Håndværker mister livet efter fald: Tilsyn mener ikke det er en dødsulykke
Bemærk - dette er et arkivfoto, der ikke har direkte forbindelse til episoden, hvor den 45-årige håndværker mistede livet. Foto: Steffen Ortmann / Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Den 45-årige håndværker trådte igennem en ovenlysplade på taget af en lagerhal og faldt syv meter ned, hvor han ramte et betongulv.

Den 45-årige håndværker Adam Szaj døde efter en alvorlig arbejdsulykke på jobbet i Danmark. Men den polske arbejders dødsfald er ifølge Arbejdstilsynet ikke en arbejdsrelateret dødsulykke.

Det skriver Fagbladet 3F.

En torsdag eftermiddag på jobbet trådte Adam Szaj igennem en ovenlysplade på taget af en lagerhal i Hedensted. Håndværkeren styrtede syv meter ned, hvor han ramte betongulvet i hallen.

Arbejdstilsynets vurdering i sagen forstår speciallæge Benedicte Dahlerup intet af. Hun havde et hovedansvar for behandlingen af Adam Szaj, da han efter arbejdsulykken var indlagt på neurointensiv afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Han ville ikke være død, hvis der ikke var sket den her ulykke i Danmark. Det er der absolut ingen tvivl om. Jeg kan ikke se, hvordan nogen kan sige, at hans dødsfald ikke var arbejdsrelateret. Der er en klar årsagssammenhæng mellem hans arbejdsulykke og hans senere dødsfald, siger Benedicte Dahlerup, speciallæge i neurokirurgi og tidligere overlæge ved Aarhus Universitetshospital, til Fagbladet 3F.

I februar 2012 traf Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afgørelse om, at enke Agniezska Szaj og hendes 10-årige søn Jacek skulle have erstatning for tab af forsørger.

Styrelsen oplyser til Fagbladet 3F, at AES kun udbetaler forsørgertabserstatning til efterladte, når et dødsfald skyldes en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom.

Chefanklager hos Sydøstjyllands Politi Jan Østergaard oplyser, at politiet anser Adam Szajs dødsfald som en arbejdsulykke.

- Vi betragter det som en arbejdsrelateret dødsulykke, uanset at der gik en periode fra ulykken og til, at han døde. Der er en klar sammenhæng mellem den alvorlige arbejdsulykke og dødsfaldet, siger han.

Arbejdstilsynet oplyser i en mail til Fagbladet 3F, at tilsynet ikke kan påvise en direkte årsagssammenhæng mellem arbejdsulykken og dødsfaldet.

- Det bemærkes, at det ikke har betydning for Arbejdstilsynets afgivelse af reaktioner eller for behandlingen af straffesager om en ulykke er registreret som enten en alvorlig arbejdsulykke eller som en arbejdsrelateret dødsulykke, skriver kontorchef Katrine Krone til Fagbladet 3F.