Professor: Catalansk løsrivelse kan åbne pandoras æske

Catalonien er blot én af flere regionskonflikter i Europa. De kan lade sig inspirere af catalansk afstemning.
Demonstrationer for catalansk løsrivelse. Ifølge Uffe Østergaard, der er historiker og professor emeritus ved Copenhagen Business School, kan en løsrivelse inspirere flere regioner i konflikt i Europa.
Demonstrationer for catalansk løsrivelse. Ifølge Uffe Østergaard, der er historiker og professor emeritus ved Copenhagen Business School, kan en løsrivelse inspirere flere regioner i konflikt i Europa. Foto: Susana Vera/Reuters

Skulle Catalonien erklære sig uafhængigt, som regionens leder, Carles Puigdemont, har advaret om, så kan det inspirere flere andre europæiske regioner til konflikt.

Det mener Uffe Østergaard, der er historiker og professor emeritus ved Copenhagen Business School.

- Det er en pandoras æske, som kan blive åbnet, hvor ingen ved, hvor mange nationalstater der kan ønske at opstå - eller som de siger, genopstå, siger han.

Han peger på, at der i Europa er adskillige regioner, der har været i konflikt, fordi de ønsker uafhængighed.

- Der er ikke så mange, der råber op i øjeblikket. Men man ved jo ikke, hvad der vil ske, hvis det lykkes catalonierne at melde sig ud af den spanske stat.

- Jeg kan sagtens se en halv snes stykker, måske endda flere. Norditalien er et meget godt eksempel på det, siger han.

Både Norditalien, Skotland, Flandern, Bretagne, Lugansk og Donetsk er regioner, der historisk har ønsket løsrivelse.

I Spanien har en anden region Baskerlandet tidligere brugt vold for at opnå løsrivelse.

Her er der dog ro på for nu, fordi den spanske stat tidligere har indgået en aftale, der giver regionen mere økonomisk uafhængighed.

- Baskerlandet har fået mere selvstyre end catalonierne har. De virker til at være tilfredse, og ETA (militant, basisk selvstændighedsbevægelse, red.) har også afvæbnet sig selv.

- Men det er klart, at skulle det lykkes catalonierne at få selvstændighed, så er der en ny situation - også for dem, siger Uffe Østergaard.

I weekenden blev der gennemført en forfatningsstridig afstemning om selvstændighed i Catalonien. Stemmeprocent var på 42 procent og 90 procent stemte for løsrivelse.

Afstemningen har gjort forholdet mellem Barcelona og Madrid ekstremt anspændt.

Det fik tirsdag aften den spanske kong Felipe til i en tv-tale at henvende sig direkte til Cataloniens ledere med en hård kritik.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.