence, der oplevede at blive mødt med fordomme om, at det kun er de dumme, der bliver bagere.
Læs også: Ludovic gør op med tabermentalitet: Det er ikke bare de dumme der bliver bagere
Sådanne fordomme har Radoslaw Rakowicz ikke mødt. Han mistænker med et glimt i øjet, at det skyldes hans danske, fordi han ikke forstår alt, hvad der bliver sagt endnu.
Tværtimod understreger han, at arbejdet som bager ikke er for alle. Det kræver en ekstra indsats.
- Det er hårdt arbejde, og det skal man være klar over. Det kræver meget. Man møder jo på skæve tidspunkter. Jeg møder ofte kl. tolv (midnat red.), og det kan nok være svært for mange, siger han og fortsætter:
- Det er både et fysisk og meget kreativt arbejde. Det passer rigtig godt til mig. Jeg nyder bare at arbejde og har lyst til at arbejde hele tiden.