Ikea hyrer firma for at undgå fagforeninger
Ikea har hyret advokatfirmaet Jackson Lewis - et af flere, der har specialiseret sig i såkaldt union busting - at undgå fagforeninger. Foto: Ikea
En Ikea møbelfabrik i USA har hyret et advokatfirmaet for at forhindre, at de ansatte organiserer sig i en fagforening.

Den svenske møbelgigant Ikea bliver beskyldt for at krænke menneskerettighederne i kampen for at undgå, at de ansatte på en fabrik i USA organiserer sig.

Det skriver Fagbladet 3F.

Fabrikken, der ligger i byen Danville i Virginia, forhindrer angiveligt de ansatte i at blive medlem af en fagforening under det internationale træ- og byggeforbund BWI.

Ikea har nemlig hyret advokatfirmaet Jackson Lewis, der tilbyder 'Den Ultimative Fagforeningsfri Løsning'.

Danske Sune Skadegaard Thorsen, advokat og direktør i Global CSR, mener, at Ikea er på kant med menneskerettighederne og FN's etiske retningslinjer.

"Det er dybt problematisk, hvis fabrikken bruger en leverandør, der åbenlyst krænker de basale menneskerettigheder - i dette tilfælde retten til fri organisering," siger Sune Skadegaard Thorsen til Fagbladet 3F.

Siden 2009 har ansatte på fabrikken Virginia forsøgt at få anerkendt en fagforening og forhandle en overenskomst.

De beskylder ledelsen for at true og fyre ansatte, der støtter fagforeningen.

Ikea forsvarer brugen af advokatfirmaet. Kommunikationschef Charlotte Lindgren oplyser, at koncernen selv har undersøgt forholdene på fabrikken, der er ejet af IKEA-selskabet Swedwood.

"I løbet af undersøgelsen var der ingen indikationer på, at Swedwood forhindrer eller har forhindret medarbejdere fra at udøve deres ret til at organisere sig og dermed indgå i forhandlinger om en overenskomst," siger Charlotte Lindgren.

Kilde: Fagbladet 3F