Administration 

Ledige snydt for samtaler: Nu skal borgmestre stå skoleret hos minister

- Jeg har indkaldt de tre kommuner til samtaler, fordi vi kan se på tallene, at de nærmest ikke har leveret noget som helst, siger Troels Lund Poulsen til Avisen.dk. (Foto: Foto: Kasper Palsnov / Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix)

Borgmestre skal nu forklare beskæftigelsesministeren, hvorfor de har snydt de ledige for lovpligtige samtaler. Lejres borgmester møder op fredag - og samtidig præsenterer ministeren ny liste over kommunernes præstationer.

En række borgmestre bliver nu afkrævet en forklaring på, hvorfor de ikke sørger for, at ledige bliver indkaldt til de samtaler, som de ifølge loven har krav på. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har indkaldt borgmestrene fra Lejre, Næstved og Hillerød kommuner, som han kritiserer for at overlade de ledige alt for meget til sig selv. Som den første tropper Lejres borgmester, Carsten Rasmussen (S), op i ministeriet fredag.

- Jeg har indkaldt de tre kommuner til samtaler, fordi vi kan se på tallene, at de nærmest ikke har leveret noget som helst. Man kan endda sige, at det går den forkerte vej, siger Troels Lund Poulsen til Avisen.dk. 

I gennemsnit får 64 procent af borgerne på dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp og sygedagpenge de samtaler, de har krav på, og som har til formål at hjælpe dem ud af ledighedsstatistikken, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. 

Det landsdækkende tal dækker over store forskelle mellem kommunerne, hvor Lejre, Næstved og Hillerød indtager bundplaceringerne.

Sådan klarer kommunerne sig

Mange ledige får ikke de samtaler på jobcentret, som de har krav på ifølge lovgivningen. I gennemsnit får blot 64 procent af de borgere, der er på dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp og sygedagpenge, deres samtaler. 

Disse kommuner er bundskraberne:

Hillerød: 35 procent

Næstved: 37 procent

Lejre: 45 procent

I disse kommuner får den største andel af ledige de samtaler, som de har krav på:

Skanderborg: 84 procent

Skive: 81 procent

Ringkøbing-Skjern: 79 procent

Kilde: Beskæftigelsesministeriet.

UDVID

- Der bliver nu holdt personlige møder med borgmestrene, hvor jeg vil indskærpe, at det simpelthen ikke kan være rigtigt, at de ikke overholder loven. Og specielt i en situation som nu med gang i beskæftigelsen. Jeg bliver ked af det på vegne af de mennesker, der bliver overladt alene på perronen, hvis kommunerne ikke påtager sig et ansvar, siger Troels Lund Poulsen.

Borgmester i Lejre, Carsten Rasmussen, erkender, at alle de lovpligtige samtaler ikke er blevet holdt, og at kommunen derfor står på listen over 'de slemme drenge'. Lejre har sikret 45 procent af borgerne det rette antal samtaler. 

- Vi lægger os fladt ned og erkender, at der ikke har været tilstrækkeligt fokus på samtalerne. Men når ministeren så har skældt os ud for det, vil vi fortælle om de resultater, vi opnår med de ledige. Der ligger vi ret godt, siger Carsten Rasmussen til Avisen.dk.

Ifølge borgmesteren er det nemlig lykkedes at få ledige Lejre-borgere i job ved at holde fokus på de mennesker, der har brug for hjælp i stedet for at bruge tid på at holde hyppige samtaler med alle, uanset at nogle af dem sagtens selv kan finde vejen tilbage til arbejdsmarkedet. 

- Vi tror, at vores borgere bedømmer os på, om vi sikrer, at de kommer i arbejde. Og at de er ligeglade med proceskrav, hvis resultaterne er bedre, siger Carsten Rasmussen.

Læs artikel med Lejres borgmester her

I 2019 træder ny, forenklet lovgivning i kraft, som gør op med kommunernes pligt til at holde så mange samtaler på bestemte tidspunkter. Beskæftigelsesministeren fastholder imidlertid sin aktuelle kritik af kommunerne.

- Jeg ved godt, at kommunerne vil sige, at det en åndssvag lov (med krav om rettidige samtaler, red.), de skal leve op til i dag. Det kan da godt være, og det er også derfor, vi laver loven om, men så længe den gælder, er kommunerne nødt til at give borgerne det, lovgivningen kræver, siger Troels Lund Poulsen.

Udstiller kommuners præstationer

Udover at indkalde de tre borgmestre til møde, har Troels Lund Poulsen også løftet pegefingeren over for seks andre kommuner, som er blevet bedt om at forbedre sig. Det drejer sig om Albertslund, Rudersdal, Køge, Holbæk, Bornholm og Tønder, der har fået besked på at sende en skriftlig redegørelse om deres aktiviteter.

- Vi kan se, at der er udfordringer, og det understreger vigtigheden af mere synlighed om kommunens resultater, siger Troels Lund Poulsen.

Fredag præsenterer han således et nyt værktøj til fremtidig udstilling af kommunernes præstationer - benchmark - i indsatsen over for de ledige. Den første måling, som nu er klar, kaster lys over, hvilke kommuner der er bedst til at få ledige borgere i arbejde. 

Derudover forbereder ministeren, hvordan kommuner, der ikke lever op til lovgivningen, kan sættes under administration. Når nye, forenklede regler om beskæftigelsesindsatsen træder i kræft næste år, følger nemlig også, at ministeren kan diktere, hvordan sløsede kommuner skal rette op på deres indsats.

- Der kan ske det, at jeg vil kunne lave konkrete regler i den enkelte kommune. Selvfølgelig efter en vis optrapning af kommunikationen, pointerer Troels Lund Poulsen. 

Om der bliver tale om at placere folk fra Beskæftigelsesministeriet i den enkelte kommune, er ifølge Troels Lund Poulsen fortsat under overvejelse.

- I bund og grund skulle det ikke være nødvendigt, men hvis der over en lang periode ikke bliver gjort noget for borgerne, så kommer de svageste i klemme. Historisk set kan vi konstatere, at borgernes retssikkerhed er blevet trådt under fode, fordi det ikke har haft en konsekvens, at man ikke har leveret det, man skulle, siger Troels Lund Poulsen.

Fakta om samtaler

Reglerne for, hvornår og hvor mange samtaler, de ledige skal til i jobcentret, er komplicerede og varierer meget på tværs af målgrupper.

Dagpengemodtagere har krav på en samtale inden for de første seks uger og herefter mindst seks møder inden for de første seks måneder. Herefter samtale mindst hver gang borgeren har været ledig i tre måneder.

Kontanthjælpsmodtagere har krav på et møde inden for den første uge og herefter mindst to samtaler inden for de første tre kalendermåneder. Herefter mindst fire samtaler inden for hver 12 kalendermåneder.

Til juli 2019 træder en ny og forenklet lovgivning i kraft, hvor der vil være specifikke krav til samtaler de første seks måneder. Herefter vil kommunerne have mere frie hænder til at tilrettelægge indsatsen over for de ledige.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet.

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten

der graves mink op med store maskiner
Nyheder

Så graves
der mink op

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds
med sin rolle

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i dag

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

billede af Anders Morgenthaler
TV/Streaming

Tv-serie om gamere:
- Man er stjerne,
når man spiller krigsspil

billede af Elon Musk
Nyheder

Tesla

suspenderer

bitcoin

billede af tina turner som optræder
Kendte

Tina Turner får stor hæder

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost
fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe

Bosse Hall Christensen taler med alvorlig mine og hænder, der gestikulerer.
Kendte

Shu-bi-dua-stjerne

smidt ud igen:

Jeg er dybt skuffet

En læge eller sygeplejerske med en vaccinekanyle i hånden.
Nyheder

Professor:

Ingen grund til 

corona-panik 

Lederen af De Radikale, SF og Socialdemokratiet, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen i snak i Folketinget.
Nyheder

Partiledere burde tage

imod frivillig vaccine

En baby med store blå øjne med en legeklods i munden mens han eller hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Baby-Boom: Så mange

corona-babyer

er kommet til verden

Gepard bag hegn
Dyreliv

Gepard angreb dyrepasser:

Nu strammes reglerne

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies knust:

Har mistet sin

elskede bror

Københavns Rådhus set ude fra
Nyheder

Kommune dropper sexismeundersøgelse

Tegning af Leonardo da Vinci
Nyheder

Lille tegning er 100 millioner værd

Portræt Søren Brostrøm
Nyheder

Brostrøm i sorg:

Mor er død

En mand med sin kæmpestore familie
Helt vildt

Han har 16 koner – og 151 børn

Vaccine fra Novavax
Corona

Ny vaccine forsinkes

Ambulancer på gade
Nyheder

En lærer og flere børn dræbt i skoleskyderi

Kø på motorvej
Rejser

Udsigt til tæt trafik

Gadebillede fra Kina
Nyheder

Kina runder 1,4 milliarder indbyggere

Mænd indsmurt i kolort
Corona

Desperate indere:

Bruger kolort

som coronakur

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest 

person vasker hjulkapsel på bil
Biler

Tips og tricks:

Sådan gør du

bilen forårsklar

tre personer står ved pulte ved pressemøde om corona
Corona

Indkalder til

pressemøde

solsikker på mark
Nyheder

Op til 25 grader:

I dag kommer 

sommeren

leopard blotter tænderne
Dyreliv

Leopard skaber 
panik i storby

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand

to personer taler ved sø
Nyheder

4 millioner døde mink

skal nu graves op 

cykler på vej
Nyheder

Her går det galt

for cyklisterne