Offentligt ansatte frygter fyreseddel
Mere end hver tredje medlem af FTF er bange for at miste arbejdet, viser undersøgelsen "Jobusikkerhed i en krisetid". Foto: Colorbox.dk
Hver tredje FTF'er er bange for at miste jobbet. Mange frygter at blive overflødige på grund af ny teknik.

Vil ny teknologi gøre mit arbejde overflødigt?

Ja, tænker mange bankansatte, politibetjente, sygeplejersker og ansatte i forsikringsbranchen.

Mere end hver tredje medlem af FTF er bange for at miste arbejdet, og mange frygter ny teknik, viser en omfattende undersøgelse blandt 15.000 lønmodtagere.

Helt præcis svarer 37 procent af deltagerne i undersøgelsen, at de er bekymrede for at blive arbejdsløse.

Udover ny teknik oplever mange FTF'ere ikke at blive inddraget af chefen. Og det skaber utryghed, der kan føre til stress og øget sygefravær, påpeger Karen Albertsen, der er psykolog, arbejdsmiljøforsker og en af folkene bag undersøgelsen.

- Ledere kan med fordel lære at håndtere forandringer bedre. Det vil helt klart forbedre det psykiske arbejdsmiljø og mindske fravær, der skyldes omstruktureringer, nedskæringer og forandringer, siger hun til FTF's hjemmeside.

Rapporten dokumenterer, at ni ud af 10 i løbet af de seneste to år har oplevet negative forandringer på jobbet. Over halvdelen af denne gruppe - helt præcis 56 procent - svarer samtidig, at de ikke har haft indflydelse på forandringerne.

FTF's formand Bente Sorgenfrey foreslår, at ledere med personaleansvar efteruddannes i psykisk arbejdsmiljø.

- Det vil skabe mere synlighed om problemet for lederne, siger hun.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet foreslår, at man indfører en vurdering af samarbejdet, ligesom arbejdsmiljøet i dag bliver evalueret via Arbejdspladsvurderinger (APV).

- Der er estimater, der siger, at vi kan spare milliarder på at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Derfor er det alarmerende, at så få bliver inddraget. Der er virkelig nogle røde lamper, der lyser, siger han til FTF's hjemmeside.