Massage og dans er okay til julefrokosten
Dans gerne tæt til julefrokosten og giv massage. Det kan mange godt tilgive, at partneren gør. Men kys i krogen og sex er bandlyst. Foto: Polfoto, Per Folkver
Der er meget lidt tolerance, hvis partneren kysser, befamler eller har sex med en anden til julefrokosten. Tæt dans og massage er tilladt.

Det er store julefrokost-tid, men også store neglebider-tid, når partneren sendes af sted til fest med kollegerne.

Mange overskrider nemlig de normale barrierer over for venner, bekendte og kollegaer, når der kommer alkohol indenbords.

En ny meningsmåling viser, at danskerne har meget lidt tilovers for partneren, hvis vedkommende kysser, gramser eller har sex med en anden til julefrokosten.

Til gengæld er det okay at danse tæt med kollegaen, og en uskyldig massage kan også accepteres.

Hver tredje dansker synes, at det er okay, hvis partneren giver en anden massage til julefrokosten. Det viser målingen lavet for Nyhedsbureauet Newspaq af Wilke.

Sexolog Katrine Berling forstår godt, at tolerancen er ganske høj, når det kommer til massage - hvis ellers hænderne holdes over brysthøjde.

"Vi synes jo alle sammen, at det er dejligt, når andre rører ved os. Det skaber tæthed, hvis man for eksempel masserer en kollega, der er anspændt i skuldrene. Faktisk udløses et hormon i kroppen, der får os til at føle os godt tilpas, når vi berøres. Men det kommer selvfølgelig an på, hvor man berøres," forklarer Katrine Berling.

Det er også okay for partneren, hvis man tager en tæt dans. Det mener næsten ni ud af ti danskere, ifølge målingen.

Men grænsen for nærhed går ved kys, som kun otte ud af 100 kan tilgive. Kysser man en anden til julefrokosten kan det nemlig udløse en spiral, hvor det hurtigt kan ende med utroskab i form af sex.

"Et kys kan være enormt intimt og kan være skridtet på vej til noget mere. Når vi bliver kysset, påvirker det læberne, så der sendes signaler direkte ned i vores køn. På den måde kan et kys sætte gang i noget mere," siger Katrine Berling.

Overskrider man grænsen, kan det ende i gevaldige moralske tømmermænd. Men utroskab - uanset om det er kys eller sex - er et tegn på, at der er problemer i parforholdet.

"Jeg mener, at i næsten 99 ud af 100 tilfælde handler utroskab om, at man ikke har det godt i sit parforhold. Når man overskrider grænsen, er det fordi der ligger noget andet bag," siger parterapeut Tomas Friis.

Går det galt, handler det frem for alt om at være fuldstændig ærlig, mener han.

"De, der er blevet svigtet, siger næsten hver gang, at det partnerens manglende ærlighed er det største svigt. Det er større end selve utroskabet. Så mit råd er, at man skal være 100 procent ærlig, hvis man har været utro," siger parterapeuten.

Tomas Friis forklarer, at utroskab føles som et kæmpe svigt over for den, der er blevet svigtet. Hans erfaring siger dog, at mange par kommer stærkere ud af utroskab, hvis ærligheden og viljen til at søge hjælp er tilstede.

Undersøgelsen er gennemført via internet blandt 521 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år i perioden 29. november til 5. december 2011. Usikkerheden er på +- 3 procent.

faktaboks

Sådan har vi spurgt:

"Når din partner er til julefrokost, hvad kan du så tilgive/se igennem fingre med, at din partner laver med en anden?"

Sådan har de spurgte svaret (det var muligt at svare på flere af mulighederne):

88,3 procent kan tilgive tæt dans
34 procent kan tilgive massage
7,7 procent kan tilgive kys
5,2 procent kan tilgive befamling
1,7 procent kan tilgive samleje
1,2 procent kan tilgive oralsex

Kilde: Wilke for Newspaq