Administration 

Jeg vidste ikke, hvem jeg var

Hjerneskadet ? Lise Andersen har arbejdet hårdt på kontor hele sit liv. I 2003 får hun en kraftig hovedpine og pludselig bliver alt sort. Da hun vågner igen, aner hun ikke, hvem hun er. Dette er Lises historie om at få en hjerneskade

Hendes slappe krop ligger i sengen på Århus Kommunehospital. Hun drømmer. En flok mørke mænd kidnapper hende og besætter hos-pitalet, og hun kan mærke, hvordan angsten har tag i hele hendes sjæl.
Det er midt i januar 2003.
De sidste 14 dage har hun kun oplevet små glimt af virkeligheden blandet med ubehagelige drømme. Glimt af hendes mand gennem 32 år. Glimt af hendes bror, der er på besøg fra Grønland. 52-årige Lise Andersen aner ikke, hvem hun er. Hun vil ud af sengen. Hun vil væk. Men hun kan ikke røre sig.

Brændende hovedpine

I begyndelsen af januar aner Lise Andersen ikke, at hun få dage senere skal ligge bevidstløs i en seng på sygehuset. Hun er på vej til arbejde i det firma, hvor hun har været ansat de sidste 10 år. Med årene har hun fået mere og mere ansvar, samtidig med at hun har læst engelsk og tysk ved siden af. Hun elsker at lære nyt. Nyder at læse. Og hun holder af sit job i Skovby ved Århus.
I bilen får hun en brændende hovedpine, som hun aldrig har oplevet før. Da hun ankommer til kontoret, tager hun nogle Panodiler og venter på, de virker, så hun kan sætte sig foran computeren. Der kommer en kollega.
»Hvad er der i vejen?« spørger hun, og Lise svarer, at hun har taget hovedpinetabletter.
Kollegaen beslutter sig for at ringe til Lises læge, og mens hun taler med ham i telefonen, begynder Lise at kaste op. Det får lægen til at foreslå, at det er et migræneanfald. Kort efter mister hun bevidstheden.
14 dage senere sidder hun i ambulancen på vej til Hammel Neurocenter med en skade i hjernen efter en voldsom hjerneblødning.

Hvordan skal det gå?

Hun får depression og føler sig ulykkelig. Meget af tiden græder hun og synes ikke, at hun ved noget som helst.
»Hvordan skal det gå derhjemme med Ole? Hvordan skal han klare den?« tænker hun om sin ægtefæle.
Hendes mand har gået hjemme i parrets fireværelseslejlighed i mange år, fordi han er for syg til at arbejde. De blev gift, da hun var 20 år, og da han blev syg, indstillede hun sig på, at hun skulle tage sig af ham og passe et fast arbejde. De har ingen børn, fordi de har valgt det fra. I stedet har de nydt at køre ture til Himmelbjerget og sat pris på naturen ved Silkeborgsøerne.
»Hvordan skal vi leve? Jeg kan jo ikke arbejde. Hvordan skal det gå?« tænker hun.

Smerter i armen

På døren over den afdeling i Hammel, hvor Lise er indlagt, står der »Svært Skadede«. Eksperterne begynder at massere hende arme og ben, og hun har store smerter i venstre arm. Den kan ikke engang løfte en kop.
Langsomt begynder det at hjælpe. Hun kan sidde op. Hendes tanker begynder at kredse om, hvad der skal ske med hendes liv. Det er ikke muligt for hende at gå, og hun kommer frem i en kørestol.
Sådan går januar, februar og marts måned. Så skifter hun afdeling til »Moderat Skadede«.
Hun sidder i en stol og ser ud af vinduet på vinteren, der bevæger sig forbi udenfor. Hun kan se parkeringspladsen og holder øje med, om det er hendes familie, der kommer og besøger hende. Det er familien, der giver hende modet til at komme videre, og de skiftes til at komme, så hun sjældent er alene.
Lise har aldrig været indlagt før.
Alle dagene er lagt i et stramt skema: Op af sengen. Morgenmad. Træning. Hvile. Tidligt i seng. Næste dag forfra.

Må leve alene

I begyndelsen tænker hun, at nu skal hun bare op og i gang igen og på arbejde. Men efterhånden går det op for hende, at det nok ikke bliver sådan. Hun kan ingenting.
Men sket er sket, så hun siger til sig selv, at hun bliver nødt til at forholde sig til det. Hun tænker, at hun har været heldig. Nogle af de andre hjerneskadede på Hammel Neurocenter bliver sendt videre til et passivt liv på plejehjem. Selv kunne hun lige så godt have været en grøntsag, så hun føler sig heldig.
I juni måned træffer hun en afgørende beslutning. Hun må leve for sig selv. Det er ikke længere muligt for hende fysisk og psykisk at være den hjælper, som hun tidligere har været for Ole. Hun har brug for at være sig selv. Hendes mand gennem 32 år bliver ked af det, men han må acceptere, at Lise er en anden person, der ikke kan have ret meget i hovedet mere.
Hendes familie støtter hende fuldt ud i hendes beslutning.

Alene for første gang

For første gang i sit liv skal hun bo alene. Familien har hjulpet hende med at flytte hendes ting til en toværelseslejlighed på 45 kvadratmeter i Vejlbyparken, og sidst i august 2003 flytter hun ind for sig selv. Hendes søster hjælper med at handle madvarer. Reder seng. Pakker ud. Tager af sted.
Nu har Lise været sammen med andre mennesker i syv måneder, og pludselig er hun alene. Den nat sover hun næsten ikke. Heldigvis kommer hendes far på besøg allerede næste dag. Og få dage senere går hun i gang med den næste genoptræning på Lyngåskolen.

Kommer ikke på arbejde

Lise sidder med et stykke papir med tal på. Hun forsøger at få sin hjerne til at trække de to tal fra hinanden. Det er ikke muligt. Før hjerneskaden kunne hun lave den slags udregninger i hovedet på ingen tid. Nu kan hun knap nok lægge to tal sammen. Der går det op for hende, at hun ikke kommer tilbage på arbejde igen. Hun har længe følt sig i et ingenmandsland, hvor hun ikke har vidst, hvor det bar hen for hende. Nu slipper hun drømmen om at komme tilbage på sit gamle arbejde.
Fra januar 2004 går hun på hjerneskadecentret og får intensiv træning i at tænke igen. Efter fem måneder begynder personalet og Lise at tale om arbejdsprøvning. Hun vil gerne. Hun vil videre med sit liv. De taler om 20 timer, så hun kan tjene lidt flere penge end på sygedagpengene, så hun ikke behøver blive boende på 45 kvadratmeter.

Med andre i samme båd

Tre gange om ugen møder hun på Statsbiblioteket fra først i september 2004. Sorterer bøger. Tager elevatoren op og henter bøger, som folk bestiller. Men selvom hun har en vogn at køre bøgerne på, kan hun ikke holde til det. Samtidig begynder hun at komme i Hjerneskadeforeningen, hvor hun langsomt får bygget noget socialt op med de andre hjerneskadede.
Det er hendes eget ønske at blive på biblioteket, så hun får en anden funktion, hvor hun sorterer bøgerne i alfabetisk rækkefølge og sætter stregkoder på, så maskinen selv kan læse dem. Men stregkoderne sidder ikke præcist nok, og hun bliver nødt til at stoppe. Det er endnu et nederlag for hende. Som et sidste forsøg får hun lov til at scanne bøger ind, som læserne indleverer, men 1. juni falder hun ned ad en trappe og skader sit knæ. Til sidste kan hun kun tåle at arbejde to dage a to timer om ugen, og sådan slutter Lises arbejdsprøvning.

Skal lære at sige nej

Heldigvis har hun fået noget andet i sit liv end biblioteket. Samværet med de andre i Hjerneskadeforeningen styrker Lise, og hun nyder, at de forstår, hvad hun taler om. De er alle sammen i samme båd.
I løbet af 2005 får Lise tilkendt pension. Det får hendes indre angst for fremtiden til at forsvinde, så hun kan koncentrere sig om at gå til maling, til blomster og passe sin træning med fysioterapeut to gange om ugen og svømning i varmvandsbassin.
Men hun får også lært at sige nej. Hvis hun påtager sig for mange gøremål, føler hun sig syg med en voldsom uro i kroppen og ondt i armen og benet. Derfor bliver alt organiseret i hendes kalender.

En ny identitet

I dag sidder hun med i bestyrelsen for Hjerneskadeforeningen, og hun sidder i forretningsudvalget for De Samvirkende Invalideorganisationer i Århus Kommune. Det er hende, der står for regnskabet med hjælp fra en pc.
Lise Andersen er flyttet i en større lejlighed, og hun ser stadig sin eksmand Ole. Hun mangler ikke venner. Tværtimod tror hun, at hun har fået flere venner, siden hjerneskaden ramte hende.
Den største ændring er på hendes identitet. Når folk spørger hende, hvad hun laver, siger hun, at hun er syg, så hun går hjemme. Før satte hun en ære i at sige, hun var bogholder i sit gamle firma. Men hun ved selv, hvad hun engang kunne, og hvad hun kan i dag.
Hendes liv har altid været udadvendt. Sådan er det også i dag. Nu er det bare på en ny måde.

Nyheder

Hedebølger bliver hyppigere og mere ekstreme de næste årtier

soldater ved tank
Helt vildt

Gemte tank fra 2. Verdenskrig i kælderen

Tre ketchupflasker
Mad og drikke

Lad være med at spise den:

Ketchup kaldes tilbage

jesper Hansen med sølvmedalje
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL mandag

Retten i Aalborg
Krimi

Par fængsles for trusler og vold mod tre betjente

Portræt Joan Ørting
Kendte

Joan Ørting:

Min seksualitet

har ændret sig

Mads Langer til premiere
Kendte

Langer langer 26 mio. over disken for nyt hus

collage med Seren Williams, Usai Bolt, Lionel Messi og Michael Phelps
Sport

Top 10: Her er de rigeste

OL-atleter gennem tiderne

Rengøring af bord
Nyheder

Undgå dyr flytteregning: 

Sådan sikrer du dit depositum

Degn
Kendte

TV2-vært:

Afslører kæresten

Pink
Nyheder

Verdensstjerne:

Blander sig i trusse-gate

Sport

Dansk Svømmeunion:

Løn til atleter på barsel

Casper c
Kendte

Casper Christensen:

Nu er huset solgt

astralis
Sport

Astralis: Køber 18-årigt dansk talent

Gøhler
Kendte

Skøn video:

Mathilde viser babybulen

græs
Nyheder

Sådan får du liv i din gule græsplæne

ol medalje
Sport

Sådan:

Danmarks første OL-medalje i hus

brande
Nyheder

Skovbrande smelter sammen - folk på flugt

uvejr
Nyheder

Trist sommervejr:

Skybrud og store regnskyl truer

OL
Sport

OL-medaljer

til to 13-årige

Vejarbejde på villavej
Nyheder

Kritik fra flere sider:

Danmark er ikke sikret

mod oversvømmelser

Nyheder

Voldsomt uvejr:

Dele af London

oversvømmet

Portræt Jackie Mason
Kendte

Simpsons-stjerne død

Britney Spears vinker til fans.
Kendte

Britney chokerer igen-igen:

Nyt topløst billede

Jeanette Ottesen i bassinet
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL søndag

en kaffebonde filtrerer kaffebønner
Mad og drikke

Prisen på kaffe stiger drastisk 

Rodney Alcala i håndjern og fangedragt
Nyheder

Amerikansk seriemorder dør naturligt - og undgår dødsstraf

Annemiek van Vleuten jubler
Sport

OL-sølvvinder troede,
hun havde vundet:
Jeg følte mig dum

Sport

Drama ved OL:

Dansk rytter på hospitalet efter styrt

en mand i shorts med en motoriseret hækklipper
Sundhed

Typiske ferieskader: Her skal du passe særligt på

To soldater løber med deres håndvåben.
Kongelige

Prins Harrys soldaterkammerater truer:

Ti stille, ellers....

En korpulent mand i jakkesæt
Corona

Tyskland:

Restriktioner for ikkevaccinerede

Folk går i sjoskende regn på et torv
Nyheder

DMI advarer:

Skybrud og farligt vejr

Et par kysser
Kendte

Jennifer og Ben:

Vi er kærester

Kendte

Ottesen i tårer: 

Karrieren forbi

En kniv på en træ-baggrund
Krimi

Ung mand stukket med kniv på Amager

en mørk mand med solbriller
Kendte

R. Kelly:

Nye beskyldninger om sex med teenagedreng

Kronprinsparret i skjorter med store smil
Kongelige

Kronprinsfamilien på ferie

Nyheder

Uroligheder i store franske byer

en bil flyver gennem luften
Helt vildt

Vild video:

Bil flyver gennem luften

en beskærersaks på en træstamme
Livsstil

Beskær dine træer lige nu

En smadret hvid bil
Krimi

Alvorlig ulykke med fastklemte 

Janni og Karsten
Kendte

Janni og Karsten:

Folk tigger om penge

Britney
Kendte

Midt i retssag:

Britney smider toppen

Krimi

Svensk politi:

116 sager om stenkast

Kongeskibet i rum sø
Kongelige

Kongeskibet er igen klar til dronningen

OL
Sport

OL-surfere jubler:

Tyfon nærmer sig Tokyo

vild med dans
Kendte

Afsløring:

Hun skal være med i Vild med dans

test
Nyheder

Professor: Test af skolebørn dyrt og svært

brand
Nyheder

Tørt vejr presser brandmænd 

Miami
Nyheder

Eftersøgning i Miami er officielt afsluttet

Et til salg skilt i et vindue
Livsstil

Forældre er blevet guldrandede på lejlighedskøb

To ældre hvidhårde damer i rødt
Helt vildt

Mød Amsterdams ældste sexarbejdere:

Har haft 335.000 mænd

En mand vinker ved en gade
Sport

Jonas Vingegaard hyldet

En blond storbarmet kvinde med kaninører
Kendte

Dolly Parton tilbage i frækt kanin-kostume

En megayacht og en smilende mand
Kendte

Tom Cruise nyder ferien i sin megayacht

Nyheder

Har du været i Frankrig og Belgien - her er hvad du skal gøre

Ohland
Kendte

Oh Land afslører:

Færdig som X Factor-dommer

uheld
Nyheder

Voldsomme billeder: Bil endte på taget

Helena Christensen
Kendte

Helena Christensen:

Slanger sig på klaveret

regn
Nyheder

Regndans:

Nu skifter vejret

Ghita Nørby
Underholdning

Ghita Nørby:

Jeg bliver ked af det

øl
Nyheder

Vi drikker øl uden procenter

forældre
Kendte

Efter ni års kamp:

Endelig forældre

skolebørn
Nyheder

Skolebørn kan holde smitte kørende

smitte
Nyheder

Midt i smittestigning:

Festival med 40.000 gæster

harald
Nyheder

Kong Harald:

Vi skal lære om Utøya

tun
Nyheder

Danske lystfiskere:

Må fange fem ton tun

portræt Claudia Rex
Film og TV

Comeback i Vild med Dans

Christian Eriksen på banen
Sport

Christian Eriksen færdig i Italien

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Sygeplejerske-konflikt:

Vil have regeringen på banen

Retsbygningen i Rønne
Krimi

Satte ild til ekskonens hus

Haakon og Mette-Marit
Kongelige

Ti år efter Utøya: Norsk kongehus i sorg 

Skulder på anonym politimand
Sport

Mand angreb politiet - med bue og pil

Pige viser sit fund frem
Nyheder

11-årig pige finder 2000 år gammel mælketand

Hvid mercedes
Biler

Mænd leasede og videresolgte biler for millioner

hvepse
Sundhed

Hvepsene er på vej:

Sådan undgår du stik

Jesper Groth
Kendte

Grandprix-stjerne: 

Viser kæresten

Nyheder

Flere end fire millioner er stukket

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Sorgen forsvinder aldrig