VORES VALG Politiet venter fortsat på Skatteministeriet
Helle Thorning-Schmidt har forskanset sig på sit kontor og vil indtil videre overhovedet ikke forholde sig til sagen. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Meget usikkert om sagen kan lukkes inden valget.

Skatteministeriet annoncerede klokken 12.00, at de nu vil bede politiet efterforske den mulige læk i ministeriet eller i Skat; en læk der har foræret formiddagsavisen B.T. endnu en stak fortrolige papirer om Helle Thorning-Schmidts skatteforhold.

Men selvom ministeriet har meldt ud, at de vil have politiet i gang i dag, er der intet sket endnu.

"Jeg har ikke fået nogen anmeldelse," oplyser politimester ved Københavns Politi, Niels Pallesen.

Han fortæller samtidig, at det ikke er Skatteministeriet, der beslutter, hvad der skal gøres i sagen.

"Hvis vi får en anmeldelse, må vi tage stilling til, om der skal efterforskes," forklarer politimesteren.

Niels Pallesen er ikke i stand til at svare på, om sagen kan nå en afklaring inden folketingsvalget.

"Det er en alvorlig anklage, og det vil naturligvis blive prioriteret relativt højt, hvis vi får en anmeldelse," slår Pallesen fast.

Afslører man en medarbejder i Skat eller i Skatteministeriet, der har givet B.T. Helle Thorning-Schmidts skattepapirer, kan vedkommende straffes med fængsel i op til seks måneder eller 12 måneder, hvis forbrydelsen anses som ekstrem grov, oplyser professor i strafferet, Lars Bo Langsted.

Men selvom medarbejderen kan straffes, vil B.T. gå fri. Det har en lovændring i 1990 nemlig slået fast.

"Selvom man kan mene, at avisen bedriver en slags oplysningshæleri ved at bringe oplysninger om Helle Thorning-Schmidts skatteforhold, som er fortrolige, og som er tilvejebragt på ulovlig vis, kan avisen ikke straffes for det. Havde de derimod skrevet om nogle mere personlige ting som eksempelvis hendes lægeoplysninger, havde man også kunne straffe B.T. for at have viderebragt de oplysninger," fortæller Lars Bo Langsted.