Fagboss: Ny indsatsstyrke skal få virksomheder til at åbne dørene for elever

or at skaffe plads til flere lærlinge i tømrerfirmaer, autoværksteder og på fabrikker skal der oprettes indsatsstyrker, mener 3F-formand Per Christensen.

Nu skal der for alvor gøres noget ved, at tusindvis af unge står og mangler en praktikplads for at kunne gøre deres uddannelse til faglærte færdig. For at skaffe plads til flere lærlinge i tømrerfirmaer, autoværksteder og på fabrikker skal der oprettes indsatsstyrker.

Det mener Per Christensen, som er formand for landets største fagforbund 3F, til Ugebrevet A4. Årelang mangel på praktikpladser bliver et centralt emne, når fagbevægelse, arbejdsgivere og regering fredag begynder treparts-forhandlinger igen.

- Vi ønsker, at man rundt om i landet opretter særlige indsatsstyrker. De skal tage rundt og banke på hos virksomhederne og prøve på at få dem til at tage elever. Nogle af firmaerne har brug for en kærlig hånd i ryggen til at klare administration og andre opgaver i forbindelse med at have elever, siger Per Christensen til Ugebrevet A4.

Han mener der er stor værdi i, at man bringer mulige lærlinge og arbejdsgivere sammen.

- Indsatsstyrkerne kan tage unge mænd og kvinder med ud til arbejdsgiverne og sørge for, at de får mulighed for at kigge hinanden i øjnene. Vi ved fra andre sammenhænge for eksempel med ledige, at når man skaber et personligt match mellem arbejdsgivere og ansøgere, så sker der noget, siger han.

Forslaget vil Per Christensen tage med til trepartsforhandlingerne. Finansiering har han ikke lagt sig fast på, men han afviser at pengene skal hentes andre steder i uddannelsessystemet.

Lige nu mangler omkring 11.000 elever på erhvervsudddannelser en praktikplads. Heraf er omkring 4.000 gået i stå på deres uddannelse, fordi de ikke har fået en elevplads.

Per Christensen og HK-formand Kim Simonsen er begge åbne overfor, at arbejdsgivere også kan presses økonomisk med krav om højere betaling til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

- De ekstra penge kan man bruge til at belønne virksomheder, som er flinke til at tage elever. Den mest vilde idé her vil være at gøre det gratis for virksomheder at tage elever. Men så vidt kommer vi nok ikke i treparts-forhandlingerne, siger Kim Simonsen til Ugebrevet A4.