Det skal du svare til jobsamtales svære spørgsmål

Erhverv
Modelfoto. (Foto: Foto: Camilla Rønde/ Ritzau Scanpix)

For at fremstå bedst muligt til jobsamtalen er det en god idé at forberede sig på de mest gængse spørgsmål. Få inspiration til gode svar her.

De fleste jobsøgere kan få svedige håndflader af spørgsmålet: Hvad er dine svage sider?

Men den slags generelle spørgsmål fylder ofte meget i jobsamtaler, fortæller Lars Lundmann, der er direktør i konsulenthuset Lundmann.

Han er uddannet psykolog og har tidligere skrevet en ph.d. på Københavns Universitet om jobsamtaler. Den viste, at 75 procent af spørgsmålene til et jobinterview typisk er generelle.

Derfor er det en god idé at forberede sig på de mest almindelige spørgsmål.

1) Fortæl lidt om dig selv

Sådan begynder mange jobsamtaler og for at finde det rigtige svar, skal du inden samtalen danne dig et indtryk af, hvad arbejdsgiveren lægger vægt på i en kandidat.

Nærlæs jobopslaget, og ring gerne til arbejdsgiveren, og spørg: Hvad skal jeg kunne for at være god i det her job?

Hvis svaret er, at du skal være proaktiv og selvstændig, handler det om at fremhæve de karaktertræk ved dig selv til samtalen, siger Lars Lundmann.

- Sig for eksempel, at du er god til at tage beslutninger, og at mange har fortalt dig, at du er god til at arbejde selvstændigt, siger han.

Det er godt at bruge vendingen, "andre fortæller mig tit, at jeg er meget selvstændig", i stedet for at sige "jeg er meget selvstændig".

- Det fremstår mere troværdigt, at andre siger det, så det ikke bare er noget, man selv finder på, siger Lars Lundmann.

Husk også at give konkrete eksempler på, hvornår eller hvordan du har arbejdet selvstændigt, da konkrete eksempler også får dig til at fremstå mere troværdig.

2) Hvorfor vil du arbejde for os?

Når det spørgsmål kommer, skal du have helt styr på, hvorfor du søger jobbet.

Det kan være virksomhedens brand, eller at du har hørt en fed historie om arbejdskulturen, eller at selve jobbet bare passer til det, du kan og brænder for, siger Morten Ballisager, der er direktør for konsulenthuset Ballisager.

- Motivationen er noget af det vigtigste for arbejdsgiveren. Du skal kunne forklare, hvad du motiveres af, ellers har du ikke en chance, siger han.

3) Hvad er dine svage sider?

Dette spørgsmål kan du gribe an på tre måder. Du kan for eksempel fremhæve en svaghed, som samtidig er en styrke. For eksempel at du har svært ved at lægge arbejdet fra dig, og at det kan gå ud over din fritid, siger Lars Lundmann.

- Så klapper arbejdsgiveren i hænderne, for det er fedt at have en, der arbejder 24/7, siger han.

Du kan også fremhæve en svaghed, der er irrelevant for jobbet. For eksempel at du er dårlig til at bruge et bestemt computerprogram, som du ved, ikke bliver brugt i virksomheden.

Endelig kan du fremhæve en reel svaghed.

- Men så skal du understrege, at du arbejder med den og allerede er blevet meget bedre. Så signalerer du også, at du er typen, der gerne vil udvikle dig, siger Lars Lundmann.

4) Hvor ser du dig selv om fem år?

Her er det også en god idé at tale om, at du godt kan lide at udvikle dig uden at tage stilling til, om det kræver, at du er et andet sted.

- Virksomheder synes, at folk, der gerne vil udvikle sig, er noget af det mest attraktive. Så tal om udvikling i stedet for at tale om jobskift og chefambitioner, siger Morten Ballisager.

Lars Lundmann anbefaler også, at fremhæve hvilke kompetencer du gerne vil have inden for de næste fem år i stedet for at fokusere på en bestemt stilling.

5) Hvad skal du have i løn?

Hvis din arbejdsgiver presser dig til at svare på, hvad du skal have i løn og ikke selv vil komme med et udspil, kan du først fortælle, hvad din nedre grænse er, og derefter hvilket beløb du skal have for at være tilfreds.

- Det giver plads til forhandling, siger Morten Ballisager.

Alternativt kan du sige, at du forventer at få det samme som andre i samme stilling og spørge arbejdsgiveren, hvad niveauet er, foreslår Lars Lundmann.

/ritzau fokus/

Af Kristine Dam Johansen
Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald