Forbund vil stoppe fusion: Dramatisk slutspurt om sammenlægning af LO og FTF
Formand for Dansk El-Forbund Jørgen Juul Rasmussen og formanden i Blik og Rør forsøger at bremse en fusion mellem LO og FTF.
Blikkenslagerne og elektrikerne er skeptiske overfor at slå LO sammen med FTF.  Afgørelsens time for den historiske sammenlægning til en ny hovedorganisation med halvanden million medlemmer nærmer sig.   

Blikkenslagere og elektrikere stejler overfor, at LO bliver lagt sammen med FTF.  De små fagforbund frygter, at de trynes af store fagforbund. Derfor anbefaler de nu, at man dropper fusionen.

Dermed er der lagt op til en dramatisk slutspurt om fagbevægelsens superfusion, der ellers har været på tegnebrættet i flere år. 

LO-toppen skal på et møde onsdag morgen diskutere fælles holdning til superfusionen med FTF.

Formand for Blik- og Rørarbejderforbundet Max Meyer advarer i et brev til LO's daglige ledelse om at gå videre med fusionen. Max Meyer er selv en del af den daglige ledelse.

- Vi er oprigtigt bange for, at vi i en ny og endnu større hovedorganisation vil få det endnu sværere med at have egne meninger og med at kunne ytre sig, noterer Max Meyer i henvendelsen til LO-toppen.

LO er hovedorganisation for fagforbund med medlemmer på både det private og offentlige arbejdsmarked. Det er blandt andet 3F, Dansk Metal, FOA og HK. Omvendt har FTF flest forbund i den offentlige sektor. Det er blandt andet Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og BUPL.

Demokratisk problem

Med cirka 90 forbund i en ny hovedorganisation lægges der i vedtægterne op til, at kun forbund af en vis størrelse kan få plads i hovedbestyrelsen.

- Det er selvfølgelig helt forståeligt, at man ikke kan have en hovedbestyrelse bestående af alle de forbund, der er i en ny hovedorganisation, da den vil være fuldstændig tandløs. Men det er lige så uforståeligt for os i et demokratisk perspektiv, at man udelukker nogle alene grundet deres størrelse, skriver formanden i Blik og Rør.

Endelig finder han, at »vi ikke kan løse LO’s problemer med økonomi og/eller manglende medlemstilslutning ved at slå de to hovedorganisationer sammen«.

I stedet for en fusion anbefaler blikkenslagerne, at man flytter under samme tag men som to selvstændige organisationer.

Elektrikerne bekymrede

Selvom det endelige beslutningsgrundlag for en ny hovedorganisation ikke er endelig færdig, er formand for Dansk El-Forbund Jørgen Juul Rasmussen endnu ikke overbevist om, at det samlet bliver en stærkere ny hovedorganisation

- Jeg synes ikke, at det ser ud til, at vi får en stærkere hovedorganisation ved at slå os sammen. Og jeg er bekymret for, om vi både fagligt og politisk kan blive enige om, hvad vi skal mene, siger han.

Jørgen Juul Rasmussen henviser blandt andet til uddannelse, hvor der helt legitimt er forskellige interesser mellem ufaglærte, faglærte og lønmodtagere med mellemlange eller lange uddannelser.

Jeg ser nødigt, at vi får et brud, hvor LO og FTF går fra hinanden i vrede.
Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-Forbund

Ligesom Max Meyer mener han også, at der er en fare for, at de mindre faglige organisationer vil blive klemt af de store spillere.

- Lige pludselig bliver vi en meget stor hovedorganisation med rigtig mange medlemmer, og det giver et lidt uoverskueligt demokrati, fastslår elektrikernes formand.

Selv om der stadig er knaster i forhold til økonomi og lokal struktur i forhold til den nye hovedorganisation, vil Jørgen Juul Rasmussen på et hovedbestyrelsesmøde i Dansk El-forbund onsdag arbejde videre med, det mandat, der er givet tidligere, til at kunne stemme nej til at arbejde videre hen mod en fusion.

- Umiddelbart kan jeg ikke se, at det samlede resultat giver en stærkere faglig hovedorganisation, så det er jo en pæn måde at sige nej til en fusion nu. Men jeg ser nødigt, at vi får et brud, hvor LO og FTF går fra hinanden i vrede, for der er fortsat brug for et stærkt samarbejde om blandt andet OK-kampagne, uddannelse og det internationale samarbejde, siger han. 

Det skal helst ende godt, for ellers bliver det lagret i vores DNA, at det ikke kan lade sig gøre.
Flemming Vinther, formand for HKKF.

Formand for soldaterne i HKKF Flemming Vinther håber til gengæld, at LO-toppen kan blive enige om et ja til fusionen.

- Efter min bedste overbevisning mener jeg ikke, at der ligger knaster af en størrelse, der gør, at vi kollektivt siger, at vi ikke kan fusionere. Der er da altid udfordringer, når man skal samle 90 organisationer, men så må de små organisationer fighte deres dagsordener igennem, siger han.

Svært at samle op igen 

HKKF har fra starten erklæret sig som en varm tilhænger af en ny samlet hovedorganisation.

- Det skal helst ende godt, for ellers bliver det lagret i vores dna, at det ikke kan lade sig gøre. Og det vil være rigtig ærgerligt. Hvis fusionen falder på gulvet, kan man ikke bare samle det op igen om to år, siger Flemming Vinther.

Allerede på mandag holder FTF og LO et fællesmøde i den såkaldte styregruppe, hvor sygeplejersker, HK’ere, smede, industriarbejdere, sosuer og pædagoger skal se hinanden i øjnene og beslutte, om man skal fortsætte pardansen eller gå hver til sit.  

Hvis man kan enes om et fælles beslutningsgrundlag, skal medlemsforbundene tage stilling til en ny hovedorganisation med halvanden million lønmodtagere. Herefter skal LO og FTF stemme om det på ekstraordinære kongresser i 2018, og den nye superorganisation fødes 1. januar 2019.

3F venter på endeligt grundlag

I LO-familien er de store forbund også delte. HK har fra starten været glødende tilhænger af en fusion og det samme har FOA. Til gengæld har Danmarks største fagforbund 3F aldrig været forelsket i ideen.

3F-formand Per Christensen vil ikke udtale sig om fusionen, før det endelig grundlag for en eventuel fusion er på plads, skriver han i en mail til Avisen.dk.    

- I øjeblikket arbejdes der med at formulere et politisk grundlag for en ny hovedorganisation, som LO’s og FTF’s besluttende organer derefter kan tage stilling til. Det vil sige, at der først skal tages endelig stilling til en ny hovedorganisation i begyndelsen af det nye år. Vi afventer, at beslutningsgrundlaget bliver færdiggjort og har derfor pt. ingen kommentarer, skriver han.