Løkkes Disruptionråd starter sit arbejde med at slå robotterne

Tirsdag indleder Disruptionrådet for første gang sit egentlige arbejde med at bevare og skabe arbejdspladser.
Pressemøde, som Statsminister Lars Løkke Rasmussen afholder sammen med Per Christensen, formand for 3F, Søren Skou, Group CEO i A.P. Møller Mærsk A/S og Stina Vrang Elias, adm. direktør i DEA, som alle er medlemmer af Disruptionsrådet.
Pressemøde, som Statsminister Lars Løkke Rasmussen afholder sammen med Per Christensen, formand for 3F, Søren Skou, Group CEO i A.P. Møller Mærsk A/S og Stina Vrang Elias, adm. direktør i DEA, som alle er medlemmer af Disruptionsrådet. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix

Disruptionrådets medlemmer besøgte mandag virksomheden QuickTube på Fyn. Den har investeret millioner i en ny 3D-rørlaserskærer.

I virksomheden er en maskinarbejder efteruddannet i at styre en af Nordens største 3D-laserskærere.

- Den her virksomhed repræsenterer den udfordring, som hele det danske samfund står overfor, nemlig at vi skal tage den nye teknologi i brug.

- Vi skal gribe fremtiden på en måde, hvor alle kommer med, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde, efter at Disruptionrådet har indledt sit egentlige arbejde.

Begrebet disruption bruges til at beskrive, hvordan eksempelvis ny teknologi pludselig kan skabe store forandringer for virksomheder eller brancher.

Efter to forberedende møder i rådet har medlemmerne denne gang taget fat på det egentlige arbejde med at bevare arbejdspladser og skabe plads til nye i ly af den teknologiske udvikling.

Regeringspartiet Liberal Alliance har kritiseret, at kørselstjenesten Uber endte med at måtte lade livet. Men statsministeren fremhæver behovet for at holde fast i den danske model.

- Jeg er ikke i tvivl om, at en af vores allerstørste konkurrencefordele i Danmark er vores arbejdsmarked. Den helt unikke balance mellem dynamik og tryghed, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren lægger vægt på, at rådet kommer rundt i hele landet. Det er baggrunden for, at mødet denne gang foregår i Nyborg på Fyn.

Han fremhæver, at selv om begrebet disruption kan være noget uhåndgribeligt, så har rådets arbejde allerede kastet konkret politik af sig. Han henviser til initiativer på regeringens finanslovsforslag og udspillet om deleøkonomi.

Mandag præsenterede regeringen et nyt udspil til en deleøkonomisk strategi. Det er en del af rådets samlede strategi, der præsenteres i slutningen af 2018, når rådet afslutter sit arbejde.

Rådet har lagt en arbejdsplan med fem temaer.

De handler om nye teknologier og forretningsmodeller, fremtidens kompetencer, frihandel og udenlandsk arbejdskraft, rammevilkår for virksomheder og iværksættere samt slutteligt fremtidens arbejdsmodel.

Den kalder statsministeren for "flexicurity 4,0". Den danske model er kendt ved, at det er nemt at hyre og fyre folk. Modellen bliver vigtig at holde fast i, så der fortsat er ordnede forhold, og så alle danskere får del i udviklingen.

- Hvordan kan vi holde fast i den styrke i en verden i forandring? Det er vigtigt, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.