Solskinsdage i sommerhuset skal gerne nydes i de blomstrede hynder med benene smækket op.
Men hvis du ikke er taktisk omkring havens udformning, kan du ende med at bruge uhensigtsmæssigt meget tid på knæ med et luejern - eller risikere at møde op til en halvdød have.
Sommerhushaven skal være let at have med at gøre, mener Dorthe Kvist, der er selvstændig havedesigner i Meltdesignstudio.
Og så skal den kunne tåle at blive hevet i af skiftende vejrforhold, uden at du skal være bange for, hvad der sker - særligt når du ikke lige er i nærheden.
Hun foreslår, at du tænker i flotte og robuste træer.
- Hyld, syren, sargents æble og vild skovæble er rigtig gode til at klare sig selv og kan også klare noget vind. Det bruger man også i læhegn på landet, siger Dorthe Kvist.
- Fyrretræer hører også til på sommerhusgrunde. De er stedsegrønne, og det er nogle krabater, der er virkelig gode til at klare sig selv. Også hvis man har sandet jord, tilføjer hun.
Hvis du gerne vil uden om græsslåmaskinen, kan du også tænke plænen i andre baner.
- Lyng er rigtig god, hvis man ikke vil have græsplæne, men vil have en naturgrund, siger Dorthe Kvist og tilføjer:
- Hvis man ikke kan komme op og slå græs en gang om ugen, så er det også en mulighed at så enggræs eller en engblanding.
Du kan også kigge efter tørketålende vilde planter fra overdrev og heder, foreslår Henrik Lütken, der er lektor i afgrødevidenskab på Institut for plante- og miljøvidenskab under Københavns Universitet.
- De tåler sandet og dårlig jord og kræver ikke megen pleje, forklarer Henrik Lütken.
Han foreslår planter som blodrød storkenæb, bakkenellike, bidende stenurt og tjærenellike.
Dorthe Kvist nævner desuden havtorn, som de senere år er blevet udråbt til en sand superfood.
- Det er en rigtig god og robust busk, som også er spiselig, siger hun.
Hybenrosen er en klassiker i de fleste sommerhuslandskaber, men den er også utroligt invasiv.
I stedet kan man overveje kusinen, der hedder klitrose. Den blomstrer flot, dufter godt og får også hyben, som eksempelvis kan bruges til marmelade, fortæller Dorthe Kvist.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk/ritzau fokus/