Overraskende jobskifte: Fra TDC-ansat til gartner - stress beseglede Stines skæbne
Stine Larsen fandt sin passion, efter at være gået ned med stress. Foto: Avisen.dk
35-årige Stine Larsen valgte at droppe tilværelsen som kontoransat og skifte den ud med et arbejde i det fri.

Pladsen foran Københavns Rådhus er fyldt. Nyuddannede håndværkersvende og deres familier venter på at komme ind for at blive hyldet for en exceptionel bedrift under deres svendeprøve. Det sker af Håndværkerforeningen i Kjøbenhavn, der hvert år hylder de bedste nyuddannede håndværkere i København.

En af dem er 35-årige Stine Larsen, der er anlægsgartner. Hun valgte at tage den uddannelse i en sen alder i forhold til mange andre. Men det har hun ikke fortrudt.

- Hvis jeg havde taget uddannelsen, da jeg var 20, havde jeg nok ikke været klar. Jeg er kommet over bump på vejen, fordi jeg havde været igennem det før, siger Stine Larsen.

“Det er en uddannelse, der aldrig stopper”

Lige nu er Stine Larsen der, hvor hun skal være. Tilværelsen som anlægsgartner byder på konstant udvikling.

- Jeg er ude hele tiden. Når jeg laver noget, lærer jeg noget hele tiden. Det er en uddannelse, der aldrig stopper, siger hun.

Det er ikke kun selve arbejdet, der gør Stine Larsen tilfreds. Arbejdspladsen er for hende et godt sted at være.

- Vi har så godt et samarbejde. På den måde vokser vi hele tiden. Vores arbejdsplads emmer af vilje og nysgerrighed. Alt det vi lærte på gartneruddannelsen bliver løftet ekstra meget, siger hun.

Hun pointerer samtidig grinende, at fordommen om, at lærlinge bruger fire år på at feje ikke er tilfældet hos Stenbroen, hvor hun afsluttede sin praktik og fortsætter som anlægsgartner.

- Vi fejer alle sammen, både lærlinge og svende, siger Stine Larsen.

Stress tvang til forandring

Før Stine Larsen begyndte på at uddanne sig til anlægsgartner, arbejdede hun i TDC. Der var hun startet som salgskonsulent. Derefter arbejdede hun sig op til at være henholdsvis underviser, coach og til sidst salgschef. Det var der, det knækkede, og Stine Larsen fandt ud af, at hun skulle noget andet.

- Jeg så en annonce om at blive gartner, og så tænkte jeg, at det var det, jeg skulle, siger hun.

Stine Larsen startede sin første praktik i Tivoli, men fordi arbejdet der ikke dækkede hele uddannelsen, måtte hun finde et andet sted at være også.

- Jeg ringede til Stenbroen en dag, jeg havde fri og sagde, at jeg kunne komme ud og kigge med det samme. Min mester har senere sagt, at det var min ihærdighed, der gjorde, at jeg fik pladsen. Det blev jeg selvfølgelig glad for, siger hun.

Opfordrer til at følge sit hjerte

Stine Larsen vil ikke direkte opfordre alle til at blive anlægsgartnere. Hvis nogle kom og spurgte ind til gartnerfaget, ville hun anbefale at gå den vej.

- Hvis man brænder for det, skal man følge sit hjerte, siger Stine Larsen. 

Stine Larsen vil ikke afvise, at hun en dag skifter retning igen. Lige nu er hun det sted, hvor hun udvikler sig i tilstrækkelig grad, og der er masser af muligheder hos Stenbroen.

- Jeg tager det lidt, som det kommer. Jeg er hele tiden nysgerrig, og jeg bliver nødt til at udvikle mig hele tiden, siger hun.

Inde på Rådhuset bliver Stine Larsen kaldt op som den første for at få tildelt en sølvmedalje af Ritt Bjerregaard (S), der er tidligere overborgmester i Københavns Kommune. Til at gratulere efter overrækkelsen sidder Hendes Majestæt Dronning Margrethe og giver hånd til medaljevinderne.