Ny rapport: Kommuner sparer store beløb på at få flygtninge i praktik
Sofie Carsten Nielsen (R) ser de nye tal som et eksempel på IGU'ens succes, mens Martin Henriksen (DF) hellere ser, at man sender flygtninge ud af Danmark. Foto: Sophia Juliane Lydolph & Mads Joakim Rimer Rasmussen/Scanpix Ritzau
Ny rapport vurderer, at kommuner sparer over en kvart million, hver gang en flygtning kommer i praktik gennem IGU-ordningen. Fantastisk historie, siger Radikale Venstre, mens Dansk Folkeparti kalder ordningen for spild af tid.

278.461 kroner.

Så meget sparer en kommune, hvis en flygtning gennemfører et to-årigt IGU-forløb (Integrationsgrunduddannelsen) - forløbet er også kendt under navnet "flygtningepraktik". 

Det viser en rapport, der er blevet udfærdiget for Styrelsen for International Rekruttering og Integration i samarbejde med KL og en række kommuner, af konsulentfirmaet Mploy. 

Den kvarte million findes primært i sparede udgifter til overførselsindkomst og ekstra skatteindtægter, når en flygtning kommer i job.

Rapporten er blevet offentliggjort i forbindelse med, at Radikale Venstres beskæftigelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, spurgte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om de økonomiske gevinster ved IGU.

Sofie Carsten Nielsen ser tallene som et klokkeklart eksempel på succeshistorien IGU:

- Det er en rigtig rigtig god historie, og det skal regeringen glæde sig over i stedet for at gemme det væk. Det viser jo, at det virker, og at potentialet er rigtig stort, så det skal vi jo bare i gang med så hurtigt som muligt, siger hun til Avisen.dk og understreger, at integration og arbejde går hånd i hånd:

- Der er masser af menneskelige ressourcer at finde og masser af penge at spare. Den videre vej til god integration er brolagt med mere IGU og mere startjob. 

Integrationsindsatsens kronjuvel

IGU-forløbet var en kronjuvel i trepartsaftalen fra 2016. Forløbet varer to år, hvor flygtninge bliver sendt i praktik på en virksomhed, samtidig med at de modtager danskundervisning. 

Fakta om IGU-ordningen
  • Uddannelsen tager to år og er målrettet flygtninge mellem 18 og 40 år, som har haft opholdstilladelse i mindre end 5 år.
  • Flygtninge ansættes på virksomheden til elevløn. Undervejs skal de have 20 ugers skoleundervisning, hvor de modtager integrationsydelse.
  • Virksomheden får en bonus på 20.000 kroner efter 6 måneders ansættelse og 20.000 mere efter afsluttet forløb (24 måneder).
  • Aftalen sker mellem virksomheden og den enkelte flygtning. I modsætning til ordninger som virksomhedspraktik og løntilskud er jobcenteret ikke inddraget i ansættelsen.
UDVID

LÆS MERE: Waseem er flygtningeelev: "Jeg vil ikke bare sidde og få penge"

Virksomheder, der tager IGU-elever, lokkes desuden med en bonus på 40.000 kroner for hver elev, de har, som gennemfører et forløb. Som Avisen.dk beskrev sidste år, fik prestigeprojektet en tung start på trods af rosende ord fra både regering, fagbevægelsen og arbejdsgivere.

LÆS MERE: Flygtningepraktik: Sådan ligger landet et år senere

Siden da er der kommet mere fart i projektet, og dags dato er der blevet igangsat over 1.300 IGU-forløb landet over.

LÆS MERE: Antallet af IGU-forløb stiger landet over: "Succes smitter"

DF: Det er en sovepude

På trods af de positive toner rundt omkring fra landets kommuner, består Dansk Folkeparti dog som kritiker af IGU-ordningen. Det siger integrationsordfører Martin Henriksen, der ikke giver meget for den nye rapports konklusioner.

- Det er spild af tid og penge at lave en rapport, der beskriver det åbenlyse. Hvis folk ikke er på overførselsindkomst, så sparer kommunen penge. Det er jo logik for burhøns, siger han med henvisning til de 278.000 kroner, som kommuner sparer ved et gennemført IGU-forløb.

I Dansk Folkeparti mener man nemlig, at det er fuldstændig spild af tid at forsøge at integrere flygtninge i Danmark. 

- Mange af de her mennesker, vil aldrig nogensinde blive integreret. Selvom de får et arbejde, er deres kultur så anderledes, at de aldrig vil blive integreret. IGU er en afledningsmanøvre og en sovepude, siger Martin Henriksen og understreger, at DF's holdning ikke blot er, at IGU er en dårlig løsning. Det er slet ikke nogen løsning.

I stedet for at "gentage årtiers fejltrin med integration" bør man ifølge Martin Henriksen undersøge, hvordan man kan hjemsende flygtninge til deres hjemlande. Det vil ifølge integrationsordføreren sparer kommunerne langt mere end 278.000 kroner, siger Martin Henriksen.

Hos Radikale Venstre stiller man sig uforstående over for Dansk Folkepartis kritik af en ordning, der høster roser fra stort set alle andre sider.

- Dansk Folkepartis forslag om at sende folk hjem er jo helt på månen, for der jo krig i de lande. Dansk Folkeparti burde klappe i sine små hænder og sige "hvor er det fantastisk" i stedet for at modarbejde IGU'en, for det betyder også, at sandsynligheden for at flygtninge vender tilbage til deres hjemland bliver større, siger Sofie Carsten Nielsen og påpeger, at det har været erfaringen med eksempelvis jugoslaviske flygtninge.