Pædagog forlader Danmark: I Norge er der tid til børnene
"Jeg har måske 12-13 aktive år tilbage på arbejdsmarkedet, dem vil jeg også gerne have noget spændende ud af," siger Henrik, som er på vej til Oslo for at arbejde i en børnehave. Henrik Jørgensen
Bedre normeringer i norske institutioner giver mulighed for at udvikle sin faglighed, siger pædagogen Henrik, der er på vej til at flytte til Oslo.

Henrik Jørgensen er ved at pakke sine ting og skal snart sige farvel til venner og familie i Danmark. Om to uger begynder den 51-årige pædagog i sit nye job i en børnehave i en forstad til Oslo.

Han er en af de mange danske pædagoger, der har valgt at søge arbejde i Norge. Og det er især de bedre normeringer i norske institutioner, der trækker.

- Jeg synes det lød spændende at være flere voksne, end man er herhjemme. Så man kan sige: Nu har vi ressourcerne, hvad kan man så være i stand til at udrette? Rent fagligt er det jo noget af en ønskeposition, siger Henrik.

LÆS OGSÅ: Danske Pædagoger strømmer til Norge

I Norge er der typisk fire ansatte på en stue af samme størrelse som i Danmark, hvor det er tre.

- Nu skal det ikke blive den samme gamle klagesang, men alligevel – på de steder, jeg har været rundt og arbejde, synes jeg i mange år, at det har handlet meget om bare at få dagen til at hænge sammen. Man havde måske planlagt noget, men det kan så ikke lade sig gøre, fordi der ikke er hænder nok, fortæller Henrik.

Siden han blev uddannet pædagog i 1999, har han været rundt på forskellige arbejdspladser, herunder nogle børnehaver. Det udvikler fagligheden, og "man får noget med fra hvert sted," mener Henrik.

Ikke på grund af lønnen

Han seneste arbejde var et vikariat på et bosted for voksne med hjerneskade, som sluttede i november. Så blev hans nysgerrighed vakt af nogle opslag på jobportaler om muligheden for at arbejde i Norge. Han tog til et informationsmøde, hvor der var repræsentanter fra den norske organisation Kanvas, som driver en lang række børnehaver.

- Jeg blev tiltrukket af deres visioner om at skabe pædagogisk udvikling. De er ikke gået ind i det for at tjene penge, men for at give børn en god fremtid," fortæller Henrik og forklarer, at det er en organisation, som ikke skaber profit, men sender alt overskud tilbage igen til eksempelvis bedre normeringer.

Lønnen er også noget bedre end i Danmark, fastslår Henrik Jørgensen, som regner med at få omkring 25.000 norske kroner – godt 20.000 danske - udbetalt om måneden. Men fordi leveomkostningerne til dels følger med, er det ikke pengene, der har fået ham til at tage springet og forlade Danmark for i hvert fald to år. Det er de faglige muligheder og lysten til at prøve noget nyt.

Droppede jobsamtaler i Danmark

- Jeg har måske 12-13 aktive år tilbage på arbejdsmarkedet, dem vil jeg også gerne have noget spændende ud af. Så det er også eventyret, jeg vælger, ved at tage derop. Jeg ville nok kunne have fået job herhjemme også – jeg havde flere samtaler liggende, som jeg kunne være gået til.

LÆS OGSÅ: Fra ledig til leder: Danskere er hot stuff i Norge

Da den store beslutning først var taget, blev den største udfordring at finde en lejebolig i rimelig afstand fra arbejdspladsen, fortæller Henrik Jørgensen. Afstanden hjem til venner og familie bekymrer ham ikke så meget.

- Med Skype, Facebook og så videre kan man jo nærmest holde daglig kontakt med hinanden. Verden er blevet mindre på den måde.  Om jeg er taget til Århus eller Oslo er måske ikke den store forskel. Man bliver jo nød til at rejse efter det arbejde, man vil have, siger Henrik.