Grusomme arbejdsulykker: 12 mennesker levende begravet på 12 år

En aktindsigt viser, at 12 personer på 12 år er omkommet i fatale sammenstyrtninger på jobbet.
I 2006 mistede en mand livet i en grusgrav i Assentoft ved Randers.
I 2006 mistede en mand livet i en grusgrav i Assentoft ved Randers. Foto: Ernest van Norde/Scanpix/arkiv

Onsdag døde en 58-årig mand fra Slagelseegnen efter at være blevet begravet under jord i forbindelse med et kloak-arbejde på Skjalm Hvidesvej i Sorø. Det er er anden gang i år, at en person mister livet på den måde i en arbejdsulykke. Det skriver Fagbladet 3F.

18. januar i år omkom en mand i 50'erne, da han blev begravet under seks meter jord, mens han arbejdede på udgravninger til byggeri af et biogasanlæg.

Fagbladet 3F's aktindsigt viser, at mindst otte personer er omkommet i den type arbejdsulykke siden 2006. Derudover er fire personer siden 2005 døde i lignende arbejdsulykker, hvor de blev begravet i træspåner, korn, sukker eller flyveaske.

Tilsynschef i tilsynscenter Øst, Charlottte Hougaard Juhl, oplyser til Fagbladet 3F, at Arbejdstilsynet ankom kort efter, at dødsulykken i Sorø var sket.

- Vi har afgivet strakspåbud til arbejdsgiveren om at sikre mod sammenstyrtning. Vores jurister vurderer nu, om der skal indstilles til retslig tiltale mod arbejdsgiveren, siger hun.

Hun pointerer, at ikke var sikret mod sammenstyrtning, og at siderne styrtede sammen.

- Det er meget farligt arbejde, og vi har meget klare regler for, hvordan den type arbejde skal udføres. Reglerne burde være kendte i branchen. Men vi kan jo se, at den type ulykker bliver ved med at ske, så vi er nødt til at gøre noget mere, siger Charlottte Hougaard Juhl.

Hun oplyser, at Arbejdstilsynet nu tager kontakt til Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø inden for bygge-anlæg for at få iværksat en fælles forebyggende indsats.

- En fælles indsats, hvor vi sætter spot på området og formidler budskabet ud, så vi forhåbentlig kan undgå disse ulykker, siger hun.

Dødsulykken i Sorø skete i en udgravning i forbindelse med kloakering, hvor afdøde gravede med gravemaskine og gik ned i det 2,7 meter dybe hul, hvor siderne styrtede sammen.

- Afdøde arbejdede alene, så vi ved ikke præcis, hvordan det skete, eller hvorfor han gik ned i hullet, siger Charlottte Hougaard Juhl.

Politiet fik anmeldelsen onsdag klokken 16.42 om, at en mand var forsvundet fra et gravearbejde. Det oplyser politikommissær Flemming Jensen, Beredskabsafdelingen i Slagelse, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til Fagbladet 3F.

- Da en politipatrulje kom til stedet, viste det sig hurtigt, at manden var blevet begravet under jord. Kolleger og andre prøvede forsigtigt at grave manden fri med skovle, men måtte opgive. Det er vanskeligt arbejde, og der var fare for yderligere sammenstyrtninger, forklarer han.

Han oplyser, at Beredskabstyrelsens redningsfolk derefter ankom, og gravede manden fri, men vedkommende blev kort efter erklæret død af en tilkaldt læge.

- Arbejdstilsynet er stadig i gang med deres undersøgelse, og det er for tidligt at sige noget om årsagen til ulykken. Vi afventer Arbejdstilsynets indstilling, før vi tager stilling til, om der er grundlag for strafferetslig forfølgelse i sagen, siger Flemming Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.