Kommunerne har afsat 2,1 milliard mindre til handicappede
Langt de fleste kommuner skal spare på handicappede for at holde budgettet i år. (Foto: Foto: Sabine Genet/Pixabay)
Fire ud af fem kommuner skal spare på handicappede for at holde budgettet i år. Det viser gennemgang af regnskaber og budgetter.

Fire ud af fem kommuner skal spare på handicappede og psykisk syge i 2019, hvis de vil overholde budgettet.Årsagen er, at kommunernes budget til handicappede i år er 2,1 milliard mindre end det, som de rent faktisk brugte i 2018.

Det skriver nichemediet NB-Nyt, der skriver om den offentlige sektor og som har gennemgået kommunernes regnskaber og budgetter.

Tallene forklarer, hvorfor mange kommuner har haft svært ved at holde budgetterne i 2019 til det såkaldte specialiserede socialområde til trods for, at mange kommuner har reduceret i servicen ved for eksempel at indføre nye kvalitetsstandarder og revisitere borgere, så de vurderes til at skulle have mindre hjælp.

Selvom kommunerne efter den seneste aftale med regeringen har fået 1,7 milliard ekstra og dermed har mulighed for at rette op på budgetterne og bruge nogle af de mange penge til at løfte handicapområdet, så viser tallene også, at det sandsynligvis ikke får nogen synlig effekt for den service, som borgeren modtager i 2020.

Når det ikke vil have nogen synlig effekt handler det ganske enkelt om, at pengene fra regeringen ikke rækker i et omfang, så service og forbrug kan nå op på det niveau, det var i 2018. Det vil sige, at budgetterne til handicappede i 2020 formentligt fortsat vil ligge markant under det faktiske forbrug i 2018, skriver NB-Nyt.

Frederikshavn er en af de kommuner, som inden for voksenhandicap har budgettet med et fald på 12 procent i forhold til de faktiske udgifter i 2018. Borgmester Birgit S. Hansen (S) er på ingen måde stolt af situationen.

Hun forklarer budgettet for 2019 med stadigt faldende indtægter på grund af befolkningstilbagegang og et øget udgiftspres som følge af den demografiske udvikling.

- Derfor var tilførsel af yderligere midler til det specialiserede område ikke umiddelbart en mulighed – simpelthen fordi der ikke var finansiering til det, siger Birgit S. Hansen til NB-Nyt.

Det har i Frederikshavn betydet lavere serviceniveauer på handicapområdet.

Hos Dansk Handicap Forbund frygter formand Susan Olsen, at de ekstra penge i kommuneaftalen for 2020 kun vil lappe på nogle huller, men ikke give det løft, som der tales om i aftalen.

- Det forslår slet ikke i forhold til det, som man burde kunne forhandle sig frem til. Tror ikke på, at der kommer mange forbedringer ud af det her, siger hun til NB-Nyt.

NB Økonomi
via Listen To News