Foråret er i fuldt flor, og op gennem græs og i grøftekanter pibler mælkebøtterne frem.
Hos haveejerne bliver den ofte kørt over med græsslåmaskinen. Men der er faktisk ingen grund til at kyle den karakteristiske ukrudtsplante ud.
Du kan nemlig bruge den til mangt og meget i både det søde og det salte køkken og tilmed brygge kaffe og brændevin ud af den, lyder det fra naturvejleder Søren Espersen og programchefen for sankeprojektet Vild Mad, Mikkel-Lau Mikkelsen.
1) Salat
Hele mælkebøtten kan bruges i køkkenet. Snitter du salat, kan bladene udgøre bunden, mens blomsterne kan ristes af som spiselig pynt.
- De unge blade har en lidt bitter smag, så derfor skal bitterheden afbalanceres med syre, sødme og fedme, siger Søren Espersen.
Du kan for eksempel lave en fransk forårssalat bestående af nye mælkebøtteblade, tomater, ristet bacon og en god dressing eller en salat med smørstegte brødcroutoner, bacon og honning oven på en bund af mælkebøtteblade.
- Synes du, at smagen er for skarp, kan du blande bladene med mere neutrale salater som iceberg og romaine, råder Søren Espersen.
Du kan også fjerne noget af bitterheden selv. Skær bladene af i jordoverfladen, og sæt en potte eller spand over planten.
Nægter du den lys, bliver bladene i det nye skud blege, og derved mindskes niveauet af bitterstoffer.
- Det kender man fra de italienske bittersalater, som smager vildt godt med parmesan og olie-eddike-dressing, tipper Mikkel-Lau Mikkelsen.
- Du kan også putte bladene oven på pizza.
2) Stuvning og suppe
Du kan også bruge bladene fra en ældre mælkebøtte. Blancher dem i letsaltet vand i 30 sekunder, og lemp dem direkte over i iskoldt vand.
- Det fjerner også noget af det bitre i bladene, som du kan bruge, ligesom du bruger grønkål og spinat, siger Søren Espersen.
Det kan eksempelvis være i supper og stuvninger.
3) Saft, sirup, is, glasering og gelé
Mælkebøtten smager også godt i det søde køkken. Men her er det selve blomsten, du skal have fat i.
Kog kun selve de gule kronblade op med citron og sukker, og lad det trække nogle dage.
Så sier du blade og citroner fra og står tilbage med en ekstrakt, der kan fortyndes med vand og blive til en saft, eller dampes yderligere ind til en sirup.
Den kan laves til gelé eller bruges i is.
- Siruppen har en super lækker honninglignende smag, som også fungerer godt på andre desserter. Men den kan også sagtens bruges i det salte køkken til at glasere gulerødder med, tipper Mikkel-Lau Mikkelsen.
4) Kaffe
Tidligere blev mælkebøtter brugt som kaffeerstatning. Og det fungerer ganske fint.
- Tørrer man rødderne, rister og maler dem, får du den brændte, bitre kaffesmag, siger Søren Espersen.
5) Brændevin
Fra morgenkaffe til aftensjus. Mælkebøttens blomst kan også nemlig bruges i en mælkebøtte-brændevin.
Pluk mælkebøttens grønne fatning af, og bryg brændevinen ud af den gule blomst. Lad de gule småblomster trække med vodka et døgn eller to, og smag til. Eventuelt med honning.
- Nektaren og pollen giver en rigtig fin smag. Går du en tand videre, kan du også lave en dejlig, sherryagtig vin, siger Søren Espersen.
/ritzau fokus/
Af Grith Larsen, Ritzau Fokus