Det er bekymrende, at man ser en stigning i indholdet af kemikalier i fødevarer til mennesker.
Det siger Johnni Hansen, der er ph.d. og seniorforsker i kost, gener og miljø hos Kræftens Bekæmpelse.
- Vi ved ikke, om stigningen udgør en sundhedsrisiko, fordi man jo kommer fra et lavt niveau og kommer op på et lidt højere niveau. Men bare det, at vi ikke ved, om det udgør en risiko, er jo et problem, siger han.
- Alt andet lige går det i en forkert retning, og vi skulle hellere bevæge os i en retning mod mindre koncentrationer.
En ny rapport viser, at andelen af danske grøntsager med rester af sprøjtegift er tredoblet på fem år, skriver Politiken.
I rapporten med tal fra 2016 har Fødevarestyrelsen fundet rester fra sprøjtegifte i 27 procent af de danske grøntsager.
- Vi kender ikke langtidskonsekvenserne af de fleste kemikalier, og nogle af dem er sågar mistænkt for at være kræftfremkaldende, siger Johnni Hansen.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) slår fast, at forbrugerne ikke har grund til at være bekymret ved at købe dansk frugt og grønt.
Også Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen hæfter sig ved, at danske landmænd er blandt de landmænd i Europa, som bruger den mindste mængde sprøjtegift.
Niveauet af sprøjtegifte i danske grøntsager er stadig det halve af EU-gennemsnittet.
Derfor kan man roligt sætte tænderne i danske agurker, tomater og gulerødder, lyder det fra V-ordføreren.
- Det er selvfølgelig godt, at niveauet er lavere end i andre lande, men spørgsmålet er, om det er godt nok. Og det er i hvert fald ikke godt, at det stiger, siger Johnni Hansen.
/ritzau/