Jurister: Rapport styrker nye tortursager

To jurister mener, at de fem irakere, der i dag lægger sag an mod Danmark for udlevering til tortur, har en god sag.
Her et af de chokerende billeder, der afslørede amerikanske soldater i at anvende meget grove metoder over for irakiske krigsfanger. Rapport beviser, at danske soldater har udleveret fanger til mishandling, mener jurister.
Her et af de chokerende billeder, der afslørede amerikanske soldater i at anvende meget grove metoder over for irakiske krigsfanger. Rapport beviser, at danske soldater har udleveret fanger til mishandling, mener jurister. Foto: Descendall/Wikimedia

Nettet strammes om de danske myndigheder i anklagerne om udlevering af krigsfanger til tortur.

I dag lægger fem irakere sag an mod Danmark for at have udleveret dem til tortur under krigen i Irak.

Rapporten om udlevering af fanger i Irak, som Information har offentliggjort uddrag af, giver irakerne en god sag. Det mener to jurister.

Claus Juul, der er jurist i menneskerettighedsorganisationen Amnesty International mener, at rapporten er et stærkt bevis i sagen.

"Den viser sort på hvidt, at det danske militærs egen militærjurist minutiøst beskriver grov tortur. Så man kan ikke bagefter hævde, at forsvaret ikke vidste, at der var tortur," siger han til Information og fortsætter:

"Det må give et betydeligt rygstød til det sagsanlæg, da det nu ikke længere er op til irakerne at løfte den bevisbyrde."

Rapporten dokumenterer, at Forsvarsministeriet allerede i 2004 fik information om, at danske soldater udleverede krigsfanger til mulig tortur. Det blev dokumenteret, at fanger i irakiske fængsler blev udsat for voldsom mishandling.

Claus Juul bakkes op af advokat Christian Harlang, der repræsenterer de irakiske fanger.

"Det bekræfter, at både Forsvarsministeriet og den militære ledelse på stedet har været i hvinende ond tro med hensyn til, hvordan folk blev behandlet," siger han til Information.

Torsdag fik en afghansk krigsfange fri proces til at køre en sag mod Danmark om udlevering til tortur. Han blev ifølge eget udsagn sparket, slået og kronraget af amerikanske soldater i Afghanistan.

Kilde:Information

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.