Tæt på verden Ingen midler imod landbrugets "polio"
Næsten al hvede i verden kan blive angrebet af Ug99. Dag Endresen CC
Resistent svamp truer hvedemarker over hele verden. De fattige lande er i fare for at miste høsten. Videnskaben står uden en løsning.

Svampesygdommen Ug99, der angriber hvedeplantens strå, anses for så stor en trussel mod landbrug, især i fattige lande, at det kan blive nødvendigt helt at udskifte alle sorter af hvede globalt med supervarianter.

Perspektivet er kommet op ved en konference i USA her i juni, hvor forskere må anerkende, at verdens hvedeplanter ikke kan modstå nye varianter af svampen rust. De ødelægger plantens strå.

Hvede er en af verdens vigtigste fødemidler. Der produceres mere end 600 millioner ton globalt om året. Produktionen og dermed priserne påvirker familiers og landes økonomi. Lavere produktion på grund af epidemier kan ligesom tørke skubbe priserne i vejret.

Polio

Landbrugets ”polio”, Ug99, har nu bredt sig til 11 lande og truer hvedeproduktionen globalt. Den seneste race af sygdommen er fundet i Sydafrika i 2009. Ug99 findes nu i Uganda, Kenya, Etiopien, Sudan, Yemen, Iran, Tanzania, Zimbabwe, Mozambique og Eritrea.

Før det fandt man en version i 2006 og 2007 i Kenya, som hurtigt bredte sig til Etiopien og derfra videre over Rødehavet til Yemen og Iran, beretter IRIN News. Den medførte alvorlige epidemier i både Kenya og Etiopien.

Muterer hurtigt

I de seneste år er svampen begyndt at forandre sin gensammensætning hurtigt, således at de nye varianter er modstandsdygtige overfor de gængse sprøjtemidler brugt imod rust på plantens strå.

Der findes omkring 20 vilde og dyrkede arter af hvede og ni ud af ti er modtagelige for Ug99 og svampens varianter. I de fleste afrikanske lande har myndighederne ikke teknologi til at holde øje med sygdommen.

Sygdommen er en særligt stor trussel for landbruget i fattige lande, hvor halvdelen af verdens hvede dyrkes, og hvor brugen af sprøjtemidler normalt er begrænset.

Ug99 flyver med vinden

Det er sket tre gange tidligere, at en svamp, der angriber korn, er spredt med vinden mellem kontinenterne. Sidste gang var i 1973, hvor en svamp rejste fra Sydafrika til Australien, oplyser FNs landsbrugsorganisation, FAO.

I et andet tilfælde i 1969 spredtes sporer, svampens frø, også til Australien, hvor de fire år senere forårsagede ødelagde for formuer af hvedemarker. Sporerne kan overleve selv hårde vintre.

Det er ikke kun vind, der spredes hvederusten ligesom aske fra en vulkan. Mennesker kan medbringe de usynlige sporer på deres tøj, når de rejser mellem lande.

Meteorologer arbejder med at studere vind- og regnmønstre, så der et muligt at advare, når der er fare for spredning af sygdommen.

Ug99 er ikke den eneste variant af rust, der truer landbruget. Syrien mistede i 2010 40 procent af sin hvedehøst til gul rust. Tilsvarende problemet havde Iran, Tadsjikistan og Etiopien. Denne variant af rust er glad for klodens varmere klima om vinteren.

[pagebreak]Nye varianter


Videnskabsfolk i de rige lande arbejder ihærdigt med at udvikle hvedesorter, der er modstandsdygtige imod Ug99.

I 2010 lod man vide, at nu var der snart en hvedevariant med gener, der kan modstå angrebene på stråene og samtidig give større udbytte. De er dog ikke testet færdige. De kan også klare sig imod gul rust.

Kombinationen af sprøjtning med svampemidler og introduktion af nye varianter anses for løsningen. Det amerikanske landbrugsministerium, USDA, har for eksempel et projekt, der skal udskifte Etiopiens gamle hvedesorter med ny superhvede.

Sprøjtning med svampemidler koster mange penge, og i fattige lande er der ikke råd til den slags. Slet ikke i smålandbrug. I Kenya beregnes den ekstra omkostning ved at sprøjte med kemikalier til 40 procent.

Overvågning af Ug99 sker nu i 20 lande. Aarhus Universitet driver et globalt overvågningscenter, Global Rust Reference Center, for rust. Det er finansieret af Bill & Melinda Gates Fonden og det britiske udviklingsministerium.

International produktion

Det internationale kornråd, The International Grains Council, anslår i henhold til The Economist, at hvedeproduktionen i 2011 bliver 647 millioner ton. Det er betydeligt mindre end i de to forudgående år.

Storproducenter og storforbrugere af hvede som Australien, Rusland og Kina har alle oplevet frygtelige naturforhold, der har skadet hvedehøsten. Der er tale om oversvømmelser, brande og tørker. Sidste år forbød Rusland eksport af hvede på grund af tørke.

Det påvirker også priserne, når de rige lande opkøber hvede op for at fylde deres nationale lagre. Fødevarekriserne i form af højere priser spreder sig til verdens fattigste, som får dårligere mulighed for at klare sig.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.