Misbrug af løntilskud under lup
Mange på det grønne område har oplevet, at kommuner skærer ned og ansatter folk i løntilskud i stedet. Foto: Colourbox.com
Regeringen vil nu have overblik over, om der foregår systematisk snyd med løntilskud og virksomhedspraktik. 3F jubler over undersøgelse.

Mange ledige i løntilskudsjob og virksomhedspraktik føler sig udnyttet som billig arbejdskraft og uden udsigt til fast job.

Derfor vil regeringen nu kigge ordningerne efter i sømmene.

Ifølge aftalen 'Bedre vilkår for ledige', som regeringen netop har indgået med Enhedslisten, skal Beskæftigelsesministeriet gennemføre en såkaldt udredning af, om løntilskud og virksomhedspraktik virker efter hensigten.

"Det har været rejst meget kritik af både brugen af løntilskud og virksomhedspraktik. Det er fuldstændigt afgørende, at reglerne overholdes, så man ikke med den ene hånd fyrer folk og med den anden hånd ansætter dem i job, der er magen til eller tæt på," siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Hun understreger, at ingen i dag har overblik over, om der foregår systematisk snyd med ordningerne.

"Men det vil vi gerne have udredt, sådan så vi ikke erstatter job på det ordinære arbejdsmarked med løntilskud," siger ministeren.

I 3F glæder man sig over undersøgelsen.

"Vi har oplevet så meget meningsløs aktivering, der ikke har gavnet vores ledige medlemmer på nogen måde. Samtidig har det været en trussel mod vores ordinært ansatte. Så vi er rigtig glade for, at man giver det her område et godt eftersyn," siger formand for de offentligt ansatte i 3F, Ellen K. Lykkegård, til Newspaq.

Hun mener, at især offentligt ansatte har lidt under kreative arbejdsgivere og tomme pengekasser.

"Når krisen kradser i det private, og de ledige skal aktiveres, så kommer de ud på de offentlige arbejdspladser og det er meget 3F-arbejdspladser," siger Ellen K. Lykkegård.

Hun peger på, at man i stedet for aktivering skal sende de ledige i uddannelsesrotation.

"Det ligger lige til højrefoden," siger Ellen K. Lykkegård.

Undersøgelsen vil blive gennemført i første halvår af 2012, oplyser beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.