Administration 

Murdoch ejede konservative kandidater i USA

Rupert Murdoch 15,. juli efter sit besøg hos forældre, hvis mydede barns telefonsvarer blev hacket af hans folk. (Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Mediemogulen kan krone politikere eller styrte dem. Amerikanske konservative nyder godt af hans magt. Liberale hader ham som pesten.

Allerede for næsten et år siden blev det påpeget i uafhængige og liberale medier i USA, hvor meget det stank, at et flertal af potentielle republikanske præsidentkandidater var på Rupert Murdochs lønningsliste.

Det ultrakonservative kabel-TV netværk Fox News brugte dem som betalte politiske kommentatorer. Kanalen sagde dog, at så snart en kommentator meldte sig som kandidat, ville han eller hun blive droppet fra lønningslisten.

Dengang i september 2010 var det fire ud af fem sandsynlige kandidater. Det rejste spørgsmål om, hvordan Fox News kunne dække dem ordentligt journalistisk senere. Samtidig forhindrede Fox andre TV-medier i at få politikerne i tale. De skulle spørge først.

Dengang var de hotte politiske navne Sarah Palin, Newt Gingrich, Rick Santorum og Mike Huckabee. Mitt Romney var ikke ansat. De højreorienterede politikere fik en platform at tale fra, hvor de aldrig blev sagt imod. Til gengæld var aftalen eksklusiv med Fox.

Newt Gingrich er nu kandidat, Santorum er kandidat, Huckabee har meldt fra og Sarah Palin lader som om, hun er kandidat, men er ikke officiel og derfor ikke fratrådt Fox News. Hun er et fabelagtigt trækplaster for stationen.

Flere andre kandidater er kommet til siden. Lederen i det republikanske felt er lige nu Mitt Romney.

To politiske lejre

Skandalerne omkring Rupert Murdoch deler amerikanske politikere langs partiskel. Demokraterne vil have hans skalp, mens republikanerne maner til ophøjet ro. Trods alt skete det hele jo i Europa, ikke?

Hvis politikere tilpas højt på strå kræver en undersøgelse, sker det. Forbundspolitiet FBI er derfor i gang med at studere, om Murdochs medier har forsøgt sig med telefonhacking imod pårørende til ofre for 9/11 terrorangrebet. En britisk tabloidavis har skrevet det.

Sidste valgkamps republikanske præsidentkandidat, John McCain, er imod undersøgelser, fordi der slet ingen beviser eller beskyldninger findes. McCain er dog ikke en nær ven af Fox News.

Hele fire senatorer fra det demokratiske parti har henvendt sig til justitsministeren, finansmyndighederne og FBI for at få fokus på News Corp. og dets ejer Rupert Murdoch.

En Obama nærtstående rådgiver har utvetydigt anklaget Murdoch for at gøre kriminelle ting:

”Det er ikke et problem med en redaktør ude af kontrol. Det drejer sig om et imperium bygget på en journalistisk etik, der er ved at eksplodere og gå op i limningen,” sagde John Podesta.

[pagebreak]Magt over valg

Mens Rupert Murdoch via sit medieimperium tilsyneladende kunne bestemme, hvem der vinder et valg i Storbritannien og Australien, fungerer hans medier i USA som promotor af højreorienterede kandidater.

Rupert Murdoch har i 30 år været det permanente og usynlige medlem af enhver britisk regering. Han var særdeles tæt på konservative Thatcher og socialdemokraten Tony Blair.

News Corp. stod aktivt bag den nuværende konservative premierminister David Cameron. Redaktør Rebekah Brooks, nu tilbagetrådt og i forhør i både parlament og politiregi, var Cemerons ridepartner og de sås mindst en gang om måneden.

Som ejer af det meget konservative kabel-netværk Fox News i USA samt aviserne New York Post og The Wall Street Journal har han enorm indflydelse. Hans organisation News Corp. gav før det amerikanske 2010 midtvejsvalg syv millioner kroner til republikanske guvernører og fem millioner til Handelskammeret.

Liberale grupper

Den liberale kampagnegruppe avaaz.org lægger ikke fingrene imellem overfor Murdochs højreorienterede imperium. Organisationen har skrevet over en million breve, kørt syv kampagner og foretaget 30.000 telefonopkald for at bekæmpe mediemogulens omsiggribende magt.

Avaaz.org mener, at de har været en del af modstanden imod at Murdoch kunne købe flere medieselskaber og opnå kontrol med mere end halvdelen af den britiske medieindustri.

Mediekorruptionen med udspring i News Corp. er blevet så grel i Storbritannien, at organisationen gør sin kampagne global.

”Dette er toppen af isbjerget – Murdoch er et globalt problem,” hedder det i Avaaz mails. ”Han korrumperer og kontrollerer demokratier ved at tvinge politikere til at støtte sine ekstremistiske ideer om krig, tortur og en mængde andre af planetens problemer.”

Blandt Murdochs hensynsløse gerninger nævner organisationen promotion af George W. Bush som præsident, spredning af løgne til støtte for krigen i Irak, fremme anti-muslimsker og anti-indvandrer holdninger og støtte til den højreorienterede te-selskabs bevægelse. Værst af alt har han bekæmpet en global indsats imod klimaforandringer.

”Murdochs rædselsregime er ved at bryde sammen, dæmningen er ved at revne i UK, USA og Australien,” hedder det. Avaaz indsamler penge til at undersøge forholdene uafhængigt og holde politikere fast på at vedtage medielovgivning, der renser ud.

[pagebreak]Imperiet er stort

Udover de nævnte aviser WSJ og New York Post kontrollerer han i USA flere erhvervsaviser, 10 filmselskaber og en tredjedel af film-leje servicen Hulu, National Geographic tv-kanalen og 27 lokale tv-stationer.

Rupert Murdoch er født australier, men er i dag amerikaner. I Australien ejer han blandt andet 44% af Sky network, 50% af Premier Media group, der kører 9 Fox TV kanaler og sådan cirka 150 aviser, nogle af dem er blandt landets største.

Under navnet Star ejer han 9 kabelstationer og har del i otte andre i Asien. I regionen ejer han Wall Street Journal Asia, en femtedel af Tata Sky Channel i Indien og en avis i Papua New Guinea.

News Corp. ejer 39% af BSkyB kanalen i Storbritannien, som han indtil for få dage siden forsøgte at købe resten af for 80 milliarder kroner. Hertil kommer avisene Sun, Times og Times Sunday og den nu lukkede News of the World.

Murdoch har TV-interesser i både Italien og Tyskland, han ejet det globale forlag HarperCollins, marketing og reklamefirmaer og en række online medier. Han har lige solgt MySpace.com for 175 millioner kroner.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.

corona
Corona

Medie: 11-årig dansk dreng døde efter smitte med coronavirus

person med snue og røde øjne
Sundhed

Løber øjnene i vand og klør næsen? Her er nogle gode råd

dronning Elizabeth
Kongelige

Dronning Elizabeth aflyser

Sarah Jessica Parker, Kristin Davis og Cynthia Nixon
TV/Streaming

HBO Max dumper sig ind i Danmark til halv pris

faximile af kontrolrapport
Nyheder

Coop-butik fik sure smiley nummer tre i træk: - Det er sort uheld

Nyheder

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

person i lufthavn
Krimi

Billigt trick:

Tyvebander hærger lufthavn

 Højbjerg Maskinfabrik i brand
Krimi

Efter voldsom brand i maskinfabrik - nu kan folk igen gå ud

 Søren Haslund-Christensen
Nyheder

Tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen er død

Dronning Margrethe i profil med lys hat
Kongelige

Dronningen i bilulykke:

Det var forskrækkende

gerningsmanden
Krimi

Ved du noget?

Truede med flaske

En kvinde hænger valgplakat op i en lygtepæl, hvor også Thomas Rhodens valgplakat hænger
Krimi

Valgplakater fjernet -

ambassade politianmeldt

Prins William med et alvorligt ansigt.
Kongelige

Netflix trodser

prins William

Tips kupon sammen med en lotto kupon og en fra Oddset.
Helt vildt

Blev millionær

for 144 kroner

en ung mand bliver testet i næsen
Nyheder

Vil genindføre

gratis kviktest

Prins Andrew foran en kirke han ser alvorlig ud.
Nyheder

Nu kan skandaleprinsen

ikke længere skjule sig

Færgen i morgen mørket.
Nyheder

Vild video: Her

falder lastbil af færge

Originalen i form af Julia Roberts billedet er fra filmen.
Underholdning

Hun får hovedrollen

som Pretty Woman

i Danmark

Portrætbillede af Christina Krzyrosiak Hansen. Hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Danmarks yngste

borgmester skal giftes

George Olesen med anstrengt ansigt.
Kendte

George Olesen

er død

Krimi

Brødre ankede drabsdom:

Nu skal offerets

forældre vidne

Donald Trump Jr. ved siden af sin far Donald Trump
Underholdning

Donald Trumps søn

håner skuespiller

efter skuddrab

Erik Bering med en lilje i hånden.
Nyheder

Erik Bering er død

En lottokupon
Helt vildt

Fem danskere blev

millionærer

Elon Musk kigger op mod stjerne
Nyheder

Nu er Tesla 1000 

MILLIARDER dollar

værd

En ældre mand set bagfra med en mobil ved øret
Krimi

Falske børnebørn

franarrede ældre

knap en million kroner

Allan Nielsen og Tina Lund fotograferet udenfor mens de holder om hinanden.
Kendte

Desperat efter indbrud:

Udlover dusør

Byskilt for Ishøj kommune
Nyheder

Efter stor smittestigning:

Her opfordres ALLE til test

Et SAS fly på jorden
Nyheder

Krisesnak skærer

halvanden milliard af

SAS' markedsværdi

Tina Bilsbo og lars Hjortshøj på den røde løber
Kendte

Hjælper søn med

sexscener

En politibetjent imellem en stor flok cyklister han vifter med armen
Nyheder

Tohjulede trafikanter

kommer under lup

golfspiller på banen
Helt vildt

Bizar optakt til triumf:

Sad indspærret på

toilet 

vaskemaskine fyldt med tøj
Livsstil

Ny vaskemaskine?

Her er fem gode råd

remee sidder på gulvet med sin datter
Kendte

Remee og Mathilde

afslører kønnet 

ambulance holder på vej
Krimi

29-årig mand

dør i soloulykke 

afklædt par i sengen
Sex og samliv

Du nyder sex mere

hvis du er glad

for din krop

par poserer ved filmpremiere
Kendte

Sara Bro: Har brudt

med kæresten

mette frederiksen ser skeptisk ud
Nyheder

Første gang i tre år:

Rød blok under

50 procent

bil holder i indkørsel på sti
Krimi

55-årig kvinde død

efter knivstik 

mand sidder i sofa
Kendte

Venner-stjerne er død

visakort på vej ned i terminal
Nyheder

Priserne stiger voldsomt

Alec Baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin sigtede

mod kamera 

mænd står ved bro og kigger
Nyheder

Norge: Båd røget

ud over vandfald

michael jordan smiler
Helt vildt

Michael Jordans sko:

Solgt for ni millioner

Et SAS-fly gør klar til landing
Rejser

SAS i krise

En mor med en baby
Helt vildt

Hun er mor til 21 babyer

En tåregasgranat ryger
Nyheder

Israel vil bygge over 1300 nye boliger til bosættere

En mand i hvidt jakkesæt griner og vinker
Kendte

Beckham scorer 1.3 mia. 

Sofie Linde smiler
Kendte

Sofie Linde: Der skal mere til at skræmme mig

Et isbjerg i vandet
Sport

Overfyldt fiskerjolle kæntrer ved Sisimiut - mand omkommet

de tre butikkers facader
Nyheder

Tre nabobutikker fik sure smileys samme dag

Pratola Peligna
Livsstil

Billedskøn italiensk by sælger ejendomme for én euro

hotellet i brand
Krimi

Brand slukket i badehotel - intet kan reddes

Nyheder

Kovending: Bryghus vil stadig lave øletiketter til partier

en mand rydder fortov for sne
Livsstil

Forpligtelser som husejer - hvor klog er du?

hestens sår
Krimi

Hestemishandler

er på fri fod

vindmølle
Nyheder

CO2-skandale: Kommuner tæller samme strøm to gange

billede fra auktionen
Underholdning

Maleri af Picassos elskerinde solgt for vild sum

Café Fuglereden
Nyheder

Ikonisk værtshus overlever dødsdom

vikinger
Nyheder

Undskyld Columbus: Vikingerne var først

valg
Nyheder

Efter få timer: Hærværk mod valgplakater 

Asta Björk
Kendte

Vild med dans:

Par laver ny sang

Brand søndervig
Nyheder

Badehotel i brand

Ambassadør uønsket i tyrkiet
Nyheder

Her er Danmark ikke velkommen

richard gere
Nyheder

Richard Gere: Vil vidne mod italiensk politiker

Søren Pilmark
Kendte

Søren Pilmark: Vigtigt at bevare barnligheden

corona
Nyheder

Fjerde dag i træk: Flere end 1000 coronatilfælde

ulla terkelsen
Kendte

Ulla Terkelsen om tab af søster: - Jeg fik det skidt og kom på hospitalet

billede fra messe
Nyheder

80 år gammel fabrik sendt til tælling:
- Det er trist

Kongsdal Gods
Nyheder

Tre-cifret millionhandel:

Historisk dansk
gods solgt

billede af politibil
Krimi

Cyklist stødte sammen med trailer - nu er cyklisten død

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

person bliver vaccineret
Sundhed

Apotekerne har allerede vaccineret lige så mange som hele sidste sæson

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

cpr
Nyheder

Kommuner svigter: Holder ikke øje med ansattes CPR-snageri

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab