Østergaard: ECB-opkøb er ikke nok til jobfest
Der skal fortsat reformer til, hvis der for alvor skal skabes danske job, mener økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R). Foto: Pressefoto / Radikale Venstre/free
Pengepolitiske lempelser gør det ikke alene, siger økonomiminister. De skal følges af reformer for varig vækst

De pengepolitiske indgreb fra Den Europæiske Centralbank, ECB, kan bidrage til at skabe økonomisk vækst og arbejdspladser i euroområdet, men de kan ikke stå alene. Der skal stadig reformer til.

Det siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) i en kommentar. Centralbanken vil opkøbe især europæiske statsobligationer for 60 milliarder euro om måneden med det formål at bekæmpe den meget lave inflation.

- Den Europæiske Centralbank har siden krisens start bidraget til at understøtte vækst, stabilitet og en lav inflation. Jeg noterer mig centralbankens udmelding i dag, der kan bidrage til vækst og beskæftigelse i euroområdet, siger Morten Østergaard.

ECB's tiltag kan bidrage til yderligere at styrke den positive udvikling og den spirende optimisme i Danmark, som ifølge Østergaard kan tilskrives regeringens initiativer for at skabe vækst og forbedre rammevilkårene for erhvervslivet.

- Pengepolitiske lempelser kan dog ikke stå alene, og det er fortsat afgørende, at de enkelte lande i og uden for euroen gennemfører de nødvendige reformer, som er en forudsætning for varig vækst og beskæftigelse, siger økonomiministeren.

Centralbankens opkøb af statsobligationer indledes i marts og varer ved indtil september 2016, hvor situationen ifølge ECB-chef Mario Draghi vil blive vurderet. Det samlede program bliver derved på 1140 milliarder euro.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, roser ECB og Draghi for at gøre, hvad de kan, for at sparke gang i Europas økonomi.

- Men lavere renter alene får ikke virksomhederne til at investere, når de alligevel ikke tror på, at de kan sælge mere af deres produkter. Vi har stadig brug for en ægte investeringsplan for Europa, siger hun.

Pengepolitik alene kan ikke styrke efterspørgslen i EU - der er også brug for en finanspolitisk lempelse, tilføjer SF-formanden.

Landene bør have lov at bruge lidt flere penge på investeringer i klimasikring, energibesparelser og grøn omstilling, som vil gøre Europas økonomi stærkere også på længere sigt, mener Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/