Lav oliepris koster Rusland 288 mia. kroner
Rusland er hårdt ramt økonomisk på grund af den lave oliepris, der sammen med de vestlige sanktioner i forbindelse med Ukraine-krisen sætter de russiske finanser under pres. Foto: Maersk Oil/free
Den lave oliepris vil ramme Rusland hårdt på dette års budget, og finansminister bebuder store besparelser.

Rusland er truet af et kæmpe hul på dette års budget. Ifølge finansminister Anton Siluanov vil Rusland miste, hvad der svarer til knap 288 milliarder kroner i indtægter, hvis olieprisen har en gennemsnitspris på 50 dollar tønden eller mindre i 2015.

Prisen på olie er på et halvt år faldet med 60 procent. En tønde nordsøolie blev eksempelvis tirsdag aften handlet til 45,42 dollar efter kortvarigt at have været nede på 45,19 dollar.

Rusland er hårdt ramt økonomisk på grund af den lave oliepris, der sammen med de vestlige sanktioner i forbindelse med Ukraine-krisen sætter de russiske finanser under pres.

Både USA og EU har indført sanktioner imod Moskva som reaktion på Ruslands støtte til prorussiske separatister i det østlige Ukraine og russernes annektering af sortehavshalvøen Krim.

Siluanov vil nu lægge et forslag frem i det russiske parlament, der vil skære de offentlige udgifter med 10 procent i 2015, undtaget er såkaldte beskyttede områder, der ikke kan røres.

Samtidig siger finansministeren, at den særlige russiske reservefond, der skal dække budgethuller, får tilføjet 35,3 milliarder kroner.

Onsdag nedjusterede Verdensbanken forventningerne til Ruslands vækst i bruttonationalproduktet, BNP, for 2015 til minus 2,9 procent fra minus 0,7 procent.

I december hed prognosen, at der var forventet en nedgang på minus 0,7 procent.

For Rusland er det den værste økonomiske krise i de 15 år, Vladimir Putin har siddet på magten som præsident og i en kortere periode som premierminister.

/ritzau/Reuters