Norske arbejdsgivere jagter pædagoger i Danmark
Allerede inden de afslutter deres uddannelse, bliver danske pædagoger mødt af norske arbejdsgivere, som rejser herned for at rekruttere uddannet personale til deres daginstitutioner. Sandnes Kommune
Danske pædagoger er fagligt dygtige, lyder det fra norske ledere. De ansætter stadigt flere pædagoger fra Danmark, fordi der bliver uddannet for få i Norge.

Ledere fra norske daginstitutioner rejser rundt til danske pædagogseminarier for at lokke pædagoger til Norge.

- Vi mangler mange pædagoger, for der er ikke blevet uddannet nok herhjemme i Norge til at dække behovet, siger Anja Osaland, der er personalerådgiver i Sandnes Kommune og arbejder med rekruttering til institutioner.

LÆS OGSÅ: Danske pædagoger strømmer til Norge

Sandnes i det sydvestlige Norge, er den norske kommune, som har flest danskere ansat. Faktisk var halvdelen af de pædagoger, der blev ansat i kommunen sidste år, fra Danmark. Og det er helt bevidst, at de går efter danskere til at besætte de ledige stillinger, siger Anja Osaland.

- De har en pædagogik som er meget ens med den norske, og de er fagligt dygtige. Der er flere ledere, som har sagt, at danskerne bidrager vældigt meget til at øge fagligheden. De er meget stolte af deres fag og deres faglighed. Det er vi ikke så vant til i Norge. Det er nok i mange år blevet set lidt ned på: "Arbejder du bare i børnehave?"

Nordmænd tager på charmetur til marts

Anja Osaland var selv i Danmark sidste år og holde informationsmøder. De danske pædagoger spørger meget til kulturen i børnehaverne, og ellers er de mest i tvivl om, hvor dyrt det vil være at bo i Norge, fortæller hun. Mange finder sammen i bofællesskaber med andre danske pædagoger, og ellers er startlønnen på omkring 313.000 danske kroner om året nok til at håndtere de høje boligpriser.

Til marts sender kommunen igen et hold af sted, for at fiske danske pædagoger. De skal blandt andet besøge pædagogseminarierne i Aalborg, Århus, Odense og Kolding, og så har de et fast samarbejde med Norgesprojektet i de tre nordligste kommuner i Jylland.

Skaber forbindelse over Skagerak

Stein-Erik Linna er leder af Norgesprojektet, som hjælper ledige i alle faggrupper, der kunne være interesserede i et job i Norge.

- På to år har vi haft 2.100 mennesker forbi vores informationsmøder, om det at bo og arbejde i Norge. Der er ikke guld på gaderne i Norge, men der åbner nogle jobmuligheder, uanset om du er ledig eller ej. For det er også folk i arbejde, som vælger at rejse derop, siger han.

LÆS OGSÅ: Pædagog forlader Danmark: I Norge kan man udrette mere

Pædagogerne er den største gruppe af de i alt 70 forskellige faggrupper, som de har hjulpet til et job i Norge. Og han er ikke i tvivl om, at der fortsat vil være arbejde i Norge til pædagoger:

Det er jeg sikker på, at vi kommer til at se. I Norge har man også utroligt mange private børnehaver, og der er det begyndt at rygtes, at danske pædagoger gerne vil det her, siger Stein-Erik Linna.