Administration 

"Jeg er reelt truet på livet af Faxe Kommune"

Johnny Larsen mistede sine sygedagpenge samme dag, som han blev opereret for prostatakræft på Rigshospitalet. Siden sidste sommer har han prøvet at skabe debat om behandlingen af syge i det kommunale system. Hans egen sag er nu kørt helt fast.  (Foto: Mette Lauth)

Læs blogger Johnny Larsens åbne brev til Folketingets politikere efter han igen ikke får førtidspension men skal gennem flere forløb for at afklare, om han kan arbejde.

Åbent brev til folketingets medlemmer

Haslev den 14. september 2013

Kære lovgivere

Jeg er 61 år og har været fuldtid på arbejdsmarkedet fra 1966, og reelt truet på livet af Faxe Kommune.

Siden 2010 har jeg været uarbejdsdygtig, bortset fra en meget kort periode, hvor jeg midt i min sygdom meldte mig rask og kom i "praktik", fordi jeg stadig håbede på, at jeg kunne klare mig selv.

Det var den mest tåbelige beslutning, jeg kunne tage. Det gjorde det i hvert fald ikke nemmere for mig.

Jeg måtte tilbage til Jobcenter i Faxe Kommune for at modtage sygedagpenge. Det førte til et langt, hårdt og slidsomt forløb, som uomtvisteligt har været med til at forværre min sygdom. Den behandling jeg søgte hos uddannet psykolog (og hos læge), bestod primært i at takle Faxe Kommunes behandling af mig og 
min familie – i stedet for at behandle mig for min dybe depression, der blev utæmmelig i takt med, at jeg mistede min fysiske formåen.

Jeg lider af KOL og er opereret for kræft, dertil har jeg en masse slidskader fra tungt arbejde. Min hørelse er ved at forsvinde og erstattes af en stadigt stigende tinnitus, som forværres af den medicin, jeg får, fordi jeg har fået et livstruende forhøjet blodtryk, der med stor sandsynlighed kan tilskrives kommunens behandling af mig.

Jeg har skrevet blog om min situation, og derigennem erfaret, at andre – mange andre – har det værre end jeg, rent helbredsmæssigt, men også de er udsatte for kommunal inkompetence eller ulovligheder eller 
kassetænkning. Min blog og en tv-debat med MF Joachim B. Olsen er Faxe Kommunes grund til at nægte mig førtidspension. Altså en mundkurv. Kommunens folk har af deres egne fagfolk fået forklaret og belyst det absolut mulige i at have en depression og samtidig være i stand til at formulere sig omkring især egne problemer.

Faxe Kommune blev allerede i 2010 af min læge informeret om, at min arbejdsevne med stor sandsynlighed var ikke-eksisterende, men det gav aldrig anledning til nogen afklaring. På et møde med 
to medarbejdere fra Jobcenter, min læge og mig selv udtalte lederen af Jobcenter: "Du kommer aldrig til at få førtidspension".

Den udtalelse kom uden der var foretaget nogen som helst vurdering af min arbejdsevne. Sidenhen fik jeg kræft, og på selvsamme dag, som jeg blev opereret, fratog kommunen mig mine sygedagpenge, og jeg skulle på operationsdagen møde op på Jobcenter for at søge om kontanthjælp.

Der er klaget over disse forhold i september 2012, men der er stadig ikke kommet en afgørelse.

Mod alle advarsler forlangte Faxe Kommune, at jeg skulle møde op til et "psykoterapeutisk forløb" på en kommunal virksomhed i Næstved. Virksomheden ville dog ikke have mig ind, efter samråd med min 
behandler, psykolog FH.

Virksomheden mente mig fejlvisiteret og anbefalede Jobcenter at få mig afklaret til førtidspension. Jobcenters reaktion var at fratage mig sygedagpenge, fordi "jeg nægtede at møde op". Den sag tabte de i Ankenævnet, som gik utvetydigt mod Jobcenter Faxes beslutning.

Jeg blev tidligere på året sendt til endnu en afklaring hos et privat firma i Herlev, hvor en socialrådgiver, en fysioterapeut, en ergoterapeut og en psykolog undersøgte mig, og endte med at anbefale, at jeg blev 
afklaret til førtidspension.

Jobcenter sendte mig så videre til en neuropsykolog, som efter en særdeles grundig og flere timer lang undersøgelse meddelte Jobcenter, at det ville være stærkt utilrådeligt, at forsøge at sætte mig i arbejde, arbejdsprøvning eller flere afklaringer. Altså anbefalede han en 
førtidspension. Jobcenter bad efterfølgende psykologen uddybe, hvordan jeg kunne være så mærket af depression, og det uddybede han ganske utvetydigt og understregede tydeligt, at jeg burde få ro og 
førtidspension.

Det medfører, at to socialrådgivere egenhændigt beslutter, at den konklusion læger, psykologer og andre professionelle behandlere er kommet frem til uafhængigt af hinanden, nok ikke er rigtigt, derfor skal jeg afklares og efterfølgende arbejdsprøves. Der er sågar fastsat en startdato for begge forløb, til trods for, at det første alene er beregnet på, om der skal være et mere.

Jeg er for syg til at møde op, og melder mig derfor syg. Den sygemelding støttes af min læge og min psykolog. Sagsbehandleren på Jobcenter fortæller mig, at "loven siger, at jeg skal sendes i afklaring med mindre jeg vil begå selvmord". Jeg har ikke ved egen 
hjælp kunnet finde den paragraf, og kan derfor ikke afvise, at den kunne eksistere.  Jobcenter har stadig ikke tilsendt begrundelsen for beslutningen, dermed heller ikke henvisning til "selvmordsparagraffen".

Stillet over for disse kendsgerninger, inklusive en lignende vurdering fra min behandlende psykolog fra året før, valgte Faxe Kommune at sende mig til lægen for at få afklaret, hvor slem min situation er. Det papir fra lægen er endnu ikke udleveret til mig, men lægen oplyste, at hun ville advare kraftigt mod videre forsøg på at sætte mig i arbejdsprøvning eller afklaring eller lignende.

På egen foranledning skrev min psykolog til Jobcenter og advarede mod flere tiltag, da det ville være alvorligt helbredstruende for mig. Senere beder Jobcenter psykologen om en uddybende forklaring, hvis 
utvetydige sum er, at det er livstruende og helbredstruende at forsøge noget som helst andet end at tildele mig førtidspension, så behandlingen af mig kan koncentreres om sygdommen.

Disse meget klare advarsler behandler kommunen i flere uger, og reagerer ikke på rykkere, før jeg telefonisk får kontakt med min sagsbehandler, som meddeler mig, at hun sammen med en anden 
sagsbehandler (en såkaldt faglig konsulent) mener, at det ikke passer, hvad lægerne og psykologerne skriver og vurderer, derfor vil hun sende mig til afklaring i et kommunalt regi, hvor jeg skal møde i to timer 
ugentligt mod de først ønskede ti timer. Der er hverken læger eller psykologer tilknyttet, men alene folk med "psykoterapeutisk erfaring". Det vil sige ansatte helt uden relevant uddannelse.

Hvis jeg ikke vil det, kan jeg vælge at komme til kommunens "ONTOLOG", der viser sig at være en gestaltterapeut. Altså skal jeg i behandling hos en mand, der smykker sig med en titel, der ikke kendes i det danske sprog og med en "uddannelse", der ikke er statsanerkendt, men alene "certificeret" af brancheforeningen, på samme måde som krystalhealere kan anerkende og certificere hinanden.

Den besked fik jeg i går, og kun min evne til at formulere mig redder mig. De første mange timer gik med at græde og kun tænke på selvmord, hvilket dybest set må være den billigste og mest ønskværdige løsning for kommunen, og efter en lang søvnløs nat sidder jeg nu og skriver til jer.

I kan ikke gå ind i enkeltsager, hører man ofte, men det er dog set før, hvor I (eller jeres kolleger) har handlet på enkeltsager og ændret lovgivningen. Nu er det på tide, at I skrider til handling. Min sag er jo 
langt fra den eneste.

Jeg beder jer på det mest indtrængende om at skride til handling for mit livs skyld, for min seksårige søns skyld, for rimelighedens og anstændighedens skyld, og ikke mindst for de mange andre ofre for kommunal kassetænkning (eller hvad der nu driver kommunerne og jobcentrene).

Hvis loven virkelig rummer mulighed for, at kommunerne kan handle ustraffede, som de gør, og hvis min sag er udtryk for lovens intentioner og mål, så må jeg opfordre jer til at ændre loven omgående.
Hvis I er rystede over konsekvenserne af loven eller eventuelle huller i loven, så gør noget ved sagen omgående.

I kan ikke være andet bekendt.

Venlig hilsen
Johnny Larsen

Om Johnny Larsen

Johnny Larsen er 60 år. Han har arbejdet fuld tid siden han var 14 år som alt fra arbejdsdreng til havnearbejder og blev senere uddannet journalist.

I 2010 blev han fyret fra PostDanmark på grund af sygdom.

Han har en kæreste og en søn på fem år.

Johnny Larsen har været blogger på Avisen.dk siden marts.

Læs Johnny Larsens livhistorie i hans første blogindlæg fra før han fik konstateret kræft:

'Jeg er på lykkepiller dikteret af kommunal sagsbehandler'

 

 

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

– hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej

de tre dommere i X-factor poserer for kameraet
Underholdning

Stor ændring i

X Factor 

barn med pose på vej gennem dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal vi åbne mere end

eksperterne anbefaler? 

sangeren stevie wonder smiler
Kendte

Har fået nok af USA: 
Stevie Wonder flytter 
til Afrika

skilt om forsamlingsforbud foran politistation
Corona

Her er der lagt op

til en genåbning

Far og mor ligger i en seng på hver sin side af en lille pige.
Forbrugerguides

Tilbudspriser på luksussenge: Snyd ikke dig selv
for store besparelser

dræbersnegl på jorden
Nyheder

Dræbersnegle trodser

frosten: Sådan slipper

du for dem

røde kors butik set udefra
Nyheder

Butikker
drukner i tøj

dreng løber på strand i bare tæer
Helt vildt

Mandag blev den

varmeste dag i 147 år

tom gade med lukkede butikker
Nyheder

Heunicke: Butikker

kan åbne igen

billede af rumfartøj i faldskærm med røde hvide farver
Helt vildt

Se videoen: Køretøj

lander på Mars  

Nyheder

DF-profil: Topfolk i

partiet prøver at slide

formanden ned 

mand holder lommetørklæde op til næsen
Sundhed

Så er årets pollensæson

skudt i gang 

Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Jeg er et følsomt gemyt

naturområde øst for hornbæk havn
Krimi

Panik på strand:

7-årig sank

ned i sandet 

edvard munchs maleri "skriget"
Helt vildt

Vanvittig besked

fundet på berømt 

maleri kom fra Munch 

tv-værten lise rønne smiler
Film og TV

Hun erstatter

Melvin Kakooza

i X Factor

en pose med slikkepinde står på et bord
Mad og drikke

Nu er det slut med

Dumle-pinden

frøen kermit sidder med åben mund
Film og TV

Disney advarer mod

Muppet Show

Mette Frederiksen gestikulerer på pressemøde
Nyheder

Mette F: Genåbning

bliver gradvis

Nyheder

Kommuner skal teste to gange om ugen i genåbning

tv-værterne Sofie linde og melvin kakooza står og smiler
Kendte

Sofie Linde sender

kærlighed til

sygemeldt vikar 

melvin
Nyheder

Melvin Kakooza

ramt af hjernetumor

billede af ølhaner på en bar
Corona

Sådan vil

eksperterne

genåbne

billede af skuespillerne i Friends
TV/Streaming

Det her kan ødelægge

din oplevelse af "Venner"

to mennesker i omfavnelse
Sundhed

Drænes du af coronaen? - få tip til selvomsorg