Ny lov: Lars Løkke og 899 andre magtmennesker skal undersøges for korruption

Omtrent 900 danske magthavere står på ny liste fra Finanstilsynet, der efter nytår skal undersøges for korruption.
Lars Løkke Rasmussen optræder på en liste med 900 magthavere, der skal undersøges for korruption.
Lars Løkke Rasmussen optræder på en liste med 900 magthavere, der skal undersøges for korruption. Foto: Henning Bagger/Scanpix

900 magthavere - heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) - skal overvåges i kampen for at bekæmpe hvidvask af penge og korruption. Listen er udarbejdet af Finanstilsynet. Det skriver Jyllands Posten.

Finanstilsynets liste dækker over personer, der gennem deres job kan være særligt udsatte for korruption og hvidvask. Det er personer, der er eksponeret i en sådan grad, at bankerne, pensionsselskaberne og andre private virksomheder skal holde særligt øje med dem.

Loven om en hvidvaskliste blev vedtaget i juni, og er sket på baggrund af et EU-direktiv.

Kontorchef for hvidvaskkontoret i Finanstilsynet, Stig Nielsen, fortæller, at listen vil være offentlig tilgængelig og dækker over alle personer, der skal være styr på.

- Der vil være ca. 900 navne på listen, som vi forventer at offentliggøre lige i begyndelsen af det nye år, siger Stig Nielsen til Jyllands Posten.

Da listen ikke er endeligt klar endnu, har Finanstilsynet endnu ikke været på tilsyn for at tjekke, om der er styr på de 'politisk eksponerede' personer.

Vil ikke tjekke familiemedlemmer

Magthavernes familiemedlemmer og samarbejdspartenere vil ikke blive overvåget. Folketinget har besluttet, at de ikke skal være på listen, da det vil være for indgribende i deres personlige oplysninger.

Det forstår man ikke i firmaet BIQ, der laver sin egen liste. Direktør Rasmus Rask kalder Finanstilsynets liste for ubrugelig, da den ikke omfatter familiemedlemmer og forretningsforbindelser.

Hos bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, hæfter juridisk direktør, Kenneth Joensen, sig desuden ved, at undersøgelser gang på gang viser, at Danmark er et af verdens mindst korrupte lande. 

- Vi havde selvfølgelig gerne set, at listen over dem, vi skal overvåge, havde omfattet alle - også familiemedlemmer og forretningsforbindelser. Men vi er glade for det, vi kan få fra tilsynet, siger Kenneth Joensen til Jyllands Posten.

De skal overvåges
  • Statschefer, regeringschefer, ministre, viceministre

  • Parlamentsmedlemmer

  • Medlemmer af politiske partiers styringsorganer

  • Højesteretsdommere og medlemmer af forfatningsdomstole og andre højtstående retsinstanser

  • Medlemmer af revisionsretter og af bankernes centralbestyrelser

  • Ambassadører, chargés d'affaires og højtstående officerer

  • Medlemmer af statsejede virksomheders administrative, ledende eller kontrollerende organer

  • Direktører, vicedirektører og bestyrelsesmedlemmer i internationale organisationer

  • Ovenståendes forældre, børn, ægtefæller og nære samarbejdspartnere

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.