Godsejer tjener kvart milliard på hemmelig aftale med kommune

Kalundborg Kommune har sagt ja til at hæfte for en lejeaftale, der ifølge medie sikrer godsejer en kvart milliard kroner over de næste 99 år.
Godsejer Christian greve Lerche-Lerchenborg  har lejet et jordstykke på størrelse med 40 fodboldbaner ud til kommunen.
Godsejer Christian greve Lerche-Lerchenborg har lejet et jordstykke på størrelse med 40 fodboldbaner ud til kommunen. Foto: Bjarne Lüthcke

- Jeg kan ikke erindre fortilfælde, hvor kommuner har påtaget sig så ugunstige og byrdefulde aftaler.

Sådan siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, til Børsen, som har fået indsigt i en hemmelig aftale, der afslører, at Kalundborg Kommune på Kalundborg Havns anbefaling har nikket ja til at hæfte for en kvart milliard kroner over de næste 99 år.

Aftalen handler om leje af jord til en udvidelse af Kalundborg Havns aktiviteter. Jorden tilhører godsejer Christian greve Lerche-Lerchenborg, som med aftalen har sikret ham og hans efterkommere de mange millioner i fast indtægt.

Havnedirektøren, Bent Rasmussen, og Christian greve Lerche-Lerchenborg siger begge til Børsen, at det ikke var en mulighed at købe.  

Kalundborg Kommunes borgmester, Martin Damm (V), bekræfter, at man har godkendt og underskrevet lejekontrakten. Han vil dog ikke forholde sig til indholdet, da det er et fortroligt anliggende mellem havnen og godset. Han siger dog:

- Det var den anbefaling, vi fik fra havnen, at det var den model, der var bedst. Og den har vi godkendt.

Kalundborg Havn er en såkaldt kommunal selvstyrehavn, og dermed hæfter Kalundborg Kommune for betalingen til godset, hvis havnen ikke kan betale.

Risikofyldt satsning

Kalundborg Havn skal bruge jordstykket til udvidelse af havnen mod vest. Her skal der satses på containerforretning.

Det er ikke kun professor Per Nikolaj Bukh, som rynker på næsen over lejeaftalen. Bjørn Christiansen, direktør i Danske Havne, siger til Børsen, at "containermarkedet er der klart størst risiko ved at investere i".

Ifølge de dokumenter, Børsen er i besiddelse af, koster lejen af den 200.000 kvadratmeter - svarende til 20 hektar - store grund i 2019 to millioner kroner om året. Lejen vil stige med to procent årligt og har i sin løbetid en værdi på 253 millioner i nutids-kroner. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.