Kollektiv lønnedgang breder sig
Hos Inspiration går alle frivilligt ned i løn. Det har man ikke gode erfaringer med i et andet forbund. Foto: Colourbox.dk
Krisen får flere medarbejdere til at acceptere kollektiv lønnedgang for at undgå fyringer. Men det hjælper ikke, siger forbund.

Når økonomien er presset, skal bæltet spændes ind.

En af måderne virksomhederne kan gøre det på, er at få medarbejderne til at gå ned i løn. Og det er der flere og flere, der afsøger muligheden for.

Seneste har butikskæden Inspiration meldt ud, at alle deres ansatte går mindst 1.000 kroner ned i løn om måneden, og det er langt fra en enlig svale.

- Den er en generel tendens, som ses i mange brancher. Finanskrisen har næsten ramt alle, siger Tina Brøgger Sørensen, advokat og partner i Danmarks største advokatfirma Kromann Reumert, til Newspaq.

Hun arbejder til daglig i firmaets arbejds- og ansættelsesretlige afdeling, hvor hun rådgiver virksomheder i forbindelse med blandt andet afskedigelser og omstrukturering.

- Virksomhederne er interesserede i det juridiske grundlag for kollektiv lønnedgang som et alternativ til fyringer eller udflytning af arbejdspladser, siger hun.

Hos HK Handel, der organiserer medarbejderne i Inspiration, genkender man mønsteret.

- Vi har fået forskellige henvendelser. Det er noget, der popper op i krisetider, siger sekretariatsleder, Marianne Becker Andersen, til Newspaq.

Hun understreger, at det sjældent hjælper virksomheden til overlevelse, men at "det er en stakket frist".

Fødevareindustrien er en af de brancher, hvor kollektiv lønnedgang er blevet brugt flere steder for at redde arbejdspladser.

Men næstformand i Fødevareforundet NNF, Jens Peter Bostrup, er også skeptisk over for metoden.

- Vi har ingen erfaringer med, at det har reddet en arbejdsplads fra hverken lukning eller udflytning af arbejdspladser. Der er kun én vej frem for virksomhederne, og det er rationalisering og effektivisering, siger han til Newspaq.

Blandt eksemplerne er pålægsfabrikken Kreatina A/S, der sidste år fik medarbejderne til kollektivt at gå ned i løn, for alligevel at fyre syv medarbejdere kort efter. Fabrikken lukkede endegyldigt for en uge siden, hvor de sidste 22 medarbejdere blev fyret.