Administration 

Nu er det knald eller fald for Uffe Elbæk, Mette Frederiksen og Lars Løkke

Kampfløjt til årets politiske sæson lyder mandag. Vi står overfor et historisk spændende folketingsvalg, hvor Alternativets Uffe Elbæk, Socialdemokratiets Mette Frederiksen og Venstres Lars Løkke Rasmussen kæmper om at blive landets næste statsminister. (Foto: Foto: Søren Bidstrup og Mads Claus Rasmussen, Ritzau / Scanpix.)

Mandag lyder startskuddet til en ny politisk sæson. Med et folketingsvalg forude vil fronterne mellem rød og blå blok blive trukket skarpt op. Ideologiske sværdkampe om den offentlige sektors størrelse og det danske skattetryk vil tage til i styrke, ligesom der vil være heftige diskussioner om, hvordan vi skaffer mere kvalificeret arbejdskraft.

ANALYSE Kampen om, hvem der skal være Danmarks næste statsminister begynder for alvor mandag, når de politiske partier tager hul på en stribe sommergruppemøder. 

Dansk Folkeparti lægger for i Sønderborg. Her tæt på den tyske grænse vil Kristian Thulesen Dahl, Pia Kjærsgaard og resten af Dansk Folkepartis folketingsgruppe slå fast, at grænsebomme og udlændingestramninger er mere nødvendige end nogensinde, ligesom de vil fejre burka-forbuddet, der netop er trådt i kraft. 

De 37 folketingsmedlemmer vil synge igennem på danske fædrelandssange vel vidende, at der er en stor risiko for, at ikke alle er med til sommergruppemøde næste år.

Ved seneste folketingsvalg i 2015 fik Dansk Folkeparti et kanonvalg med 21,1 procent af stemmerne. Dermed blev de både Danmarks største borgerlige parti, landets næststørste parti og kunne sikre Lars Løkke Rasmussen statsministerposten. 

Messerschmidt kan synge og larme

Holder målingerne frem til valget, ryger fire DF'ere ud af Christiansborg. Til gengæld kommer der nok en høj sangstemme ind, når den stormombruste Morten Messerschmidt for første gang stiller op til Folketinget.

Han kan nemlig synge, men også larme. Bare tænk på beskyldningerne om misbrug af EU-midler, hvor han for øjeblikket undersøges af EU-Parlamentet.      

Dansk Folkeparti spiller en nøglerolle i forhold til, om Lars Løkke får lov til at fortsætte, eller om Socialdemokratiets Mette Frederiksen skal indtage statsministeriet.

Til gengæld har Kristian Thulesen Dahl ladet forstå, at han anser den tredje statsministerkandidat Uffe Elbæk fra Alternativet for en 'crazy', drømmende dommedagsprofet, der håner det danske folkestyre ved at gå efter statsministerposten. 

Akkurat som Dansk Folkeparti holder vågent øje med meningsmålingerne i et valgår, gør alle øvrige partier det også.

Liberal vælgerlussing

Liberal Alliance, der også holder sommergruppemøde i den kommende uge, står til en vælgerlussing og til at miste en håndfuld mandater. For at undgå vælgerkatastrofen skal Anders Samuelsen ud over rampen med klare liberale budskaber hen over efteråret, hvilket bliver svært, når man er tynget af regeringsansvar. 

Midt i august samler Alternativet, Venstre og Socialdemokratiet med få dages mellemrum deres folketingsgrupper for at motivere indadtil og sælge deres budskaber udadtil. 

Ved at bringe sig selv i spil som statsministerkandidat har Uffe Elbæk allerede sikret sig, at den danske verdenspresse vil stimle sammen på Papirøen i København, når han 17. august præsenterer liste Å's regeringsgrundlag. Det er Alternativets bud på, hvordan landet skal ledes, hvis Elbæk overrasker med en valgsejr.

Siden folketingsvalget i 2015, hvor Alternativet scorede flere stemmer end både SF, Radikale og Konservative, har partiet tilsyneladende tabt pusten hos vælgerne, og står til at gå mindst et mandat tilbage. Elbæks statsministerdrømme er et forsøg på at generobre momentum. 

Løkkes skæbneår

Når Lars Løkke byder velkommen til Venstres folketingsgruppe på sommermødet i Aarhus 16. august, tager han samtidig hul på sit politiske skæbneår.

Taber Venstre regeringsmagten efter det folketingsvalg, hvor Løkke selv trykker på knappen i det sene efterår eller begyndelsen af 2019, er Løkke en gang for alle ude af dansk politik.

Genvinder han statsministerposten kan han danne regeringen Lars Løkke Rasmussen IV, og det vil være en gigantisk personlig triumf for ham at kunne lægge skandalesager, beskyldninger om manglende troværdighed og adskillige kriser i VLAK-regeringen bag sig. 

Og man skal ikke underkende Lars Løkkes tag i borgerlige kernevælgere, ligesom Venstre-veteranen mestrer kunsten at gribe folkelige dagsordener, på samme tid holde sit støtteparti DF tæt på sig i værdipolitikken og ud i strakt arm på EU-politikken, indgå trepartsaftaler med arbejdsmarkedets parter, kindkysse med LO-formanden og være bedste venner med dansk erhvervsliv.  

Mere end nogen andre vil Løkke dykke ned i meningsmålingerne hen over efteråret. Tirsdag 2. oktober vil han holde åbningstale i Folketinget. Derefter vil han dag for dag tage bestik af målingerne og måske bruge finanslovsforhandlinger til at udskrive et valg. Står det skidt til i målingerne, tager han sandsynligvis nytårstalen med og håber at vinde stemmer inden et tidligt 2019-valg. Han har frist til juni,  men med et valg til Europa-Parlamentet ultimo maj, vil folketingsvalget komme før. 

Mette Frederiksen går solo 

I Socialdemokratiet gør Mette Frederiksen klar til sin første valgkamp som statsministerkandidat. Med sin strammerkurs på udlændingepolitik og tete-a-tete med Kristian Thulesen Dahl har hun delt vandene i sit eget røde bagland, men formået at stige marginalt i målingerne.   

Som den første S-leder siden 1993 går Mette Frederiksen til valg på at danne en socialdemokratisk et-parti-regering efter et valg. Dermed bryder hun med et kvart århundredes parløb med Radikale. Det har skabt furore ikke alene hos Morten Østergaards radikale tropper men også hos SF og Enhedslisten, fordi Mette Frederiksen ønsker at fortsætte med en stram udlændingepolitik. Og kan Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper stå model til det? 

Udlændingetema vil dominere  

Sådan som målingerne ser ud før kampstart, tegner alt til, at det bliver en uhyggelig spændende politisk sæson 2018/19.  

Men valgets udfald afhænger også af, hvordan partilederne tackler de politiske dagsordener, som danskerne går op i. 

Det altdominerende tema i det politiske efterår bliver uundgåeligt udlændingepolitikken.

Uanset at der p.t. er sat prop i flygtninge- og migrationsstrømme til Danmark, kommer udlændingepolitikken til at fylde. Både S, DF og Venstre har interesser i at overbevise indvandrer-bekymrede vælgere om, at lige netop deres parti er bedst til at bremse udlændinge og bedst til at integrere ved at stille krav og ikke bare finansiere udlændingenes liv på den danske stats og skatteborgernes regning. 

Ideologisk clash om velfærd

Men velfærd og den offentlige sektors størrelse presser sig også på. Og her vil være det velkendte ideologiske clash mellem rød og blå blok om velfærd eller skattelettelser. 

Innovationsminister Sophie Løhde (V) og finansminister Kristian Jensen (V) kommer til at spille en central rolle i at overbevise midtervælgerne om, at velfærd og den offentlige sektor ikke lider overlast med dem ved styrpinden. Kristian Jensen har allerede aflyst nulvækst i den offentlige sektor, og Sophie Løhde er på vej med den såkaldte sammenhængsreform, der skal modernisere den offentlige sektor. 

På arbejdsmarkedspolitikken får beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) travlt. Først og fremmest med et nyt udspil, der skal sikre erhvervslivet adgang til mere kvalificeret arbejdskraft. Store dele af Produktionsdanmark skriger på industriarbejdere, smede og elektrikere, og derfor skal der måske åbnes op for mulighed for mere udenlandsk arbejdskraft og stilles yderligere krav til ledige.  

I topgear til fremtidens nye job

Dertil kommer at regeringens Disruptionråd gør sit arbejde færdigt i efteråret og kommer med bud på, hvordan vi kommer i topgear til fremtidens digitale og automatiserede arbejdsmarked. Her handler det om at sikre mere uddannelse til lønmodtagere, så de kan omstille sig til fremtiden, og det koster penge.   

Og endelig får Troels Lund Poulsen sit at gøre med at strikke en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats sammen. Regeringens eget ekspertudvalg er lige på trapperne med sine anbefalinger, og hos de faglige organisationer er der et udtalt ønske om at få lovgivning, der kan forebygge stress og dårligt arbejdsmiljø.

Kampfløjtet til en gysersæson i dansk politik lyder mandag. Kampen om statsministerposten bliver først afgjort på selve valgdagen. Stay tuned!

Tid og sted for sommergruppemøder

Dansk Folkeparti 6. – 8. august i Sønderborg. 

Liberal Alliance 8. - 9. august i København. 

Konservative 16. – 17. august. 

Alternativet  15. – 17. august i København. 

Venstre 16 – 18. august i Aarhus. 

SF 16 – 17. august i Jørlunde.

Socialdemokratiet 20. – 21. august i Kolding.

Enhedslisten 20. august på Hvidovre Hospital.

Radikale 21. – 22. august.

mand
Kendte

Christian Degn:

Nyt stort projekt

tennisspiller
Sport

Holger Rune:

Knækker argentiner

høns i bure
Nyheder

Ikke stor fare for

folkesundheden 

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse