Joachim B: Ikke alle er 110 kroner i timen værd
Det er ikke alle, der er produktive nok, til at en virksomhed kan give dem 110 kroner i timen. Det mener Joachim B. Olsen (LA).  Foto: Bjarke Bo Olsen, Scanpix
Indslusningsløn behøver ikke kun være forbeholdt flygtninge. Heller ikke alle danskere er ifølge Joachim B. Olsen produktive nok til at kunne blive ansat til 110 kroner i timen.

Vi holder folk uden for arbejdsmarkedet ved at kræve høje lønninger. 

Sådan mener beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance Joachim B. Olsen, der gerne så, at man indførte indslusningsløn til flygtninge, der har svært ved at få en fod ind på arbejdsmarkedet. 

Det siger han til Ugebrevet A4 i dag.

- Hvis ikke man er 110 kroner i timen værd, er man dømt til overførselsindkomst, siger Joachim B. Olsen. 

For kan man ikke producere for mere end de 110 kroner i timen, er der ifølge ordføreren ingen virksomheder, der vil have en.

Det ville betyde, at virksomheden ville miste penge på ansættelsen.

Gælder også etniske danskere

Og det gælder ikke kun flygtninge. Derfor ser ordføreren ikke noget i vejen for en debat om lavere lønninger, der gælder resten af befolkningen.

- Det er heller ikke alle etniske danskere, der er produktive nok til at komme ind på arbejdsmarkedet til 110 kroner i timen, siger Joachim B. Olsen.

Lønningernes høje bundniveau holder ifølge Joachim B. Olsen folk uden for arbejdsmarkedet. Og det er hverken lykken for samfundet eller for dem, der bliver holdt ude.

- Jeg tror ikke, at det er ønskværdigt eller fører til et godt liv for de mennesker, der ikke fejler noget, men simpelthen bare ikke er produktive nok til at være en del af det ordinære arbejdsmarked, siger Joachim B. Olsen. 

Underlig logik

Så når arbejdsmarkedets parter finder frem til minimumslønninger, er de med til at sætte en grænse for, hvem der kan finde arbejde.

Og Joachim B. Olsen forstår ikke, hvorfor folk er imod at folk skal arbejde til lave lønninger.

- Det er en underlig logik, vi har i Danmark, at folk gerne må have lave indkomster, men de må bare ikke arbejde for lave indkomster, siger Joachim B. Olsen.

Brug for at tænke nyt

Hvis ikke vi får åbnet op for lavere lønninger, frygter beskæftigelsesordføren, at det vil koste samfundet rigtig mange penge.

- Vi ender jo i en situation, hvor hele vores økonomiske råderum vil blive spist op af de mange invandrere, siger Joachim B. Olsen.

For de nuværende ordninger, der skal inkludere flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet, fungerer ifølge Joachim B. Olsen ikke. Og derfor bør arbejdsmarkedets parter åbne op for nye løsninger.

- Hvis den danske model skal have en berettigelse og være andet end skåltaler, så er fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationerne nødt til at tage redskaber i brug, de ikke tidligere har ville tage i brug,« siger Joachim B. Olsen.