R-leders lussing til Løkke: "Det kortslutter da helt"

Regeringens forslag til besparelser på uddannelser vil betyde lukning af erhvervsskoler, fyring af tusindvis af lærere og færre unge, der får en uddannelse, mener Morten Østergaard.
Regeringen vil gerne fremstå som erhvervsvenlig og fremtidsorienteret. Så hører det ingen steder hjemme at spare milliarder af kroner på uddannelse, mener partileder Morten Østergaard (R).
Regeringen vil gerne fremstå som erhvervsvenlig og fremtidsorienteret. Så hører det ingen steder hjemme at spare milliarder af kroner på uddannelse, mener partileder Morten Østergaard (R). Foto: Søren Bidstrup/Scanpix/arkiv

- Milliardbesparelser på uddannelse er et historisk svigt.

Det udtryk gentager Radikales leder Morten Østergaard flere gange i et interview med Ugebrevet A4. Bemærkningen er møntet på statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) VLAK-regering, fordi den lægger op til at spare milliarder af kroner på uddannelse i de kommende år.

- Det kortslutter da helt for regeringen, når den for tredje år i træk demonstrerer, at den ikke kan fremlægge en finanslov uden at skære massivt på uddannelse. Vi har endegyldigt lagt krisen bag os. Derfor synes jeg, at det er et historisk svigt, at vi står i de bedste økonomiske tider i ti år, og så garnerer man dem med historiske besparelser på uddannelser, siger Morten Østergaard til Ugebrevet A4.

Morten Østergaards eget regnestykke - på baggrund af forslaget til finanslov for 2018 - viser, at VLAK-regeringen fra 2016 og frem til og med 2021 vil spare 13,5 milliarder kroner på uddannelse.

Sparekniven rammer hårdest på ungdomsuddannelser som gymnasier og erhvervsskoler, der i alt skal spare godt 7 milliarder kroner frem mod 2021. Men også universiteter og professionshøjskoler rammes hårdt af regeringens "ukloge og kortsigtede spareiver" på uddannelser, fremfører han.

- Samtidig med at regeringen etablerer Disruptionråd og kerer sig om, hvad der skal ske på arbejdsmarkedet med digitaliseringen, saver man den gren over, som vores børn sidder på, og som skal gøre dem i stand til at forme og gribe fremtiden. Uden undtagelse skærer man ned på de uddannelsesinstitutioner, og jeg forstår det simpelthen ikke, fastslår han.

I opgangstider som nu, er der ingen undskyldning for at spare på netop uddannelse, pointerer Morten Østergaard.

- Det er alene et spørgsmål om prioritering, om man synes, at billigere nødder og billigere biler er vigtigere, end at vores børn får gode uddannelser, siger han.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ustandseligt forsøger at fremstille sin regering som en regering, der brænder for at gøre en forskel til det bedre for både udkantsdanmark og udsatte unge, er det sidste han skal spare på uddannelse, mener Morten Østergaard.

For milliardbesparelser på ungdomsuddannelser vil ifølge den radikale leder føre til øget centralisering, og at flere erhvervsskoler må dreje nøglen om.

- Flere erhvervsskoler kommer til at lukke. Der bliver længere til ungdomsuddannelserne. Det vil med sikkerhed føre til, at færre unge tager en uddannelse, siger Morten Østergaard og fortsætter:

- Alene de besparelser, som regeringen foreslår på uddannelsesområdet, vil betyde, at der nedlægges tusindvis af lærerstillinger i udkantsdanmark, og målt i tal er det langt flere end de statslige arbejdspladser, som regeringen flytter ud.

Morten Østergaard noterer også, at der i dag kun er 17 ledige smede i Vestjylland. At hver anden lærer, der bliver ansat i Vestsjælland, ikke er uddannet folkeskolelærer. At der mangler alt fra industriteknikere til ingeniører udenfor de store byer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.