Ny dagpengeaftale på plads: Skal hjælpe selvstændige
Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
Med det nye dagpengesystem bliver det i højere grad muligt at anerkende, at en person kan have flere typer af beskæftigelse.

- Alle skal have tryghed, hvis de mister deres job, uanset hvordan de er beskæftiget.

Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), efter at regeringen torsdag har indgået en aftale med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om et nyt dagpengesystem for selvstændige og det, parterne kalder "atypisk beskæftigede".

Med det nye dagpengesystem bliver det i højere grad muligt at anerkende, at en person kan have flere typer af beskæftigelse. Og det skal ikke stille personen dårligere i dagpengesystemet.

For eksempel vil en person, som både har en selvstændig virksomhed og lønmodtagerarbejde, kunne anvende begge typer beskæftigelse til optjening af dagpengeret. Det er ikke muligt i dag. 

- Vi går en fremtid i møde, hvor fleksibilitet er nøgleordet, hvis vi skal gribe de nye muligheder, der udspringer af den teknologiske udvikling. Mange vil blive beskæftiget på nye måder, fordi det kan give større fleksibilitet, men også flere muligheder i arbejdslivet. Derfor er det helt afgørende, at vores dagpengesystem kan favne det, siger Troels Lund Poulsen.

Hos Socialdemokratiet glæder beskæftigelsesordfører Leif Lahn sig over, at personer, der både er selvstændige og lønmodtagere, ikke længere presses ned i en kasse for at passe ind i systemet.

- Fremover skal dagpengesystemet tilpasses det enkelte menneske i stedet for at sætte dem i kasser. Dette giver dem mulighed for at anvende begge typer beskæftigelse til opnå ret til dagpenge, siger Leif Lahn.

Hos Liberal Alliance er man også meget tilfreds med aftalen.

- Det er ikke rimeligt, at man bliver straffet økonomisk, fordi man vælger en mere utraditionel arbejdsform, siger beskæftigelsesordfører Laura Lindahl.

Hun mener, at aftalen også er med til at styrke incitamenterne til at komme i beskæftigelse.

Regeringen vil snarest fremsætte et lovforslag, der udmønter aftalen med henblik på, at de nye regler kan træde i kraft 1. juli 2018.