Skidesprællere , hundehoveder og hængerøve .
Danskerne får mulighed for at grine af Egon Olsen, der bliver træt af sine håbløse følgesvende, Benny og Kjeld, når de ikke forstår genialiteten bag bandelederens seneste plan, når Olsen Banden får premiere som musical til februar næste år.
Men forestillingen Olsen Banden og Den russiske Juvel bliver mere end ren underholdning. Trioen har nemlig altid være rutinebrydere i opgør med både velfærdsstat og EU-system, og det skal gå igen i musicalen, siger instruktør Peter Langdal.
- Verden har flyttet sig noget siden deres eventyr. Da Olsen Banden blev til, trak de bukserne af dem med magten. Det har gøglerne altid gjort. De havnede hele tiden i spjældet, men det er pragtfuldt, at vi kan give dem lov til at gøre det en gang til. Og grine af dem, siger Peter Langdal.
Globaliseret verden
Som lille tog Peter Langdal altid bussen med sin mor og bror fra Østerbro til Palads-biografen ved Vesterport i København, når en ny Olsen Banden-film havde premiere.
Men meget er sket siden den første film i 1968.
- Verden er blevet så globaliseret. Hvordan har Danmark det i forhold til hele verden? Hvad er Danmark for en stat, hvad er det for noget med nogle grænser, hvor er de, hvorfor er de der, og er de der overhovedet? Derfor kommer Rusland blandt andet ind i billedet, siger Peter Langdal om musicalen.
Politisk budskab
Kirsten Lehfeldt i rollen som Egon Olsen glæder sig over det kritiske element:
- Udgangspunktet lige nu er, at det ikke kun skal være en underholdende, hyggelig musical for hele familien. Vi vil også gerne prøve at have en lille smule brod og satire - og måske få en anelse politisk budskab ind i det også, siger Kirsten Lehfeldt.