Du vender og drejer dig i sengen. Forsøger at slukke for tankerne. Og tæller timerne, til du skal op.
En stor andel af danskerne oplever problemer med søvnen. Faktisk er insomni, som søvnløshed kaldes, blandt de hyppigste helbredsproblemer herhjemme ifølge en udgivelse fra Sundhedsstyrelsen fra 2018.
Men måske kan søvnproblemerne for nogle bedres eller afhjælpes med en tyngdedyne. Det vil sige en vægtet dyne eller tæppe, der giver et ligeligt fordelt tryk på kroppen.
I et nyt svensk studie har forskerne observeret positive resultater på søvnen hos patienter, der lider af søvnløshed og samtidig har en af de psykiatriske diagnoser depression, bipolar lidelse, adhd eller generaliseret angst.
Studiet er publiceret i Journal of Clinical Sleep Medicine.
Reducerer sovemedicin
Ifølge Poul Jennum, som er professor i neurofysiologi og overlæge på Dansk Center for Søvnsygdomme på Rigshospitalet, er det velkendt, at der er en sammenhæng mellem et let pres på kroppen og et signal til hjernen, der kan have en positiv effekt på søvnen.
- Der kommer et feedback til din krop, som kan hjælpe patienter, der har uro i kroppen. Det kan for eksempel være børn med uro eller folk med psykiatriske diagnoser, siger Poul Jennum og fortsætter:
- Hos mennesker, der sover uroligt og vågner tit, kan det give en effekt, som hvis man lægger en beroligende hånd på dem. Det virker tryghedsskabende, så generelt er der nogle, der har glæde af det.
Vægtede tæpper og tyngdedyner bruges blandt andet til børn med udviklingsforstyrrelser som autisme.
- Det kan reducere brugen af sovemedicin til børn, siger Poul Jennum.
Stimulerer som massage og akupunktur
Det nye svenske studie er foretaget med 120 forsøgsdeltagere, som blev tilfældigt inddelt i to grupper.
I fire uger skulle den ene gruppe sove med et tæppe, der ved hjælp af kæder havde en vægt på otte kilo. Ti af de deltagere fandt det dog for tungt og fik i stedet et tæppe på seks kilo.
Den anden gruppe, kontrolgruppen, fik et let tæppe med plastikkæder.
Resultatet var, at dem med de vægtede tæpper med næsten 26 gange så stor sandsynlighed oplevede et fald på 50 procent eller mere i graden af søvnløshed.
Der var næsten tyve gange så stor sandsynlighed for, at de kom ud af deres søvnløshed.
De positive resultater holdt stadig ved, da der blev lavet en opfølgning 12 måneder senere.
- En mulig forklaring på den beroligende og søvnfremmende effekt er det tryk, som kædetæppet giver på forskellige punkter på kroppen, siger psykiater ved afdelingen for klinisk neurovidenskab på Karolinska Institutet Mats Alder, som er en af forskerne bag, i en pressemeddelelse.
- Det stimulerer følelsen af berøring og følelsen af muskler og led svarende til akupressur og massage, lyder det videre.
Efter forsøget fik kontrolgruppen også mulighed for at få et vægtet tæppe. Da der blev fulgt op efter 12 måneder, oplevede 92 procent af dem, der brugte de vægtede tæpper, en effekt.
78 procent var i remission, det vil sige, at symptomerne på søvnløshed helt eller delvist var aftaget.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS