Knap 6000 flere flygtninge er kommet i job siden 2015

De mange flygtninge, som kom til Danmark i 2014 og 2015, påvirker den øgede beskæftigelse blandt flygtninge.
Flere flygtninge er kommet i job.
Flere flygtninge er kommet i job. Foto: Sophia Juliane Lydolph/arkiv/Scanpix

Antallet af flygtninge med et lønmodtagerjob i alderen 16-64 år er steget med 5900 siden tredje kvartal 2015. Det er lig med en stigning på 15 procentpoint.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen er blandt andet påvirket af flygtningestrømmen til Danmark i 2014 og 2015. Det er disse personer, som i højere grad er kommet ind på arbejdsmarkedet nu.

Hos Dansk Industri ser man positivt på, at flere flygtninge er kommet i job og dermed klarer sig selv, siger underdirektør Steen Nielsen.

- Det er til gavn for samfundet, at vi er blevet langt bedre til at få flygtningene i job, men i høj grad også glædeligt for den enkelte flygtning.

- Et job er den bedste vej til at blive integreret i det danske samfund, siger Steen Nielsen i en skriftlig kommentar.

- Udviklingen skyldes ikke mindst, at kommunerne nu har et langt større fokus på, at det er bedre for flygtningene at komme i arbejde end at blive parkeret på offentlige forsørgelse.

- Det var en del af trepartsaftalen sidste år, som har været en stor succes, siger Steen Nielsen.

Makroøkonom i Sydbank Søren V. Kristensen vurderer, at flygtninge i job gavner dansk økonomi.

- Det er nok gået de færrestes næse forbi, at arbejdsmarkedet i disse måneder i stigende grad mangler arbejdskraft.

- I værste fald kan netop manglen på arbejdskraften stikke en kæp i hjulet på opsvinget i dansk økonomi. Derfor passer flygtningenes indtog på arbejdsmarkedet i disse år som fod i hose.

- De er nemlig med til at give opsvinget bedre vilkår for at fortsætte, siger Søren V. Kristensen i en skriftlig kommentar.

Hos Dansk Erhverv hæfter man sig ved, at det fortsat halter med at få kvinderne ind på arbejdsmarkedet.

I andet kvartal af 2017 var mændenes lønmodtagerandel 33,8 procent. Kvindernes var 10,4 procent. Det er problematisk, mener Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv.

- Al erfaring viser, at jo længere tid en person er uden for arbejdsmarkedet, desto sværere bliver det at få den pågældende i sving, siger Peter Halkjær i en skriftlig kommentar.

Ifølge cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos har bedre konjunkturer og regeringens integrationsydelse også medvirket til, at flere flygtninge er kommet i job.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.