Pas på! Fredag er dødens dag på jobbet
Foto: Scanpix/Iris
Risikoen for ikke at vende levende hjem fra sit arbejde var klart størst på en fredag sidste år.

Ti ud af 31 dødsulykker på jobbet i 2016 - godt 32 procent - skete på en fredag, skriver Fagbladet 3F.

Der skete dobbelt så mange dødsulykker på en fredag i forhold til den næstfarligste dag i 2016, som var tirsdag.

Kent J. Nielsen, der er ekspert i arbejdsmiljø og souschef på Arbejdsmedicin ved Regionshospitalet i Herning, har ikke en entydig forklaring på, hvorfor fredag var den farligste arbejdsdag i 2016.

- Studier viser, at når man bliver træt, laver man flere fejl. Hvis du for eksempel arbejder 12 timer, så har du dobbelt så stor risiko for en ulykke de sidste fire timer end de første otte. En anden årsag kan være, at man gerne vil skynde sig at blive færdig på arbejdet, så man kan holde weekend. Men mange faktorer kan spille ind, siger Kent J. Nielsen.

I årene 2004 til og med 2015 var mandage og tirsdage de ugedage, hvor flest mennesker omkom på arbejde. I den periode skete knap 37 procent af dødsulykkerne på en af ugens første to dage.

Kent J. Nielsen pointerer, at en del af forklaringen på, hvorfor den farligste ugedag tilsyneladende er rykket til fredag i 2016, kan skyldes statistiske tilfældigheder.

Der skete 35 dødsulykker på jobbet på jobbet til lands, til vands og hos Forsvaret i 2016. Fire af dem er uden dato og er derfor ikke talt med i opgørelsen.

10 dødsulykker på en fredag

 

Dræbt af væltet traktor: En 50-årig landmand omkommer under en ældre, privatejet traktor uden førerværn. Omstændighederne tyder på, at han er ved at modtage et mobilopkald og derved kører af markvejen. Dødsulykken sker mandag 4. november 2016.

Død af kraniebrud efter fald: En tømrer falder ned fra et stillads i forbindelse med arbejde med tagspær under renovering af ejendom og dør. Dødsulykken sker fredag 8. juli klokken 10.18.

Motorcykelbetjent omkommer: En motorcykelbetjent, der er i tjeneste på ulykkestidspunktet, omkommer i trafikken. Dødsulykken sker fredag 20. maj 2016.

Stukket ihjel på bosted: En kvindelig social- og sundhedsassistent på et socialpsykiatrisk bocenter dør efter knivstik fra en psykotisk og stofpåvirket beboer i et medicinrum på bostedet. Dødsulykken sker 25. marts 2016 cirka klokken 20.

Barn klemt ihjel: Et mindreårigt barn klemmes ihjel stående på en fodervogn, der er spændt efter en traktor. Køretøjet bliver ført af barnets far, der er landmand. Dødsulykken sker i portåbningen til en 70 meter lang stald. Dødsulykken sker fredag 29. juli 2016.

Dræbt i frontalt sammenstød: En lastbil kører frontalt sammen med en anden lastbil, hvorved den ene chauffør mister livet. Dødsulykken sker fredag 16. september 2016.

Klemt ihjel under minilæsser: En person bliver fundet klemt ihjel under en minilæsser på sin private grund af en forbipasserende. Dødsulykken sker fredag 17. juni 2016.

Chauffør mast af tunge træblokke: Under arbejdet på en villavej vælter to massive træblokke ned fra et trailerlad, da chaufføren med en gaffeltruck skal læsse af. Chaufføren bliver alvorligt kvæstet og dør senere. Ulykken sker fredag 2. december 2016 klokken 8.15.

Død i tank på tankvogn: En mekaniker er i gang med at montere en renseturbine i en tank, da en kollega opdager, at mekanikeren ligger livløs på bunden. Det konstateres, at han er død. Dødsulykken sker fredag 2. december 2016.

Dør under kabelarbejde: En medarbejder hos et entreprenørfirma arbejder med udrulning af kabel. Han bliver hårdt kvæstet, da kabeltromlen sætter sig fast i græsrabatten, og han dør to dage senere. Dødsulykken sker fredag 4. november 2016 klokken 08.45.

Kilde: Fagbladet 3F's aktindsigt hos Arbejdstilsynet og politiet