Fra ledig til leder: Her avancerer danskere hurtigst
Sidste år fik over 100 danske pædagoger arbejde i Norge - heraf en stor del som pædagogisk leder for en afdeling. Sandnes Kommune
Danske pædagoger har gode muligheder for at få lederstillinger i Norge.

I Norge er der mangel på uddannede pædagoger, og derfor går danske pædagoger som varmt brød i det kolde broderland mod nord. Faktisk er danskerne så eftertragtede, at en stor del af dem, kan få lederstillinger på de norske institutioner.

- Vi har set, at mange danskere er kommet op og har fået stillinger som pædagogisk leder efter kort tid, fordi de har ben i næsen og en høj faglig kompetence, siger Stein-Erik Linna, der er leder af Norgesprojektet; et samarbejde mellem Frederikshavn, Hjørring og Brønderslev Kommune om at skabe forbindelse mellem arbejdsmarkederne i Danmark og Norge.

LÆS OGSÅ: Danske pædagoger strømmer til Norge

Pædagogisk leder er en stilling, vi ikke har i Danmark, hvor man har ansvar for blandt andet faglighed og arbejdstid på en enkelt stue med typisk 4 ansatte. Den pædagogiske leder kan altså ikke sammenlignes med lederen for en hel institution, men indgår i et ledelsesteam, som på ugentlige ledermøder diskuterer driften og den pædagogiske retning.

Der er en mere hierarkisk opbygning på de norske institutioner, uddyber Stein-Erik Linna.

- Mange bliver overraskede over, hvor meget ansvar du egentlig har som pædagogisk leder. Det giver dem en forsmag på lederjobbet, uden at de dermed har ansvaret for driften af hele institutionen, siger han.

Norge anbefales til nyuddannede

I løbet af de sidste to år har omkring 200 danske pædagoger fået tilladelse til at arbejde i Norge. Forskellige kilder, som Avisen.dk har talt med, vurderer, at mellem en fjerdedel og halvdelen af dem har fået stillinger som pædagogisk leder.

De nyuddannede udgør en stor del af pædagogerne, som flytter til Norge, siger teamleder i A-kassen BUPL-A Kirsten Larsen.

- Hvis man som nyuddannet har mod på at rejse ud, så er der nogle rigtig gode muligheder, hvis man tager til Norge. Så vi anbefaler det faktisk til nyuddannede. Du har jo kun en dagpengeret på to år, og de to år går altså hurtigt, siger hun.

Men også familier med børn eller ægtepar i den sidste del af arbejdslivet tager springet. Det kan for eksempel være tidligere ledere, som har svært ved at finde arbejde herhjemme, der kan få en norsk lederstilling.

Nyuddannede kan blive ledere

Anja Osaland er personalerådgiver og arbejder med rekruttering af pædagoger i Sandnes Kommune i det sydvestlige Norge. Her ansatte man sidste år 19 danskere, hvoraf de 8 stillinger var som pædagogisk leder. Og det kan godt lade sig gøre for nyuddannede at score en lederstilling, siger hun.

- Til stillingerne søger man i udgangspunktet pædagoger med erfaring fra børnehave. Men der er danske nyuddannede pædagoger, som er kommet og blevet pædagogisk leder. Måske har de arbejdet her lidt først, og så er der åbnet en stilling på grund af sygdom eller barsel, og så pludselig er de pædagogisk leder.

Som pædagogisk leder får man et tillæg til lønne på 36.000 kroner om året, hvilket svarer til omkring 30.000 danske. Det kommer oveni en løn, der ligger ca. ti procent over dansk løn for nyuddannede, samt anciennitet for al tidligere erfaring på arbejdsmarkedet.