Administration 

Nu er det knald eller fald for Uffe Elbæk, Mette Frederiksen og Lars Løkke

Kampfløjt til årets politiske sæson lyder mandag. Vi står overfor et historisk spændende folketingsvalg, hvor Alternativets Uffe Elbæk, Socialdemokratiets Mette Frederiksen og Venstres Lars Løkke Rasmussen kæmper om at blive landets næste statsminister. (Foto: Foto: Søren Bidstrup og Mads Claus Rasmussen, Ritzau / Scanpix.)

Mandag lyder startskuddet til en ny politisk sæson. Med et folketingsvalg forude vil fronterne mellem rød og blå blok blive trukket skarpt op. Ideologiske sværdkampe om den offentlige sektors størrelse og det danske skattetryk vil tage til i styrke, ligesom der vil være heftige diskussioner om, hvordan vi skaffer mere kvalificeret arbejdskraft.

ANALYSE Kampen om, hvem der skal være Danmarks næste statsminister begynder for alvor mandag, når de politiske partier tager hul på en stribe sommergruppemøder. 

Dansk Folkeparti lægger for i Sønderborg. Her tæt på den tyske grænse vil Kristian Thulesen Dahl, Pia Kjærsgaard og resten af Dansk Folkepartis folketingsgruppe slå fast, at grænsebomme og udlændingestramninger er mere nødvendige end nogensinde, ligesom de vil fejre burka-forbuddet, der netop er trådt i kraft. 

De 37 folketingsmedlemmer vil synge igennem på danske fædrelandssange vel vidende, at der er en stor risiko for, at ikke alle er med til sommergruppemøde næste år.

Ved seneste folketingsvalg i 2015 fik Dansk Folkeparti et kanonvalg med 21,1 procent af stemmerne. Dermed blev de både Danmarks største borgerlige parti, landets næststørste parti og kunne sikre Lars Løkke Rasmussen statsministerposten. 

Messerschmidt kan synge og larme

Holder målingerne frem til valget, ryger fire DF'ere ud af Christiansborg. Til gengæld kommer der nok en høj sangstemme ind, når den stormombruste Morten Messerschmidt for første gang stiller op til Folketinget.

Han kan nemlig synge, men også larme. Bare tænk på beskyldningerne om misbrug af EU-midler, hvor han for øjeblikket undersøges af EU-Parlamentet.      

Dansk Folkeparti spiller en nøglerolle i forhold til, om Lars Løkke får lov til at fortsætte, eller om Socialdemokratiets Mette Frederiksen skal indtage statsministeriet.

Til gengæld har Kristian Thulesen Dahl ladet forstå, at han anser den tredje statsministerkandidat Uffe Elbæk fra Alternativet for en 'crazy', drømmende dommedagsprofet, der håner det danske folkestyre ved at gå efter statsministerposten. 

Akkurat som Dansk Folkeparti holder vågent øje med meningsmålingerne i et valgår, gør alle øvrige partier det også.

Liberal vælgerlussing

Liberal Alliance, der også holder sommergruppemøde i den kommende uge, står til en vælgerlussing og til at miste en håndfuld mandater. For at undgå vælgerkatastrofen skal Anders Samuelsen ud over rampen med klare liberale budskaber hen over efteråret, hvilket bliver svært, når man er tynget af regeringsansvar. 

Midt i august samler Alternativet, Venstre og Socialdemokratiet med få dages mellemrum deres folketingsgrupper for at motivere indadtil og sælge deres budskaber udadtil. 

Ved at bringe sig selv i spil som statsministerkandidat har Uffe Elbæk allerede sikret sig, at den danske verdenspresse vil stimle sammen på Papirøen i København, når han 17. august præsenterer liste Å's regeringsgrundlag. Det er Alternativets bud på, hvordan landet skal ledes, hvis Elbæk overrasker med en valgsejr.

Siden folketingsvalget i 2015, hvor Alternativet scorede flere stemmer end både SF, Radikale og Konservative, har partiet tilsyneladende tabt pusten hos vælgerne, og står til at gå mindst et mandat tilbage. Elbæks statsministerdrømme er et forsøg på at generobre momentum. 

Løkkes skæbneår

Når Lars Løkke byder velkommen til Venstres folketingsgruppe på sommermødet i Aarhus 16. august, tager han samtidig hul på sit politiske skæbneår.

Taber Venstre regeringsmagten efter det folketingsvalg, hvor Løkke selv trykker på knappen i det sene efterår eller begyndelsen af 2019, er Løkke en gang for alle ude af dansk politik.

Genvinder han statsministerposten kan han danne regeringen Lars Løkke Rasmussen IV, og det vil være en gigantisk personlig triumf for ham at kunne lægge skandalesager, beskyldninger om manglende troværdighed og adskillige kriser i VLAK-regeringen bag sig. 

Og man skal ikke underkende Lars Løkkes tag i borgerlige kernevælgere, ligesom Venstre-veteranen mestrer kunsten at gribe folkelige dagsordener, på samme tid holde sit støtteparti DF tæt på sig i værdipolitikken og ud i strakt arm på EU-politikken, indgå trepartsaftaler med arbejdsmarkedets parter, kindkysse med LO-formanden og være bedste venner med dansk erhvervsliv.  

Mere end nogen andre vil Løkke dykke ned i meningsmålingerne hen over efteråret. Tirsdag 2. oktober vil han holde åbningstale i Folketinget. Derefter vil han dag for dag tage bestik af målingerne og måske bruge finanslovsforhandlinger til at udskrive et valg. Står det skidt til i målingerne, tager han sandsynligvis nytårstalen med og håber at vinde stemmer inden et tidligt 2019-valg. Han har frist til juni,  men med et valg til Europa-Parlamentet ultimo maj, vil folketingsvalget komme før. 

Mette Frederiksen går solo 

I Socialdemokratiet gør Mette Frederiksen klar til sin første valgkamp som statsministerkandidat. Med sin strammerkurs på udlændingepolitik og tete-a-tete med Kristian Thulesen Dahl har hun delt vandene i sit eget røde bagland, men formået at stige marginalt i målingerne.   

Som den første S-leder siden 1993 går Mette Frederiksen til valg på at danne en socialdemokratisk et-parti-regering efter et valg. Dermed bryder hun med et kvart århundredes parløb med Radikale. Det har skabt furore ikke alene hos Morten Østergaards radikale tropper men også hos SF og Enhedslisten, fordi Mette Frederiksen ønsker at fortsætte med en stram udlændingepolitik. Og kan Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper stå model til det? 

Udlændingetema vil dominere  

Sådan som målingerne ser ud før kampstart, tegner alt til, at det bliver en uhyggelig spændende politisk sæson 2018/19.  

Men valgets udfald afhænger også af, hvordan partilederne tackler de politiske dagsordener, som danskerne går op i. 

Det altdominerende tema i det politiske efterår bliver uundgåeligt udlændingepolitikken.

Uanset at der p.t. er sat prop i flygtninge- og migrationsstrømme til Danmark, kommer udlændingepolitikken til at fylde. Både S, DF og Venstre har interesser i at overbevise indvandrer-bekymrede vælgere om, at lige netop deres parti er bedst til at bremse udlændinge og bedst til at integrere ved at stille krav og ikke bare finansiere udlændingenes liv på den danske stats og skatteborgernes regning. 

Ideologisk clash om velfærd

Men velfærd og den offentlige sektors størrelse presser sig også på. Og her vil være det velkendte ideologiske clash mellem rød og blå blok om velfærd eller skattelettelser. 

Innovationsminister Sophie Løhde (V) og finansminister Kristian Jensen (V) kommer til at spille en central rolle i at overbevise midtervælgerne om, at velfærd og den offentlige sektor ikke lider overlast med dem ved styrpinden. Kristian Jensen har allerede aflyst nulvækst i den offentlige sektor, og Sophie Løhde er på vej med den såkaldte sammenhængsreform, der skal modernisere den offentlige sektor. 

På arbejdsmarkedspolitikken får beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) travlt. Først og fremmest med et nyt udspil, der skal sikre erhvervslivet adgang til mere kvalificeret arbejdskraft. Store dele af Produktionsdanmark skriger på industriarbejdere, smede og elektrikere, og derfor skal der måske åbnes op for mulighed for mere udenlandsk arbejdskraft og stilles yderligere krav til ledige.  

I topgear til fremtidens nye job

Dertil kommer at regeringens Disruptionråd gør sit arbejde færdigt i efteråret og kommer med bud på, hvordan vi kommer i topgear til fremtidens digitale og automatiserede arbejdsmarked. Her handler det om at sikre mere uddannelse til lønmodtagere, så de kan omstille sig til fremtiden, og det koster penge.   

Og endelig får Troels Lund Poulsen sit at gøre med at strikke en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats sammen. Regeringens eget ekspertudvalg er lige på trapperne med sine anbefalinger, og hos de faglige organisationer er der et udtalt ønske om at få lovgivning, der kan forebygge stress og dårligt arbejdsmiljø.

Kampfløjtet til en gysersæson i dansk politik lyder mandag. Kampen om statsministerposten bliver først afgjort på selve valgdagen. Stay tuned!

Tid og sted for sommergruppemøder

Dansk Folkeparti 6. – 8. august i Sønderborg. 

Liberal Alliance 8. - 9. august i København. 

Konservative 16. – 17. august. 

Alternativet  15. – 17. august i København. 

Venstre 16 – 18. august i Aarhus. 

SF 16 – 17. august i Jørlunde.

Socialdemokratiet 20. – 21. august i Kolding.

Enhedslisten 20. august på Hvidovre Hospital.

Radikale 21. – 22. august.

Venstres Michael Aastrup Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

V-ordfører erkender:

Dubai-tur var

også ferie

Mand testes med lyntest med podning i næsen
Nyheder

Nye tal:

Så god er lyntesten 

mand sover lur på sofa
Sundhed

Derfor kan en 
eftermiddagslur 
være god for dig

Inger Støjberg interviewes af pressen
Nyheder

Presser Støjberg:

Meld nu ud 

donald trump iført rødt slips knytter næven
Nyheder

Giver ikke op:

Trump åbner kontor

i Florida

døde mink på hylder
Nyheder

En typisk minkavler

får udbetalt over

11 millioner

Snedækket landsskab
Nyheder

Nu bliver det rigtig koldt:

Danmark i dybfryseren

Nyheder

Minkaftale på plads:

Kan koste 19 milliarder

Daniel Agger portræt
Kendte

”Falsk” Daniel Agger anholdt

Nyheder

Premierminister træder tilbage

Mikkel Kryger og Kanya Rørbech foran Lykkehjulet
Film og TV

Stor ændring i Lykkehjulet:

Folk bliver rasende

Rudy Giuliani på talerstolen
Nyheder

Trumps advokat:

Sagsøgt for 8 milliarder!

Hospitalsstue med læger
Nyheder

Over 2000 er nu døde med coronavirus i Danmark

Nyheder

EL-borgmester brændte

Løkke-dukke af: 

Undskyld!

billede af Magasins facade
Nyheder

Magasin er solgt
- 12.000 job i fare

billede af voksen flodhest med unge
Dyreliv

Flodheste truer natur

- nu skal de dø

billede af Keira Knightley
Kendte

Superstjerne: Slut med

sexscener med mænd

Trump forlader Air Force One
Nyheder

Trump hånes efter

ankomst til Florida

billede af Jens Rohde
Nyheder

Jens Rohde dropper Radikale Venstre

skærmdump af video
Corona

Se video: 300 festede - bøder for over 130.000 kroner

billede af politibetjent med armene over kors
Nyheder

I denne uge: Her er politiet ude med bødeblokken

billede af Trump og Fauci
Corona

Fauci forsøgte at forklare Trump: "Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej"

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

billede af person som ærgrer sig
Livsstil

Sådan undgår du, at familien slås om arven

billede af Joe Biden
Corona

Biden 
udelukker 
europæere

billedet af Bernie Sanders ved indsættelsesceremonien
Nyheder

Bernies vanter kan sikre millioner til velgørenhed

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

billede af Per Zeidler
Krimi

Ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen