Fyn står til gevaldig dagpenge-lussing
Der skal i den kommende tid granskes endnu mere i jobtilbud på jobcenteret, for tusinder risikerer at ryge på kontanthjælp. Foto: www.colourbox.com
Hvis dagpengene ryger til næste år, så rammes mange ledige og kommuner hårdt. Især Fyn og Storkøbenhavn får en stor lussing, viser analyse.

Halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år rammer næste sommer benhårdt.

Især Fyn får en stor dagpenge-lussing, når tusinder af ledige næste sommer ryger ud af dagpengesystemet. Det viser en analyse som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har udført for Ugebrevet A4.

Blandt de 15 kommuner, der rammes hårdest af VKO's spareplan, der indebærer en halvering af dagpengeperioden, ligger fem af dem på Fyn.

Nordfyns Kommune er en af de kommuner i landet, der ligger i den tunge ende. 313 ledige risikerer at ryge på kontanthjælp til juli næste år. Det svarer til 2,7 procent af de dagpengeforsikrede.

"Vi håber, at der bliver tale om langt færre end de 313, men det er da en udfordring, vi må tage op. I øjeblikket hvor vi forhandler kommunens budget, er vi for eksempel nødt til at sikre os, at vi har tilstrækkeligt mange sagsbehandlere til at kunne håndtere flere langtidsledige," siger borgmester i Nordfyns Kommune Morten Andersen til A4.

Den hårdest ramte kommune procentuelt er Ishøj Kommune, hvor 3,1 procent næste sommer ryger ud af dagpengesystemet.

I alt er der, ifølge AE's tal, op til 4.014 langtidsledige på Fyn, som kan miste deres dagpenge om ti måneder.

Det kan gøre rigtig ondt på øen i midten af riget.

"Vi har mistet en masse arbejdspladser blandt andet på Lindøværftet og Wittenborg, så jeg frygter, at mange af de ledige ikke finder job, inden de mister dagpengene. Det er uhyggeligt, for en del af dem vil miste deres hus og hjem," fortæller Helle Nielsen, der er formand for LO-fagbevægelsen i Odense, til A4.

Når op til 38.518 ifølge AE's tal til næste sommer risikere at miste dagpengene rammer det ekstra hårdt. Mange af de kommuner med mange på dagpenge er i forvejen hårdt spændt for med høj ledighed.

"Både den enkelte ledige og mange kommuner er på katastrofekurs frem mod juli 2012. De her områder har i forvejen en ophobning af problemer med for eksempel lave skatteindtægter og relativ høj ledighed," siger professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til A4.

I de 15 kommuner, der inkluderer Odense Kommune og Københavns Kommune er godt og vel 2,1 millioner dagpengeforsikrede.

Kilde: Ugebrevet A4.