Prostituerede raser over bedrevidende feminister

En ny forening for prostituerede frabeder sig bedrevidende kvinder, der vil forbyde køb af sex. Men de prostituerede ved ikke selv, at de tager skade, mener forbudstilhængere.

• Prostituerede laver brancheforening
• Escortpigen Lilje er en lykkelig luder

Af Per Thiemann og Sara Zankel, peth@avisen.dk

Velmenende mennesker skal holde op med at fortælle de prostituerede, hvad der er bedst for dem. Det ved de nemlig bedst selv.

Sådan lyder det fra en gruppe danske prostituerede, der i går lancerede deres egen brancheforening, Sexarbejdernes Interesseorganisation. De er trætte af, at politikere og kvindeforeninger vil forbyde køb af sex, når nu de som prostituerede selv ønsker, at det skal være lovligt. Flere af de prostituerede kritiserer i skarpe vendinger de personer, der taler for et forbud.

»Jeg har været feminist dobbelt så længe, som jeg har været luder. Og jeg er rasende på de såkaldte feminister, der vil kriminalisere mændene og offergøre kvinderne. Jeg er alt andet end et offer,« lød det fra en prostitueret i 40 erne, der kaldte sig Feministen .

Sexarbejderne er gået sammen i protest, efter at Dansk Kvindesamfund har lanceret en kampagne mod køb af sex. De prostituerede er især vrede på Dansk Kvindesamfund, SF og ledelsen af Reden - et værested for prostituerede i København. De prostituerede anklager dem for at manipulere med virkeligheden og være falske feminister.

Ved ingenting

»Det er på tide, at vi sexarbejdere blander os i debatten. Indtil videre har Kvindesamfundet, Dorit Otzen (leder af Reden , red.) og SF jo bare kunnet komme med deres mening, selvom de ikke ved en skid om, hvordan det er at være prostitueret,« sagde Feministen .

Det gør dog dog hverken indtryk på Dorit Otzen fra Reden eller SF s ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge:

»Det får mig ikke til at ændre mening, at de selv mener, at det ikke skader dem. Vi ved fra undersøgelser, at folk tager skade, når de har været prostituerede i længere tid. Det svarer til, at man heller ikke tillader folk at sælge deres nyre, hvis de mangler penge,« siger Pernille Vigsø Bagge.

De prostituerede vil blive klogere med tiden, mener Dorit Otzen fra værestedet Reden .

»Mange af de kvinder, der sad til det pressemøde, vil måske om fem år eller syv år opleve konsekvenserne af det. Selv om de i dag ikke er bevidst om nogle problemer, er der altså meget alvorlige langsigtede konsekvenser på krop og sjæl,« siger Dorit Otzen.

SF vil nu foreslå en tilbundsgående undersøgelse af, hvem der bliver prostitueret og hvorfor. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Kvindesamfund.

faktaboks

En række partier og foreninger vil forbyde køb af sex for at beskytte de prostituerede.

Nyhedsavisen bragte i går et interview med 30-årige Lilje Deluxe , der har det godt med at være prostitueret og ikke mener, at politikere og foreninger skal blande sig.

En gruppe prostituerede lancerede i går en brancheforening, Sexarbejdernes Interesseorganisation, der blandt andet vil arbejde imod kriminalisering af køb og salg af sex.