Nye afslørende tal om pension til syge: "Folk hænger i et ingenmandsland"
- Det er noget, som vi skal have fundet en løsning på, forsikrer Bent Bøgsted (DF). Foto: Katrine Emilie Andersen/Scanpix
Siden førtidspensionsreformen fra 2013 har det været vanskeligt for syge at få udbetalt penge fra pensionselskaberne.

Færre syge får udbetalt varig invalidepension end for fem år siden. Det skriver DR Nyheder.

En rundspørge blandt fem pensionskasser viser, at 44 procent færre fik varig invalidepension sidste år. Det er der en særlig grund til, fortæller Hanne Rasmussen fra Landsforeningen af fleks- og skånejobbere.

- De her mennesker hænger i et ingenmandsland med økonomisk deroute, indtil kommunerne træffer den afgørelse om førtidspension, som pensionsselskaberne længer sig op ad, siger Hanne Rasmussen, der er sekretariatsleder i Landsforeningen af fleks- og skånejobbere, til DR Nyheder.

Pensionskasserne tildeler først invalidepension, når kommunen har truffet en afgørelse om tilkendelse af førtidspension. Sådan har det været siden SRSF-regeringens førtidspensionsreform trådte i kraft i 2013.

For nyligt skrev Avisen.dk om, at pensionsselskaberne griber det helt forskelligt an, når de tilkender invalidepension. Nogle selskaber ansætter deres egne lægelige eksperter til at vurdere erhvervsevnen og følger derfor ikke de offentlige vurderinger. 

Det er kommet den 56-årige Gry Rørmand til gode. Hun får sin invalidepension ved siden af fleksjobydelsen. 

LÆS HELE HENDES HISTORIE.

Der kommer en løsning

Næstformand i pensionsselskabet PKA's bestyrelse, Grethe Christensen, påpeger, at det desuden er svært for pensionsselskaberne at sikre borgeren økonomisk, mens de venter på en afklaring om førtidspension.

- Vi ville gerne, at vores medlemmer ikke skulle vente så længe på at få afklaret deres sager i kommunerne. Vi ville også gerne kunne hjælpe dem økonomisk med en månedlig ydelse, mens de er i de kommunale ressourceforløb. Men som loven er nu, så bliver der modregnet 100 procent, hvis vi udbetaler penge, så derfor gør vi det ikke længere, siger Grethe Christensen til DR Nyheder.

Den problematik belyste Avisen.dk i oktober sidste år. 

Her kan du læse, hvorfor det bliver kaldt "en bombe under hele pensionssystemet".

En af de danskere, der lige nu mærker konsekvenserne af modregningsreglerne, er den 57-årige Laila Andersen.

LÆS HVORFOR HUN KUN FÅR 121 KRONER OM MÅNEDEN EFTER SKAT.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, var i 2012 med til at stemme førtidspensionsreformen igennem. Han erkender overfor DR Nyheder, at faldet i udbetalinger er et problem, der skal ændres. Samme ordlyd lyder fra beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti.

- Der var ingen snak om, at forsikringer skulle modregnes i ressourceforløbsydelsen dengang. Så det er et spørgsmål om lovgivning. Det er noget, som vi skal have fundet en løsning på, siger Bent Bøgsted til DR Nyheder.

Formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, er glad for, at politikerne vil se på problemet.

- Vi forudså, at reformen ville betyde meget lange sagsforløb. Når pensionsselskaberne ikke udbetaler invalidepension under sagsforløbene, ender syge borgere i meget pressede situationer, udtaler Thorkild Olesen.

- Det er et uværdigt limbo for borgerne, og jeg er derfor glad for, at Socialdemokratiet og DF vil se på lovgivningen, mener Thorkild Olesen.

via Listen To News