Venstre om Mette F-forslag: Helt hen i skoven
Socialdemokratiets forslag om at give bonus til erhvervsskoleelever er "helt hen i skoven", mener Venstres erhvervsuddannelsesordfører, Anni Matthiesen. Foto: Steen Brogaard
S-formand Mette Frederiksen vil give unge, der starter på udvalgte erhvervsuddannelser, en belønning på 50.000 kroner. Forslaget møder hård kritik fra erhvervsskoleelever og Venstre.

Hverken unge erhvervsskoleelever eller regeringspartiet Venstre klapper i hænderne over S-formand Mette Frederiksens forslag om at give en kontant præmie på 50.000 kroner til unge, der gennemfører en erhvervsuddannelse.

Venstre mener, at forslaget om pengepræmier til nyuddannede smede, plastmagere og maskinsnedkere er ”helt hen i skoven”.

- Det er en forkert vej at gå, hvis man begynder at holde en kæmpe check op foran de unge for at lokke dem i en bestemt retning. Vi har jo heldigvis gratis uddannelse i Danmark, og jeg synes, at det er helt hen i skoven også at belønne de unge med 50.000 kroner for at gøre uddannelsen færdig, siger Venstres erhvervsuddannelsesordfører, Anni Mathiesen, til Avisen.dk

Det er dog ikke alle landets erhvervsskoleelever, der kan se frem til en bonus med det nye forslag. Socialdemokratiet har præsenteret en liste på 32 såkaldte ”fordels-uddannelser”, der blandt andet tæller smede-, slagter- og tjeneruddannelsen.

Brug pengene på vores skoler

Mette Frederiksens idé får også en hård medfart fra landets erhvervsskoleelever.

Der er afsat i alt 600 millioner over en tre-årig periode til bonus-projektet, og ifølge Helene Glundholdt, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, kan de penge bruges meget bedre.

- De danske erhvervsskoler bløder i øjeblikket, og der bliver hverken investeret i nyt udstyr eller i at sikre kvalitet i undervisningen. Så man kunne jo starte med at give skolerne de penge tilbage, som man har trukket via omprioteringsbidraget, siger Helene Glundholdt.

Formanden mener også, at man med det nye forslag risikerer at lokke unge ind i fag, som de slet ikke har lyst til at arbejde i.

-  Vi mener, at man skal vælge uddannelse med hjertet. Derfor synes jeg også, at det er ret forfærdeligt, at man forsøger at lokke unge i en bestemt retning ved hjælp af en bonus, siger Helene Glundholdt.

Belønner de forkerte

Det nye forslag skal forsøge at dæmme op for den store mangel på faglært arbejdskraft, som Danmark risikerer at stå med i fremtiden. En analyse fra Danske Regioner peger på, at der vil mangle op mod 67.000 faglærte i 2025.

Hos Venstre anerkender man problemet med manglen på faglært arbejdskraft, men her peger man også på, at der i stedet for bonus til elever skal gå flere penge direkte til erhvervsskolerne.

- Jeg ville placere pengene på erhvervsskolerne for at højne den kvalitet de kan tilbyde, og sikre, at flere får øje på dem, siger Venstres erhvervsuddannelsesordfører Anni Mathiesen.

Hun peger også på, at mange af de såkaldte fordelsuddannelser allerede rummer gode chancer for både praktikplads og job, når svendebrevet er i hus.

- Man risikerer at belønne de forkerte, for de unge, der vælger de her uddannelser, står jo allerede med rigtigt gode kort på hånden, siger hun.

Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier, mener, at "det er dejligt, at Socialdemokraterne vil prioritere erhvervsuddannelserne".

- Vi foretrækker dog, at penge bliver brugt på et længere grundforløb, og på at udvide målgruppen til grundforløbene, siger Ole Heinager til Avisen.dk. 

Opdateret 2. maj 8.57 med kommentar fra Ole Heinager.