Massefyringer rammer dansk erhvervsliv
Flere hundrede medarbejdere kan tage sig til hovedet og stille sig bagerst i køen ved jobformidlingen. 398 fyresedler blev uddelt på dramatisk onsdag. Foto: Colourbox
400 fyresedler er delt ud på en dramatisk dag for store danske virksomheder.

Det er fire store og toneangivende virksomheder, der i dag har udmeldt, at de afskediger sammenlagt 398 ansatte i Danmark.

Og dagens massefyringerne kommer ikke bag på lektor ved CBS, Jens Kristian Elkjær-Larsen.

"Det er udtryk for, at virksomhederne er meget afventende på fremtiden," siger Jens Kristian Elkjær-Larsen, der er ekspert i virksomhedsøkonomi, til Newspaq.

Værst ser det ud for SAS, hvor 300 ansatte i flyselskabet ikke længere kan finde tryghed under koncernens vinger. 100 af dem arbejder i Danmark. De mange afskedigelser sker som et led i en stor spareplan. De årlige omkostninger i SAS skal reduceres med tre til fem procent.

I det mere jordnære lag har mejerigiganten Arla meddelt, at de nedlægger 143 stillinger. Det sker efter ledelsen har valgt at flytte produktionen af gulost til Taulov. Derfor lukker mejerierne i Klovborg og Hjørring. Nogle af ostemagerne, der mister jobbet, kan muligvis flytte til Taulov, hvor 43 nye stillinger oprettes.

Teleselskabet Telenor har også onsdag fyret 30 medarbejdere.

"Den priskrig, som vi har set på markedet i 2011, vil slå fuldt igennem i 2012, og der er derfor behov for at reducere omkostningerne yderligere. Det betyder desværre også, at vi må afskedige godt 30 medarbejdere," siger administrerende direktør Jon Erik Haug i en pressemeddelelse.

Sidst har finansgiganten Nykredit oplyst, at de afskediger 125 ansatte. Det sker i forsøget på at barbere 400 millioner af firmaets omkostninger.

Der er ingen umiddelbare tegn på, at det bliver nemmere at være virksomhed.

"Foreløbig er der ikke klare indicier for fremskridt," siger CBS-lektor Jens Kristian Elkjær-Larsen. Han peger dog på, at euroens fald har gjort den europæiske konkurrenceevne markant bedre. Det vil hjælpe eksportvirksomheder en del, vurderer han.