Politi efter angreb på 24-årig sosu: Syre stammer ikke fra bosted
En 24-årige sosu-assistent fik kastet ætsende syre på sig af psykisk syg mand på bostedet Fogedgården. Foto: Københavns Kommune
Det er endnu uvist, hvordan den psykisk syge beboer fik fat i syren, han kastede i hovedet på sosu-assistent.

Søndag aften sneg en beboer på det socialpsykiatriske bosted Fogedgården sig ind på en ansat på bostedet, råbte hendes navn og kastede den giftmærkede væske Flussyre ud over den 24-årige sosu-assistent og kontaktperson for beboeren.

Angrebet efterlod ifølge Rigshospitalet kvinden med ætsninger i ansigtet, hals, bryst, lår og baller, og den 37-årige formodede gerningsmand er indtil videre fængslet. 

På nuværende tidspunkt efterforsker flere enheder episoden, og et spørgsmål står stadig uafklaret tilbage.

Hvordan kan en mand, der lider af paranoid skizofreni og bor på et bosted, få fat i en giftmærket, ætsende syre?

Ifølge Københavns Politi tyder det ikke på, at manden har fået adgang til syren fra bostedet, men de kan ikke sige noget med sikkerhed, før deres undersøgelser er færdige.

- Centret har oplyst, at syren ikke stammer fra bostedet. Det er altså ikke noget, de har liggende på bostedet, siger Tom Arnoldsen, leder af lokalefterforskning Bellahøj, Københavns Politi.

Flussyre kræver gifttilladelse

Flussyre er heller ikke noget, man normalt lige støder på. Det bruges oftest i industrien eller i forbindelse med forskning. Skulle man have brug for noget flussyre på arbejdspladsen eller i undervisningen, skal det opbevares bag lås og slå.

- Flussyre er markeret som meget giftigt, så det er reguleret, så man ikke kan have det uden tilladelse som privatperson, siger kemiker og specialkonsulent ved Beredskabsstyrelsens kemiafdeling Bjørn Schmidt.

Det betyder, at man skal søge tilladelse og sende en såkaldt giftmeddelelse til Miljøstyrelsen, hvis man er i besiddelse af det. Helt praktisk kan man gå ind på en kemikalieleverandørs hjemmeside, oprette en profil og sige, at man gerne vil købe det, og så skal leverandøren sikre, at man godt må det.

- Jeg tror, det kræver et CVR-nummer. Nu er flussyre jo også en ekstremt farlig syre. Hvis man vil have fat i en ætsende syre, kan man jo gå ned i den lokale matas og købe saltsyre, siger Bjørn Schmidt.

Flussyre er i familie med saltsyre, men adskiller sig ved ikke bare at være ætsende, men også giftigt.

Næsten umuligt at få fat i som privatperson

En af dem, der sælger flussyre i Danmark, er kemikalieforhandleren S. Sørensen Thisted. Der er dog ikke stor sandsynlighed, for at den tidligere beboer på Fogedgården anskaffede sig syren ad den vej. Det viser sig nemlig at være en ganske kompliceret sag at få fat i den ætsende giftsyre.

- Der kan ikke bare komme en ind fra gaden og købe gift hos os. Vi sælger det kun til forretninger med gifttilladelse, som man søger gennem arbejdstilsynet, og de bliver selvfølgelig tjekket, før vi sender varerne af sted, siger adm. direktør i S. Sørensen, Michael Sørensen.

Når det kommer til spørgsmålet om, hvor beboeren fik anskaffet sig syren, er Michael Sørensen derfor lige så blank, som Københavns Politi giver udtryk for at være.

- Det er jo ikke noget, der står på hvert gadehjørne. Man skal virkelig gøre sig umage, hvis man skulle få fat i det som privatperson, men i dag kan alt jo lade sig gøre, siger Michael Sørensen.

Københavns Politi kan tidligst komme med nye oplysninger i sagen om en uges tid. Arbejdstilsynet og Socialforvaltningen efterforsker også sagen, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra dem.