Londons borgmester vil stemme Storbritannien ud af EU
Londons borgmester, Boris Johnson, siger nej til EU i forlængelse af David Camerons aftale om EU-forbeholdet. Foto: John Stillwell/AP
Boris Johnson, en af landets mest populære politikere, går imod premierministeren og ønsker afsked med EU.

David Cameron får den kolde skulder af en af sine egne, Londons konservative overborgmester, Boris Johnson, som vil føre kampagne for et nej til EU.

Meldingen fra borgmesteren, som er en af Storbritanniens mest kendte og populære politikere, falder, mindre end to døgn efter at Cameron har landet en EU-aftale, der skal sikre støtte til fortsat medlemskab af unionen.

Men aftalen, som Cameron har forhandlet med de europæiske stats- og regeringschefer, er langt fra god nok. Det er budskabet fra borgmesteren på et udendørs pressemøde søndag.

Londons borgmester bekræfter, at han støtter et nej ved den britiske EU-afstemning. Men han vil ikke gå i offensiven med en kampagne, lader han forstå.

- Ingen kan påstå, at der var fundamentale reformer i Storbritanniens forhold til EU, siger Boris Johnson om Camerons aftale.

Han mener, at der kommer "alt for meget lovgivning fra EU", og "projektet er ved at glide ud af kontrol".

- Jeg ønsker en bedre aftale for folk i dette land, siger Johnson, som kræver "kontrollen tilbage" på britisk grund.

Samtidig roser borgmesteren det arbejde, som Cameron har gjort i EU. Han har bare haft for kort tid ifølge Johnson. Og resultatet er utilstrækkeligt.

Boris Johnson har ofte været nævnt som en mulig afløser efter David Cameron som konservativ partileder og premierminister.

Cameron tog søndag initiativ til at få sikret det britiske parlaments suverænitet med et skridt, som blandt andet skulle få Johnson til at undlade at gå ind i nej-kampagnen før folkeafstemning 23. juni.

I et sidste forsøg på at få støtte fra Johnson brugte den britiske premierminister et interview med BBC søndag til at appellere direkte til den karismatiske borgmester.

- Jeg vil sige til Boris, hvad jeg siger til alle andre: Vi er mere sikre, vi er stærkere og vi er bedre, når vi er med i EU, siger Cameron.

Johnson er derimod populær selv hos dem, som er politisk uenige med ham. Han er kendt for sine talegaver og sit vilde, blonde hår. Men også for sin uortodokse tilgang til politik.

Cameron har bebudet sit farvel som konservativ leder og premierminister senest i 2020, hvor det næste parlamentsvalg skal finde sted.

Seks ministre har lagt afstand til Cameron ved at støtte et nej til EU ved folkeafstemningen. Det er blandt andre justitsminister Michael Gove, som er en af Camerons nærmeste, personlige venner.

Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, bekræftede søndag, at hun vil støtte et ja til EU ved folkeafstemningen.

/ritzau/