Administration 

Politiker har samlet skrald, kanyler og lort i praktik som hjemløs: Det har han lært

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører.

JEG HAR VALGT at bruge en arbejdsuge til at være i praktik som hjemløs i Aarhus. I mine fire år i Folketinget har jeg været med til at bevilge mange millioner til indsatser for hjemløse, og alligevel stiger hjemløsheden. I Aarhus endda eksplosivt. Så jeg har taget en uge på gaden i Aarhus for at blive klogere på hvilke indsatser, der virker for at få hjemløse væk fra gaden og ind i sundere fællesskaber. Mit initiativ har fået stor opbakning på de sociale medier, blandt hjemløse selv og dem, der arbejder med dem i hverdagen. Stor tak for det.

Og så har der været nogle få stemmer – ikke mindst Hans Engell i nærværende medie – der siger, at det bare er et valgstunt med begrænset værdi.

Det har han ret til at mene, men det er op til dig selv at bedømme, om det har værdi, at vi folketingsmedlemmer kommer ud fra Christiansborg og graver os ned i de miljøer, vi lovgiver i. Om jeg kan lære noget, jeg som socialordfører kan tage med tilbage til Borgen og bruge i arbejdet med at forbedre vores indsatser over for hjemløse.

PERSONLIGT GIK DER ikke mere end en dag, før jeg forstod, at man skal være en ualmindelig tykpandet politiker, hvis man ikke lærer noget af et så intenst møde med hjemløses liv og hverdag.

Jeg overnattede nemlig i hjemløsekollektivet ”Skrænten”.

Det er et kollektiv for hjemløse, der kommer direkte fra gaden og indlogeres i en forhenværende SFO eller tilknyttede campingvogne. De forhenværende hjemløse styrer selv stedet, og selvom nogle få af beboerne dør som følge af misbrug, kommer flere videre til egen lejlighed.

På Skrænten har man givet udsatte beboere så meget ansvar og selvbestemmelse for at drive stedet, at der kun kommer en kommunal medarbejder et par timer om ugen.

Men fungerer det så, eller bliver det til en narkobule, hvor skraldet bare flyder?

Det fungerer! De passer på deres sted, og de holder stor selvjustits. Det er meget sundt for en politiker at konstatere ved selvsyn. Det lærer mig, at vi skal vise hjemløse meget større tillid i indsatserne, end vi gør. Hjemløse menneskers egen drivkraft mod et bedre liv er stærkere, end vi nogensinde har forestillet os.

Hurtig hjælp til afvænning

Men uanset hvilket springbræt, vi kan tilbyde hjemløse for at komme ud af hjemløshed, så er det en kendsgerning, at der er mange narkomaner i hjemløsemiljøet, og at de skal ud af deres misbrug for at komme under tag og ind i et sundere fællesskab.

I løbet af denne uge har jeg talt med flere stofmisbrugere, mens de indtog deres heroin og kokain, enten ved at sprøjte eller ryge det.

De talte alle om deres misbrug og deres store ønske om at komme ud af stofferne. Og de sagde samstemmende, at beslutningen om at komme ud af stofferne skal komme indefra. Den beslutning kan ingen pædagog eller gademedarbejder tage for dig. Den tager du fordi, du er ved at miste kontakten til dine børn. Fordi du har fået en kæreste. Fordi du er ved at ødelægge din krop eller ved at dø.

Den beslutning skal mødes af et øjeblikkeligt tilbud om afvænning på døgnbasis. Det dur ikke, hvis en stofmisbruger skal stå i kø i månedsvis, for så ryger motivationen igen. Det koster, men jeg bevilger gerne midler til ”straks-døgnbehandling” af misbrugere, der har taget en klar og fast beslutning om at blive stoffrie. Det er en klog menneskelig investering men også en økonomisk investering, hvis vi skal se det fra det synspunkt. For hver eneste stofmisbruger, der bliver stoffri, sparer vi pengene mange gange igen på afledte besparelser i sundhedssystemet, retssystemet, socialsystemet og så videre.

Et forfærdende indblik i sygdom, elendighed og død

Hjemløsemiljøet i Aarhus er stort, og der arbejder mange behjertede sjæle på nød-, døgn- og ungeherbergerne i byen.

Der er både kommunale initiativer og private projekter, og i min korte tid som hjemløs i Aarhus har jeg især besøgt projekter, der har Værestedet på Sydhavnen i Aarhus som omdrejningspunkt. Oftest med de hjemløses egen organisation SAND som direkte samarbejdspartner.

Jeg har været på poverty-tour anført af en tidligere hjemløs, der nu fungerer som guide. Han fortalte sin historie og viste os Aarhus med en hjemløs' øjne. Jeg har samlet skrald, kanyler og lort sammen med Sydhavnspedellerne. Jeg har besøgt Sidesporet, Værestedet og SAND. Jeg har sovet på gulvet på Skrænten, under et shelter og på Kirkens Korshærs Døgnherberg i Nørre Alle.

Alt det bliver jeg jo ikke hjemløs af. Ikke tilnærmelsesvis. Men jeg har fået et forfærdende indblik i en virkelighed med misbrug, sygdom, elendighed og død. Og jeg har oplevet håbet i form af for eksempel Ali, vores poverty-guide, og andre som ham, som har lagt sit misbrug og sin kriminalitet bag sig og fået tag over hovedet.

Jeg ser, hvordan Værestedet og SAND laver småprojekter, som poverty tours og Sydhavnspedellerne, hvor de hjemløse kan tjene en skærv ved et reelt stykke arbejde, og jeg forstår, hvor stor en del af deres identitet det bliver. At tjene en ærlig skærv som guide, pedel eller Hus Forbi-sælger.

Jeg har sat erhvervsmanden Claus Hommelhoff, der vil bygge et kollegie med 3-400 boliger med plads til 10-15 procent hjemløse unge, sammen med unge med erfaring med hjemløshed og drøftet, hvordan det skal fungere i praksis.

Jeg har brugt tid sammen med Betty, som har været en af gadens hårdeste piger, og hørt, hvordan hun kom ud af stofmisbruget og kriminaliteten. Og som hun siger: Det er fint at komme under tag, men hvad hjælper det, hvis man hænger i sit gamle netværk? Så er du på gaden igen i løbet af nul komma fem. Betty lærte mig, at et nyt socialt netværk er lige så vigtigt som et tag over hovedet. Man er nødt til at få et nyt livsindhold, hvis man skal have et nyt liv.

De hjemløse er stadigvæk derude

Alt dette er logik for gadearbejderne, for de frivillige i miljøet, for medarbejderne på Værestedet og på byens herberger. Men det er vigtig læring for mig, hvis den hjemløseindsats, jeg laver, skal række helt ud på gaden i Aarhus og skabe værdi.

Derfor takker jeg for, at hjemløse og alle omkring dem i Aarhus har taget så godt imod mig og lært mig en masse ting, jeg kan tage med tilbage til Borgen.

Natten til fredag var min sidste nat som hjemløs. Jeg er hjemme nu. Men de hjemløse skal ikke hjem. De er stadigvæk derude. På bænke, på herberger, under shelters, ... Jeg skal tilbage til Christiansborg og omsætte det, jeg har lært til konkret politik, for vi skal styrke vores hjemløseindsats og sikre, at hjemløsheden ikke bare stiger, mens vi bevilger så mange millioner til at hav af forskellige indsatser og projekter.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation

billede af turister på dansk strand
Corona

Sværm af tyske turister er på vej

billede af politibil
Krimi

Brutalt: Skød nordjyde og smed ham på brændende bål

gadebillede af Nazarethkirke
Livsstil

Vild bolig: Køb en kirke og få bryghus som nabo

billede af de seks "venner"
Film og TV

Så er "Venner"

klar til optagelse

billede af Salling butterchicken
Nyheder

Flere fødevarer kaldes tilbage - fare for din sundhed

billede af Vilson Ferati
Kendte

X Factor-Vilson:

Jeg får scorereplikker

i indbakken

billede af Zoologisk Have i København
Corona

Zoologiske haver genåbner - krav om coronatest

Christian Kjær med slips og jakke
Kendte

Christian Kjær skal være oldefar

Prinsesserne Elena og Cristina
Kongelige

Vaccine-skandale:

Prinsesser sprang køen over

billede af SpaceX-raket
Nyheder

For tredje gang i træk: SpaceX-raket eksploderer 

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Topdiplomat:

Mette Frederiksen

lader palæstinensere dø

Yusaku Maezawa med rumhjelm
Rejser

Milliardærs vilde tilbud:

Hvem vil med mig til månen?

politibiler holder på gaden
Nyheder

Svensk politi efterforsker angreb som terror

Gary oldman med solbriller
Kendte

Tørlagt superstjerne:

Jeg svedte vodka

Skilt til Østre Landsret
Krimi

Forgiftede ekskone med kakao og stak hende med kniv

billede af Felix
Underholdning

Prins Felix skal i militæret

Magnus Heunicke portræt
Nyheder

Brasiliansk variant fundet i Danmark

Indgang til badehotel.
Rejser

Badehotel konkurs

Dronningen vinker fra balkon
Kongelige

Dronningens fødselsdag udskydes – igen

En ulv i en skov
Dyreliv

Ulv har ædt af

nyfødt kalv i Nordjylland

Alec Baldwin og fru Hilaria på den røde løber
Kendte

Alec Baldwin blev far

to gange på 6 måneder 

En Jysk-butik
Nyheder

Jysk overvåger ansatte

ved toiletbesøg

Et cockpit og en kat
Helt vildt

Arrig kat angreb piloter

– passagerfly måtte vende om

3 hvidløg på et bord
Mad og drikke

Hvidløgsånde –

sådan minimerer du den

Krimi

Fusk med hjælpepakker

løber op i 87 millioner kroner

4 skuespillere fra Dollars
Film og TV

Dollars-stjerne er død

8 personer heriblandt skuespillere stiller op til et portrætbillede
Kendte

Jeanette Ottesen og Manu Sareen

springer ud som skuespillere 

En kæmpe lastbil har vædret en SUV
Krimi

13 dræbt i overfyldt

SUV i Californien

Kokken Jesper Vollmer læner sig op ad et køkkenbord.
Kendte

Jesper Vollmer:

Havde brug for

pauser fra prinsen

Lars Lække Rasmussen fotograferet i Folketingssalen med et kæmpe, snedigt smil.
Nyheder

Lars Løkke Rasmussen:

Spotpris på lejelejlighed

Dolly Parton med sort mundbind får en vaccine
Kendte

Dolly Parton bryder ud i vaccinesang

inden sit første skud

Nyheder

Færre kræftscreeninger

bekymrer minister

Fødderne på en p-vagt.
Krimi

P-vagt evakuerer

en hel opgang

Et billede af en kogt skinke på et spækbræt, hvor der er skåret et par skiver af den.
Nyheder

Tjek din fryser: 

Farlig skinke

tilbagekaldes

Dronningen er ude at lufte sin gravhund ved en skov.
Kongelige

Dronning Margrethe:

Naturen er et frirum

Nærbillede af hollywood-skuespilleren Angelina Jolie.
Kendte

Angelina Jolie

scorer 60 millioner

på maleri

Retssalen set udefra
Krimi

Ekskone til terrormistænkt

kalder ham "røvhul"

Et sæt hænder arbejder med en computer på et spisebord.
Livsstil

Danskerne forbereder sig

at arbejde hjemmefra

fremover

Snedækket vej
Nyheder

Vinteren vender tilbage

Bil dækket af aske
Nyheder

Vulkan sender aske flere kilometer op i luften

Portræt af Bodil Jørgensen
Underholdning

Bodil Jørgensen fylder 60:

Jeg er tiltrukket af det absurde

scene fra Badehotellet
Film og TV

TV2 bekræfter:

Badehotellet vender tilbage

- med stor ændring