Hver fjerde er åben for sex til julefrokosten
Om få uger går julefrokost-sæsonen ind.
Foto: Colourbox
16 procent er åben for at dyrke sex med en udset kollega til julefrokosten, og 11 procent ved at de vil forsøge, viser undersøgelse.

Der kan komme kø foran printerrummet, når julefrokosterne lige om lidt løber af stablen. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Hver sjette (16 procent) er åben for at dyrke sex med en udset kollega, mens hver tiende (11 procent) allerede har besluttet sig for at slå til, hvis chancen byder sig til firmafesten.

Omfanget passer ’meget godt’ på det billede, læge og sexolog Jesper Bay-Hansen kender fra sin klinik.

Trekant og lidt bondage

”Der er faktisk ikke noget særligt sexet ved julefrokosten. Men det er som om, at folk tænker, at det er mere legalt at have sex ved siden af forholdet. Og så er det jo en tid, hvor folk ofte får meget at drikke og slipper hæmningerne.”

I de tilfælde hvor der er tale om utroskab, er det ofte symptomatisk for, at der er noget galt i forholdet. Derudover kan det handle om, at prøve noget nyt, fortæller Jesper Bay-Hansen.[pagebreak]

”Det kan være en fræk trekant, lidt bondage eller sex med en af samme køn – det kan være lidt af hvert. Det synes ofte at inkludere oralsex. Det er den nemme løsning, der ikke kræver så meget forberedelse eller omtanke for eksempelvis at undgå graviditet,” siger Jesper Bay-Hansen.

Lir og lummer hele året

Parterapeut Martin Østergaard peger på at det typisk er mænd, der går efter at få sex ved julefrokosten, og at den seksuelle gnist ofte er antændt før festen går i gang.

”Det, der foregår i forbindelse med julefrokosten, er faktisk noget, der er der hele året. Liren og lummerheden er der løbende. Men til julefrokosten er folk mere indstillet på, at det kan ske, siger han og fortsætter:

”Til fastelavn tager man en maske på. Til julefrokosten opfører vi os fuldstændigt skingrende sindssygt og kysser til højre og venstre. Den knapt så konstruktive side er, at man foretager sig en handling, der ikke er særligt socialt velset og kan føre en række konsekvenser med sig.”

Moralske tømmermænd eller ej

Der er meget forskelligt, hvordan folk takler det, hvis de har sex med en kollega. 

”Nogle får voldsomme moralske tømmermænd, mens andre er aldeles upåvirkede – selv hvis de har partner. Jeg plejer at registrere en stigning i antallet af henvendelser i januar på den konto,” siger Jesper Bay-Hansen.

En god måde at tjekke om man er på vej ud i noget, er den såkaldte ’trussetest’, siger Jesper Bay-Hansen, der kalder metoden ’sidste chance for at undgå utroskab’.

”Hvis du er i forhold og tager sexet undertøj på, er det et vink med en vognstang om, at du måske planlægger utroskab uden egentlig at være helt bevidst om det,” siger Jesper Bay-Hansen.

Han understreger, at hans udtalelser bygger på de erfaringer, han har observeret i sine år som sexolog og læge.

Spørgsmålet

Analysebureauet har stillet 408 repræsentativt udvalgte danskere følgende spørgsmål:

Vil du dyrke sex med en kollega, hvis chancen byder sig til firmafesten?

Svar Procent
Ja 11 %
Måske 16 %
Nej 70 %
Ved ikke 3 %